Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), Ekim ayı faiz kararını açıkladı. Buna göre, banka politika faizini (bir hafta vadeli repo ihale faizi) beklentiler dahilinde yüzde 50 seviyesinde sabit bıraktı.
Eylül ayında enflasyonun ana eğiliminin bir miktar yükseldiğini ifade eden TCMB üçüncü çeyreğe ilişkin göstergelerin yurt içi talebin yavaşlamaya devam ederek enflasyondaki düşüşü destekleyici seviyelere yaklaştığını ima ettiğini belirtti.
TCMB'ye göre temel mal enflasyonu düşük seyretmeye devam ederken, hizmet enflasyonundaki iyileşmenin son çeyrekte gerçekleşmesi bekleniyor.
Enflasyondaki iyileşmenin hızına dair belirsizliğin ise son dönemdeki veri akışı ile arttığını ifade eden TCMB enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının dezenflasyon süreci açısından risk unsuru olmaya devam ettiğini kaydetti.
Merkez Bankası, haziranda 650, temmuzda 250, ağustosta 750, eylül, ekim ve kasımda 500'er baz puan, aralık ve ocakta 250'şer ve mart ayında 500 baz puan olmak üzere 9 toplantıda, toplam 4 bin 150 baz puan faiz artırmıştı. Banka, şubat, nisan, mayıs, haziran, temmuz, ağustos ve eylül aylarında ise faize dokunmamıştı.
TCMB'nin bir sonraki toplantısı 21 Kasım tarihinde gerçekleştirilecek.
Toplantıdan sonra yapılan açıklamada şöyle denildi:
"Eylül ayında enflasyonun ana eğilimi bir miktar yükselmiştir. Üçüncü çeyreğe ilişkin göstergeler yurt içi talebin yavaşlamaya devam ederek enflasyondaki düşüşü destekleyici seviyelere yaklaştığını ima etmektedir. Temel mal enflasyonu düşük seyretmeye devam ederken, hizmet enflasyonundaki iyileşmenin son çeyrekte gerçekleşmesi beklenmektedir. Enflasyondaki iyileşmenin hızına dair belirsizlik ise son dönemdeki veri akışı ile artmıştır. Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının dezenflasyon süreci açısından risk unsuru olmaya devam ettiğini kaydetmiştir.
Para politikasındaki kararlı duruş; yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile aylık enflasyonun ana eğilimini düşürecek ve dezenflasyon sürecini güçlendirecektir. Kurul, politika faizinin sabit tutulmasına karar vermekle birlikte, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu yinelemiştir. Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürülecektir. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası araçları etkili şekilde kullanılacaktır.
Kredi ve mevduat piyasalarında öngörülenin dışında gelişmeler olması durumunda parasal aktarım mekanizması ilave makroihtiyati adımlarla desteklenecektir. Likidite koşulları muhtemel gelişmeler göz önünde bulundurularak yakından izlenmektedir. Sterilizasyon araçları etkili şekilde kullanılmaya devam edilecektir.
Kurul, politika kararlarını parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de dikkate alarak, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirleyecektir.
Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve Kurul, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanacaktır.
Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede alacaktır."
Ekonomim
Sayıştay belediyeleri mercek altına aldı: Usulsüzlük fışkırıyor28 izlenme
Ordulu halci tepkili, Antalyalı nakliyeci ‘felç olduk’ diyor!309 izlenme
Game of Thrones karakterlerine benzetilmişti, Melek Mızrak Subaşı CHP'den başkan adayı oldu41 izlenme
Kur'an kursunda çocuk istismarı için ödül gibi karar!285 izlenme
Wagner lideri Prigojin’in ses kaydı ortaya çıktı: Anlaşmayı böyle duyurdu57 izlenme
Numan Kurtulmuş'un döviz alan esnafla ilgili sözlerine tepki yağdı! 'En büyük ahlaksızlık enflasyonla çalmaktır!'84 izlenme
Canlı yayında röportaj yapılmak istenen depremzede muhabiri neye uğradığını şaşırttı! "Sana bir şey söyleyeyim mi devlet bir s.... bir şey yapmadı"51 izlenme
İcra tehditli köprü parası tahsilatı! Özel köprü ve otoyolların zararı yine vatandaştan çıkıyor!43 izlenme
Açlık sınırı 19 bin TL'ye, yoksulluk sınırı 62 bin TL'ye dayandı
Karşılıksız çekte rekor
Çocuk istismarı bitmiyor: 6 kurban, 260 yıl hapis
Erdoğan'dan '128 milyar dolar nerede?' sorusuna yine çelişen cevaplar! Önce 'Salgında kullandık' sonra 'Merkez Bankası'nda duruyor!'