Uluslararası Ekonomi Zirvesi’nde konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ortadoğu’daki gerilimin ve küresel şokların Türkiye ekonomisine etkilerini değerlendirdi. Şimşek, ekonomi programının üçüncü aşamasının bir "şokla" başladığını itiraf ederken, sistem dışındaki devasa birikime dair çarpıcı rakamlar paylaştı.

Bakan Şimşek, vatandaşların geleneksel altın ilgisinin sistem üzerinde yarattığı etkileri şu sözlerle dile getirdi:
"Vatandaşların yastık altındaki varlığı 640 milyar dolar civarında. Bu sistemde olsaydı sistemin kırılganlığı çok daha iyi olurdu. Ancak vatandaşımızın bu ilgisi tarihi bir ilgi. Maalesef sistem dışı olduğu için biz de özellikle sermaye piyasaları, bankacılık sisteminin büyüklüğü itibarıyla aslında sistem olduğundan daha zayıf görünüyor. Çünkü sistem dışında ciddi birikimler var altın ve döviz bağlamında."
Şokların dezenflasyon sürecini geciktirebileceğini belirten Şimşek, temel makro göstergelerde revizyona gidilebileceğinin işaretini verdi. Bakanın projeksiyonuna göre ekonomide beklenen sapmalar şu şekilde:
Cari Açık: Yüzde 1,5 olan hedefin yaklaşık 1 puan aşılması (%2,5 seviyeleri) olası.
Büyüme: Yüzde 4 olan hedeften 0,5 ila 1 puan sapma (%3 %3,5 aralığı) beklenebilir.
Bütçe Açığı: Yüzde 3,5 hedefinin sınırlı şekilde aşılması öngörülüyor.
Şimşek, "Bu bir miktar süresini uzatır, ama programın hedeflerinden bizi saptırmaz. Mevcut şok sonuç almamızı geciktirebilir fakat çerçeveyi bozmaz" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye’nin enerji bağımlılığının azaldığını ve kamu borcunun milli gelire oranının düşük olduğunu savunan Şimşek, "Reel kurda önemli bir şok yaşansa bile, faizlerde artış yaşansa bile bugün itibarıyla Türkiye'nin şoklara hassasiyeti geçmişe göre çok daha düşük. Kırılganlığı yönetilebilir görüyoruz" dedi.
İmamoğlu'ndan tutukluluğunun 200'üncü gününde iddianame mesajı19 izlenme
20 ile 40 bin lira ödeyip yurt dışına sattılar! Kadın doğum kliniğindeki 'yumurta' satışına soruşturma41 izlenme
TÜİK, gerçek işsizliği itiraf etti!104 izlenme
Atatürk'e yapılan hakaretlere sessiz kalan Diyanet'ten ilk kez sağduyulu açıklama geldi: “Atatürk'ü anlamaktan aciz, gafil ve hainleri kınıyorum”77 izlenme
Bakan Koca açıkladı: 1101 can kaybı, 52167 vaka!132 izlenme
Cengiz İnşaat, emekçileri 29 koduyla işten atmış!119 izlenme
Özgür Özel'in A takımı belli oldu14 izlenme
Gerici Akit TV programcısını 'Başkanlık' kesmedi 'Erdoğan neden halife olmasın !'546 izlenme
Bakan Koca açıkladı: 6.435 yeni vaka tespit edildi, toplam vaka sayısı 2.406.216’ya, can kaybı da 24.487’ye yükseldi!
Fransa'da sol ittifak hangi ekonomik vaatlerle sandıktan birinci çıktı?
Kod-29 kıyımı: 2020’de 177 bin işçi kovuldu!
Kahraman, makam odasının bedelini sır gibi saklıyor!