Eski Hazine Müsteşarı Ekonomist Mahfi Eğilmez, ekonomiye ilişkin değerlendirmelerini sürdürüyor. Yorumları yakından takip edilen Eğilmez, ekonomi için yapısal reforma işaret etti.
Eğilmez, ekonomide uzun yıllar yapısal reformların yapılması gerekenleri paylaşarak sosyal medya hesabını X'ten evinde yazdı:
“İlk sıradaki yapısal reform: Güçler aralığına dayalı demokratik yapıyı sağlamak ve TBMM'yi tek yasa koyucu varlığını göstermek”
Eğilmez bu gönderisinin” adına gelen "Sizce parlamento merkezi mi, başkanlık mı hangi sistem?" sorusuna "Bizdeki başkanlı sistemi değil. Tek yetkili sistemi." yanıtını verdi.
İlk reform dayanıklılığının ardından, ikinci sıradaki dayanıklılık reformunun “Hukukun raporlamasını ve üstünlüğünü sağladığını, kuralların herkese, ömrü ve büyümenin eşit kapasitelerini sağladığını” söyledi.
Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerine ilişkin kendi adını taşıyan web sayfasında "Van Allen Radyasyon Kuşakları ve Ekonomi" başlıklı yazısında ekonomide iyileşmenin mümkün olmadığı için önemli ipuçları verildi.
Yazısına Van Allen emisyon kuşaklarını açıklayarak giren Eğilmez söz konusu kuşakların dünya için yaşamsal olduğuna işaret etti ve ekonomiye uyarladı:
"Günümüz ekonomilerinde Van Allen radyasyon kuşakları gibi kalkan görevi yapan iki kuşak var: faiz kur kuşağı ve düşük riskli kuşağı. Bu iki kuşak ekonomiyi yıkıcı finansal ataklardan korur. Bunların da birinde Van Allen radyasyon kuşakları gibi belirli bir dengeleri vardır. Bu benzerliğe karşılık Van Allen kuşaklarının gösterdiğin belirlenen bir zaman olurken, faiz kur kuşağı ile düşük risk kuşağının gerçekleşmesi mümkündür. "
Faizlerin enflasyonun üzerinde belirlendiği dönemlerde enflasyon etkisinden korunmak için tasarrufa yöneldiklerini aktaran Eğilmez "O zaman talep düşer, talep bedeli fiyat artışları da hız keser. Çünkü talep enflasyonu, paranın çok, mal ve hizmetin az olduğu ya da ekonomik ifadeylen arzı ortadan kaldırarak ortaya çıkar." diye anlattı.
Eğilmez Şöyle devam etti:
"O halde fiyatları dengede tutabilmek, enflasyonun artmasını engellemek, faiz kuşağının engelleyici etkisinden yararlanabilmek için faizleri enflasyonun üzerinde tutmak gerekir. Eğer enflasyonun artmasıyla faizleri daha fazla artışın artması durumunda. Faizler, enflasyonun gerisine düşerse talep artar ve yönlü talep enflasyon hızlanır."
Faizleri enflasyonun altında tutmanın yaratacağı sorunlar sıralayan Eğilmez, kurunun yükseleceği ve tasarruflu olanların dövize yatırılacağını, yine yabancı bilgilerin da paralarını alıp götürmeyi öğrendiğini aktardı. Kurların yükseldiği, ithal edilen malların fiyatlarının yükseleceği ve bunun da ötesinde malların ülkede satış fiyatlarının arttığına işaret eden Eğilmez tüm bu zincirde enflasyonun hızlanma sonucunun arttığı bildirildi.
Bir diğer unsurun da "risklerin artması" olduğunu ifade eden Mahfi Eğilmez "Eğer mümkünse düşürülmesidir. Burada sözü edilen riskler ekonomik risklerin yanı sıra sosyal ve politik risklerin de kapsayan geniş bir kavramdır. Eğer bir ülkede riskler artarsa patlama de artar demektir." ifadelerine yer verdi.
Tüm bu süreçte, maliyet artışına yol açacağının miktarı çizen Eğilmez "Böylece talep enflasyonu ile maliyet enflasyonu birlikte ortaya çıkar." dedi.
Eğilmez refah durumu "Faiz – kur kuşağıyla birlikte düşük riskli kuşağının yaratığı ekonomik dengenin birimlerinin aşağıdan yukarıya doğru Van Allen salınım kuşaklarının bölgelerinin dünya sıcaklığının yok olması neden olması gibi ekonomik atmosferin değişmesine yol açar." diye açıkladı.
Eğilmez Türkiye ekonomisi için şu değerlendime ile yazısını noktaladı:
"Türkiye bu iki kuşağı doğru ayarlayabildiği bütün dönemlerde rahat nefes alabilen bir ekonomi oldu. Bunları bozduğunda da yerde gibi açmazların içine girdi."
BDDK riskli konutlara kredi kolaylığı getirdi27 izlenme
CHP'li vekil Soylu'ya sordu: "Almanya’da çete lideri olarak tescillenen Afganlı Sanger Ahmadi nasıl Türkiye’ye geldi?"39 izlenme
Kızılay yardım SMS'lerine zam yaptı!48 izlenme
Zonguldak Valiliğinde skandal: Atatürk posterleri klima arkasına sıkıştırıldı!9 izlenme
Yavaş: Bu sabah beni karşılayan koruma 1 saat sonra korona çıktı148 izlenme
72 kişiye mezar olmuştu: Yeni skandallar ortaya çıktı!45 izlenme
CHP, ek MTV alımını öngören yasal düzenlemenin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.28 izlenme
Narin Güran davası: Avukatlardan davanın seyrini değiştirecek sorular...31 izlenme
Dolar ve Euro'da yeni rekorlar!
Rasim Ozan Kütahyalı'nın Ramazan ayında rakı içtiği fotoğraf ortalığı karıştırdı!
AFAD: Yolları acil durumlar için boş bırakın
AKP’li Mehmet Metiner, canlı yayında Atatürk ile bebek katili terörist başını kıyaslamaya kalkınca ağzının payını aldı!