İBB'nin Sarçhane'deki binasından yer alan belediye meclis salonunda yer alan Halaskar Gazi Hitabesi'nin hatalarla dolu olduğu ortaya çıktı.
1960 yılında hizmete giren binanın meclis salonuna ne zaman asıldığı net olarak bilinmeyen hitabedeki yazım yanlışlarını fark eden İYİ Parti Meclis Üyesi Tuğrul Arık, araştırma komisyonu kurulmasını önerdi. Önerge oy birliği ile kabul edildi.
NUTUK KADAR ÖNEMLİ
Sözcü'de yer alan habere göre Mecliste yaptığı konuşmada önce hitabenin tarihini anlatan Tuğrul Arık, şunları söyledi:
"Mustafa Kemal, Kurtuluş Savaşı’na katılmak için 16 Mayıs 1919’da İstanbul Şişli’deki evinden çıkıyor ve sekiz yıllık mücadelenin ardından dönüyor. 1923’te Cumhuriyet kurulmasına rağmen 1927’ye kadar İstanbul’a gelmiyor. 1927’de İstanbul’a geldiğinde İstanbullulara hitaben bu konuşmayı yapıyor. Gençliğe Hitabe ve Nutuk ne kadar önemliyse bu hitabe de İstanbul için o kadar önemli.
Hakimiyeti Milliye gazetesinin ziyaretten bir gün sonraki nüshasında orijinal metin yer alıyor. Ben Osmanlıca okuyabildiğim için tamamını tercüme ettim. Ayrıca yanlış yapmamak adına İstanbul Medeniyet Üniversitesi Bilgi ve Belge yönetiminden konunun uzmanı hocalardan da destek aldım."
SÖYLEMEDİĞİ SÖZLER EKLENMİŞ
"Metnin orijinaline göre kitabede 30’u aşkın yanlış var" diyen Tuğrul Arık, hitabede bulduğu bazı hataları şöyle sıraladı:
"Atatürk’ün söylediği kelimeler herhalde okunamamış, yanlış yazılmış. Örneğin Atatürk ziyaretten duyduğu heyecanı anlatmak istiyor. ‘Heyecan’ kelimesi yerine burada ‘heyelan’ yazıyor. Yine ‘aguşuyla’ diye bir ifadesi var. Yani ‘muhabbetkar kucağı ile karşılandım’ demek isteniyor, burada ‘aguşize’ diye olmayan bir kelime var. ‘Meşim’ ifadesi ise burada ‘meşimes’ diye yazılmış.
Osmanlıca’da ‘Heyeti Aliye’ diye bir tabir vardır. Burada iki yerde farklı şekillerde yazılmış. Ayrıca Atatürk’ün söylemediği sözler metne ilave edilmiş, söylemiş olduğu sözler çıkartılmış. Altında yazan tarihte 10 Temmuz 1927 yazıyor ama Atatürk’ün ziyareti 1 Temmuz’da. 10 Temmuz 1927 Cuma yazıyor. 10 Temmuz cuma değil pazara denk geliyor."
Hüsnü Mahalli’den ABD çıkışı: ‘Plan çok net'1161 izlenme
Atatürk sevgisi, Rus televizyonuna konu oldu!25 izlenme
Ahmet Şık fotoğrafları paylaştı Soylu'ya seslendi: 'Seni yargılamayan şerefsizdir'55 izlenme
Gurbetçi kadın Almanya'daki Türk esnaflara isyan etti: "Dost kazığı"37 izlenme
İlaç devi, hayati öneme sahip o ilacı Türkiye’ye getirmeyeceğini duyurdu48 izlenme
Sokak hayvanlarının katledilmesine ilişkin yasa teklifinin görüşmeleri esnasında iktidar kulisinde tatlı dağıtımı yapıldı22 izlenme
PTT'nin ucuz diye sattığı yağ daha pahalı çıktı!115 izlenme
Garantili projelerden doğmamış çocuklara 153 milyar dolar borç!41 izlenme
Mezunlar Derneği'nin etkinliğine engel olan Boğaziçi Rektörlüğü, 'tanışma iftira'na izin verdi! Haremlik-selamlık oturdular
Ayhan Bora Kaplan çetesinin silahlı bodyguard'ları...
Sağlık Bakanlığı açıkladı: Türkiye’deki corona virüsü vaka sayısı 13 bin 531'e, can kaybı ise 214'e yükseldi!
AKP'li Mücahit Birinci'den 'Milli Yas' talep edenlere hakaret!