CHP’li Engin Altay, Özgür Özel, Engin Özkoç ve 134 milletvekilinin Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı başvuru sonucunda, Kıyı Kanununun bazı yerlerde uygulanmamasını öngören maddenin iptaline karar verildi.
Bu yerler iptal davasına konu olan Kanunda yer alan 4 alandan oluşuyor ve bunlar Çandarlı Limanı, Rize İyidere Lojistik Merkez Limanı, Rize dolgu alanı ile Bitlis Ahlat’ta Van Gölü kıyısında yapılması planlanan Cumhurbaşkanlığı Sarayı inşaat alanıydı.
CHP’nin Anayasa Mahkemesine verdiği dilekçede, bu yerlerde Kıyı Kanununda yer alan yapı ve yapılaşmaya dair sınırlayıcı hükümlerin uygulanmayacağının düzenlendiği ifade edildi. Bu şekilde kişilerin kıyılardan serbestçe yararlanma hakkının ortadan kalkacağı, yapıların mevzuattaki sınırlar dikkate alınmaksızın inşa edilebileceği; tarih, kültür ve tabiat varlıklarının korunması amacıyla çıkarılan Kanun’a getirilen kısıtlayıcı düzenlemelerin ve prosedürlerin de bertaraf edileceği vurgulandı.
OY ÇOKLUĞUYLA İPTAL EDİLDİ
Mahkeme, Kıyı Kanunundaki sınırlamalardan istisna tutulan bu yerlerde planlama, imar ve inşaat uygulamaları ile diğer düzenlemelerin hangi ilkelere, kurallara ve sınırlamalara tabi olunacağının düzenlenmediğine karar verdi.
Karar metninde, getirilen düzenleme için “Anayasa’nın 43. ve 56. maddelerinde belirtilen kıyı ve çevrenin korunmasına ilişkin hükümlerin uygulanma imkânını ortadan kaldırdığı gibi hukuki belirsizliğe de yol açmaktadır” denildi. Madde, bu gerekçelerle Anayasa’nın hukuk devleti ilkesi ile kıyıların korunması ve çevrenin korunması hükümlerine aykırı bulunarak oy çokluğuyla iptal edildi.
CUMHURBAŞKANLIĞI SARAYI DA DAHİL…
Buna göre Bitlis Ahlat’ta Van Gölü kıyısında yapılması planlanan Cumhurbaşkanlığı Sarayı inşaatı da dahil olmak üzere bu dört yerdeki yapılaşmalar ancak Kıyı Kanununda yer alan kısıtlamalara ve kurallara uyulmak suretiyle yapılabilecek.
https://odatv.com/aymdensahillerikurtaracakkarar24071911.html
Yenidoğan Çetesi’nin yaptığı vurgun dudak uçuklattı: Eski bakanın hastanesi de SGK'yı dolandırmış!42 izlenme
Güllü'nün kızıyla ilgili bir şok iddia daha! "Öldürmem için daire teklif etti"21 izlenme
Vali ve AKP’li belediye başkanına İmamoğlu’ndan tepki! "Unuttukları bir şey var"45 izlenme
Kumpas videosuna inanan gence İmamoğlu’ndan ders gibi yanıt149 izlenme
CHP'li belediyeden 100 milyonluk tasarruf!85 izlenme
TOKİ evleri siyasilere ve iş adamlarına gitti!77 izlenme
Devlet hastanelerinin yoğun bakım ünitelerinde yer kalmadı!238 izlenme
Yunanistan'da dilenci verilen 5 lirayı geri verdi: "Bu çeyrek Euro bile etmiyor!"38 izlenme
Türkiye'den Almanya'ya ilticada rekor! Türkiye'nin düştüğü kategori içler acısı
Sedat Peker'den Bakan Soylu'ya flaş yanıt! "Böyle rezalet görülmedi"
Ankara'daki hain saldırıda teröristin kimliği belli oldu
İktidarın 'sosyal medya düzenlemesine' CHP'den tepki! "AKP kara geçmişini silmeye çalışıyor"