CHP'li Ali Şeker, imam hatip liselerinde okutulan ‘Fıkıh okumaları' isimli kitapta yer alan “Akıllı ve buluğa ermiş herkes evlilik konusunda tam ehliyete sahip olup evlilik akdini bizzat kendisi yapabilir” ifadelerini meclis gündemine taşıdı.
Konuyla ilgili açıklama yapan Şeker, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan ve http://www.eba.gov.tr/ekitap?icerikid=2626 adresi üzerinden de erişilebilen, Anadolu İmam Hatip Liseleri için ‘Fıkıh Okumaları' adlı kitabın 4. Ünitesi'nde ‘İslamda Aile' başlığı altında evlilikle ilgili hükümlere yer verildiğine dikkat çekerek, “Kitabın 101. Sayfasında evlenme akdinin nasıl kurulduğuna ve nikâh akdinin şartlarına ilişkin hususlara değinilmiştir. Evlenme ehliyetiyle ilgili ‘başkalarının izin ve onayına ihtiyaç olmadan evlenebilme ehliyetine sahip olmak' denilerek, Hanefi mezhebine göre akıllı ve buluğa ermiş herkesin evlilik konusunda tam ehliyete sahip olduğu ve evlilik akdinin bizzat kendileri tarafından yapılabileceğine dair hükümlere yer verilmiştir” dedi.
Şeker, şöyle devam etti: “Kitapta konu anlatımında yazılı olan bu husus 101. Sayfada sağ alt köşede yer alan görselle de öne çıkarılarak ‘Akıllı ve buluğa ermiş herkes evlilik konusunda tam ehliyete sahip olup evlilik akdini bizzat kendisi yapabilir' ifadesiyle pekiştirilmiştir. Bu ifade 2 Ocak 2018 tarihinde kamuoyunda yer bulan Diyanet İşleri Başkanlığı web sitesinde verilen ‘nikah' ve ‘buluğ' tanımları ile birlikte düşünüldüğünde çocuk evliliklere izin veren, teşvik eden bir ifadedir. Diyanet İşleri Başkanlığı'nca yapılan tanıma göre nikah için gereken şartlar arasında buluğ çağına girmek yer alırken buluğ için yine Diyanet İşleri Başkanlığı'nca ‘Bir kimsenin çocukluk dönemini bitirip, ergenlik çağına ulaşması demektir… İslâm hukukçularınca bulûğ çağının alt sınırı, erkekler için 12, kızlar için 9 yaş olarak belirlenmiştir' ifadeleri kullanılmıştır. Yani bahse konu Prof. Dr. Abdullah Kahraman ve arkadaşlarının yazarı olduğu ‘Fıkıh Okumaları' kitabı vasıtası ile Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerine bir anlamda kız çocuklarının 9, erkek çocuklarının 12 yaşından itibaren evlenebilecekleri görüşü aktarılmakta, bu da ülkemizin önemli toplumsal sorun alanlarından biri olan çocuk evlilikleri meşrulaştıran bir tavra yol açmaktadır.
Bu çerçeveden hareketle;
1. İlgili kitap bugüne dek kaç adet basılmıştır?
2.
gov.tr uzantılı resmi web sitesinden de kamuoyunun erişimine açık olan
“Fıkıh Okumaları” kitabı basıldığı günden bugüne dek kaç okulda, kaç
öğrenciye okutulmuştur?
3. İlgili kitapta yer alan “Akıllı ve buluğa
ermiş herkes evlilik konusunda tam ehliyete sahip olup evlilik akdini
bizzat kendisi yapabilir” ifadesinde yer alan buluğ ifadesi Diyanet
İşleri Başkanlığı'nca yapılan “buluğ” tanımı ile birlikte düşünülürse,
Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerine “kız çocukları 9, erkek
çocukları 12 yaşında evlenebilir” görüşü mü aktarılmaktadır?
4. Çocuk
evlilikleri meşrulaştıran bu ifadelerin yer aldığı ilgili kitabın
toplatılması düşünülmekte midir yoksa okutulmaya devam mı edilecektir?
5.
Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullarda okutulan kitaplar arasında
“Fıkıh Okumaları” kitabında yer alan ifade gibi çocuk evlilikleri
meşrulaştıran ifadeler bulunan başka kitaplar var mıdır? Bu tür
kitapların bulunup bulunmadığına ilişkin şimdiye dek herhangi bir
çalışma yapılmış mıdır? Çocuk evlilikleri meşru kılmaya yönelik bu tür
yayınların tespit edilerek ayıklanması için herhangi bir çalışma
yapılması düşünülmekte midir?
http://www.sozcu.com.tr/2018/egitim/mebinsitesindeyeralanfikihokumalarikitabibulugaermisherkesevlilikakdinibizzatkendisiyapabilir2159908/
Afgan sinemacı böyle feryat etti! ‘Bu korku filmi değil, bizi öldürmeye geliyorlar’55 izlenme
Bakan Koca açıkladı: Türkiye'de maymun çiçeği vakası görüldü!35 izlenme
THK’nın işten attığı söndürme uçağı pilotlarından 'yardım' çağrısı!43 izlenme
Depremde 99 kişiye mezar olan Ebrar Sitesi’nin kurucusundan utanmaz savunma14 izlenme
Milyonlarca kişi artık yüzde 50 zamlı ödeyecek: Sadece yatı olanlar kurtuldu12 izlenme
Abdüllatif Şener 'Muhalefet ciddi bir hata yapmazsa, AKP üç seçimde de kaybedecek !'1393 izlenme
Mansur Yavaş'tan faturalarını ödemekte güçlük çeken Ankaralılar için çözüm71 izlenme
5 yılda 16 milyon TL böyle hiç edildi! Fıkra gibi yatırıma kiracı aranıyor51 izlenme
Türk kadın pilot gururlandırdı: Dünyanın en büyük uçağının kontrolü artık Gökçe Kübra Yıldırım'da!
Polisten kaçan taciz şüphelisini iş yeri sahibi yakalattı
İstanbul'da çöp konteynerini çalıp hurda olarak satan Pakistanlı yakalandı!
Ethem Sarısülük'ün babası Muzaffer Sarısülük hayatını kaybetti