Erzincan İliç’te siyanür atıklarının biriktirildiği alandaki heyelan sonrası 9 işçi toprak altında kaldı. İşçileri arama çalışmaları 5. günde devam ediyor. Bakanlar ve madenin işletmecisi Anagold Fırat Nehri’ne siyanürün karışmadığını söylerken Bölgede incelemede bulunan Genel Sağlık İş Sendikası heyeti 9 il ve 3 ülkenin Fırat Nehri’ne karışmış olabilecek siyanür nedeniyle tehlikede olduğunu söyledi. Uzmanlar, geri dönülemez tahribata yol açan doğa katliamlarını “Ekokırım suçu” olarak adlandırıyor. İliç’te yaşananın da bir ekokırım suçu olduğunu söyleyen yaşam savunucuları, felaketin etkisinin yıllarca süreceğini belirtiyor.
Cumhuriyet’te yer alan İklim Adaleti Koalisyonu Ekokırım Çalışma Grubu üyesi İlksen Dinçer Baş, “İliç’te ekokırım suç tarifinin tüm unsurları yerine gelmiştir. Bu durumdan geri dönüş yok. Ne yapılırsa yapılsın, oradaki siyanür hiçbir şekilde temizlenemeyecek” dedi.
Baş’ın açıklamaları şöyle:
“Canlıları korumaktan çok kuşların su içtikten sonra nasıl can çekişerek öldüğünü gizlemeye çalışıyorlar. İliç’te sadece insan değil tüm türlerin canına kast edilmiş durumda. Bir tür kırımı meydana gelecek. Gelecek kuşaklara da etki edecek.”
Genel Sağlıkİş Sendikası heyeti, maden faciasının ardından bölgede incelemelerde bulundu. Sendika genel başkanı Derya Uğur, Fırat Nehri’nin Türkiye’nin 9 ilini ve 3 ülkeyi etkileyebilecek boyutta olduğuna dikkat çekti.
Uğur şöyle devam etti: “Yetkililer siyanür ölçümlerinin düzenli yapıldığını ve ölçümlerde siyanüre rastlanmadığını iddia etse de yağan yağmurlardan dolayı bu bilgiye inanmak mümkün değildir. Siyanürün ve ağır metallerin Fırat suyuna karışması ve yeraltı kaynaklarımıza ulaşması insan sağlığı açısından tam bir felakettir. Siyanürün insan vücuduna ağız, solunum, deri yoluyla alınması; ani ölümlerden tutun da tüm vücutta görülebilecek kanserlere, kalp yetmezliğinden merkezi sinir sistemi tutulumuna bağlı hastalıklara sebep olabilir. Bölgede acilen hastane kurulması gerekir.”
Tele1
Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü’nden ‘Dilruba’ açıklaması: Ailesine haber verilmesi için istemde bulunmadı25 izlenme
6 kişinin yaşamını yitirdiği 99 kişinin yaralandığı İstiklal’deki terör saldırısında 3 sanığa tahliye37 izlenme
Tarkan, Türkiye'ye umut veren 'Geççek'i neden yazdığını anlattı: 'Şarkının melodi ve sözleri içimde yankılandı'76 izlenme
Uğur Dündar'dan skandal ihale iddiası!84 izlenme
Katliam ihalesi yargıya taşındı!77 izlenme
Emekli diplomat Engin Solakoğlu anlattı: Erdoğan’ın ABD ziyareti neden ertelendi?25 izlenme
Bir gri pasaport skandalı daha! 'Olmayan Mehter Takımı'ndan yurt dışına çıkan 30 kişiden 20'si Türkiye'ye dönmedi!133 izlenme
Efsanevi başkan Büyükerşen’den cumhurbaşkanlığı adaylığına yeşil ışık228 izlenme
Emekli maaş zammını kuruşu kuruşuna doğru bilmişti: Bayram ikramiyesi için net rakam verdi
Mahfi Eğilmez açıkladı: "Faiz inse de çıksa da onlar kazanıyor!"
CHP'li belediyeye kapılarını kapatan üniversiteye belgeli yanıt
Yeni atanan bakan yardımcısının FETÖ elebaşı ile fotoğrafı çıktı!