Kamudaki taşıt saltanatı, ihalesiz ve keyfi satış yöntemleriyle yeni bir rant kapısına dönüşebilir. AKP’li milletvekillerinin TBMM’ye sunduğu torba yasa teklifine göre, belediyeler dahil tüm kamu kurum ve kuruluşlarının elindeki taşıt ve iş makineleri Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından toplu olarak satılacak. Daha da kötüsü ÖİB’in kamunun araçlarını satarken Özelleştirme Kanunu ve Kamu İhale Kanunu’nun kamu çıkarlarını koruyan ihale yöntemlerini uygulamak zorunda olmayacağı belirtildi. OİB’in kamu araçlarını ihale dahi düzenlemeden dilediği bir yöntemle, dilediği şekilde satabileceği ifade edildi. Teklifin yasalaşması halinde ÖİB’in, iktidardan talimatları doğrultusunda kamu araçlarını iktidarın işaret edeceği kişi veya şirketlere ucuz fiyatlara satmasından endişe ediliyor.
YARIN GÖRÜŞÜLECEK
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yarın görüşülecek olan torba kanun teklifinin 2’nci maddesiyle, kamunun elinde ne var ne yoksa hepsini satan ÖİB’e şimdi de kamu kurumlarının envanterindeki iş makineleri dahil tüm otomobil, minibüs, otobüs, kamyon, arazi taşıtı, motosiklet, ambulans gibi araçları toplu ya da tek tek satma yetkisi veriliyor. Mevcut uygulamada her kurum aracını kendisi satıyor, satışı da düzenlediği ihalelerle kamuoyunun gözü önünde yapıyordu. Yeni teklif yasalaşırsa kurumlar artık araçlarını kendileri satamayacak, ÖİB kurumların araçlarını kendisi satıp masrafları düştükten sonra kamu kurumlarına ait araçların parasını Hazine’ye, belediye araçlarının parasını ilgili belediyeye gönderecek.
ÖİB, kamu mallarını satarken 4046 sayılı Özelleştirme Kanunu’na uymak zorunda. Bu kanun, satışın önce herkese duyurulmasını sonra ihale yöntemiyle gerçekleştirilmesini emrediyor. Yasa gereği ihaleler yapılmadan önce halka açık olarak duyuruluyor, ihalelere ilgililerin katılması sağlanıyor. İhalelerin de genellikle açık artırma yoluyla mümkün olduğunca yarışla tamamlanması isteniyor. Yeni düzenlemede ise ÖİB’e, satışı kimseye duyurmadan, ihale yapmadan dilediği kişi veya şirkete satması konusunda tam yetki veriliyor.
Sözcü
Güldür Güldür’den Nebati videosu! 'Heterodoks, nöroekonomi. Kim yazdı bunu?'62 izlenme
'İBB Haber' ve 'Büyükşehir Çalışıyor' hesapları İmamoğlu 'aleyhine' paylaşımlara başladı: 'Yöneticisi Murat Kurum'la anlaştı' iddiası24 izlenme
Meclis tarihinde bir ilk! Erdoğan'ın posteri Şeref Kapısı'na asıldı84 izlenme
Yurt dışı seçimlerinin analizi: İki taraf da sandığa yüklendi28 izlenme
Aziz İhsan Aktaş'ın tüm şirketlerine kayyum atandı15 izlenme
AKP'li vekil: “Herkes çocuğuna sahip çıksaydı...”90 izlenme
Cariye fetvası da verdiler: "Başkasının cariyesini sevdiysen, o kişiden rica edersin”38 izlenme
Bu kış pazar tezgâhları yanacak: Çiftçi sayısı yüze 48 azaldı, girdi maliyetleri yüzde 138 arttı!35 izlenme