CHP’li Ümit Özlale, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yanıtlaması istemiyle TBMM’ye verdiği soru önergesinde, tutuklu Cumhurbaşkanı Adayı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltı sürecinin ekonomiye maliyetini sordu.
Cumhuriyet'in haberine göre, Özlale önergesinde şu ifadelere yer verdi:
İmamoğlu’nun gözaltına alınmasıyla başlayan süreç, iç kamuoyunda büyük bir demokratik gerilim yaratmış; uluslararası basında, Türkiye’ye dair siyasi risk algısını olağanüstü derecede artırmıştır.
Bu gelişme yatırımcı güvenini sarsmış; başta döviz piyasası ve Borsa İstanbul olmak üzere tüm fmansal göstergelerde sert bozulmalar yol açmıştır.
Türk Lirası 19 Mart’tan itibaren tarihi değer kayıpları yaşarken, Merkez Bankası’nın döviz müdahaleleriyle rezervlerde rekor düzeyde bir erime yaşanmıştır.
Buna bağlı olarak Özlale, “1421 Mart dönemine ilişkin toplam rezerv kaybı ne kadardır ve bu kaybın temel nedenleri nelerdir?” sorusunu yöneltti.
Bakan Şimşek, önergeye verdiği yanıtta şu bilgileri paylaştı:
14 Mart tarihi itibarıyla sırasıyla 171,1 milyar ABD doları ve 73,9 milyar ABD doları düzeyinde bulunan brüt ve net rezervler; 21 Mart tarihi itibarıyla 163,1 milyar ABD doları ve 62,1 milyar ABD doları seviyesinde gerçekleşmiştir.
Bu açıklama, İmamoğlu’nun gözaltına alındığı haftada Merkez Bankası net rezervinde yaklaşık 11 milyar dolarlık bir düşüş yaşandığını ortaya koydu.
Özlale’nin yönelttiği “Bu müdahaleler, mevcut ekonomik program kapsamında öngörülen stratejilerle uyumlu mudur?” sorusuna da yanıt veren Şimşek, şu ifadeleri kullandı:
Döviz arz ve talebini belirleyen temel unsurlar; uygulanan para ve maliye politikaları, cari denge ve sermaye hareketleri ile ekonomik güven ve beklentilerdir.
Piyasaların sağlıklı işleyişi için ilgili kurumlarımızca gerekli çalışmalar titizlikle yürütülmektedir.
Uyguladığımız ekonomi programıyla ekonomimizin artan dayanıklılığını ve finansal istikrarı korumak için gerekli adımlar atılmaya devam edilecektir.
CHP’nin milletvekillerine gönderdiği saha çalışması bilgi notunda ise sürecin ekonomik yansımalarına dair dikkat çekici rakamlar yer aldı.
Buna göre; 19 Mart 2 Mayıs tarihleri arasında döviz piyasasına yapılan müdahalelerin maliyeti 60 milyar dolara ulaştı.
Bu dönemin kamuya yükü 3,9 trilyon TL olurken, özel sektöre faturası 2,1 trilyon TL olarak hesaplandı.
Sözcü
Doğukan Çep “boğaz kesme” işaretiyle aileyi tehdit etti, Sinan Ateş’in ablası tepki gösterdi: “Sıradaki biz miyiz?”65 izlenme
65 yaş ve üstüne tatil izni belgesi!108 izlenme
Bir AKseçmenden, Şeker Fabrikalarının satışına akıllara zarar yorum !3907 izlenme
Hamas’ın kanlı baskını: İsrail sokakları cesetlerle doldu55 izlenme
İstiklal yolunun 100. yılında Bandırma Vapuru hareket etti80 izlenme
Seçim sonrası güven dibe vurdu34 izlenme
Mansur Yavaş talimat verdi! Atatürk Orman Çiftliği’nde ekim başladı!74 izlenme
Ultra lüks gemiyle umreye gidiyorlar12 izlenme
Çiçekçilik yapan atanamayan öğretmenden yürek yakan sözler! "Buketleri bana gelecekmiş gibi hazırlıyorum"
Reuters duyurdu: Suriye ile dev anlaşmanın altında Cengiz ve Kalyon çıktı!
Bursa'da korkunç olay: 16 yaşındaki kıza cinsel istismar! Erkek kıyafeti giydirip yolladılar
AKP'li vekiller, Van'ı parselledi