Türkiye’de hissedilen enflasyon ve ekonomik kriz giderek etkisini göstermeye başladı.
Fiyatların artması halkın dışında esnafı da çok zor duruma sokuyor. Her gün gelen zamlar karşısında Eskişehir Lokantacılar Odası Başkanı Bahar Bilen isyan etti.
Bilen, gıda ve emtia fiyatlarına artık yetişemediklerini belirterek, bu ekonomik dalgalanmada ayrıca fırsatçılık yapanları da kınadıklarını söyledi.
Bilen, “Geçen ay tonu 500 TL olan odun fiyatı bugün 1.250 TL, unun çuvalı 250 TL, susam 35 TL, yağ, salça, gıda ve bakliyat ürünlerini zaten artık takip edemiyor duruma geldik. Esnaf olarak tükeniyoruz, dayanacak gücümüz kalmadı. Esnaf arkadaşlarımız dükkanlarını ya devir ediyorlar, ya da tamamen kepenk indiriyorlar. Yüksek enflasyon karşısında adeta yok oluyoruz” dedi.

Bahar Bilen
Türkiye genelinde 2020 yılında 99 bin 588 esnafın kepenk kapattığını, 2021 yılı net verilerinin de bu tabloyu aratmayacak seviyede olduğunu sözlerine ekleyen Bilen şöyle konuştu:
* Esnafımıza acilen yükselen ve durmak bilmeyen enflasyon karşısında destek verilmesi zorunlu gereksinim haline gelmiştir.
* Esnafımız can suyu ile ayağa kaldırılmalı.
* Piyasadaki toptan tedarik zincirleri sıkı denetlenmeli.
* Sıfır faizli 6 ay geri ödemesiz ve uzun vadeli kredi sağlanmalı.
* Esnaf can suyu kredisi ile ekonomiye yeniden kazandırılmalı.
* Ekonominin barometresi olan esnafımızın yok olması ekonominin de yok olması demektir. Esnaf yok olursa işsizlik tırmanır ve sosyal yapı bozulur. Bu yüzden esnaf ve sanatkârlarımız mutlaka desteklenmeli ve ekonomiye yeniden kazandırılmalı.
‘EVE EKMEK GÖTÜREMEZ DURUMA GELDİK’
Lokantacılar Odası üyesi olan ve tostçuluk yapan Murat Aldemir, gelen zamlar karşısında ne yapacağını bilemediğini söyledi.
Salgın döneminde zaten kötü günler geçirdiklerini ifade eden Aldemir, “İşletmelerimiz 15 aya yakın bir kapanma süreci geçirdi. İşletmeler açıldı. Bu arada borçlarımız da birikti. Tam belimizi doğrultacağız diye düşünürken gelen zamlar işlerimizi yeniden çıkmaza soktu. İlk başta kiralar fahiş şekilde arttı. Ardından akaryakıta gelen zamlar, dolar ve euronun yükselmesiyle iğneden ipliğe zam geldi. Bir aldığımız ürünü bir dahaki sefere mutlaka zamlı alıyoruz. Zamları ürünlerimize yansıtınca da müşteri kaçıyor. Ne yapacağımızı şaşırdık. Evimize ekmek götüremez duruma geldik. Küçük esnafı koruyacak düzenlemelerin acilen getirilmesi gerekiyor” dedi.
Zor günler geçirdiklerini belirten lokantacı esnafı Nurgül Aydoğdu, önünü göremediğini söyledi. Salgın sonrası gelen zamların işlerini bitirme noktasına getirdiğini belirten Aydoğdu, “Kira ve vergileri ödeyemiyoruz. Önümüz kış. Doğalgaz ve elektrik faturaları da yüklü gelecek. Salgın döneminde dükkanlarımdan birisini kapatmak zorunda kaldım. Gelen zamlar nedeniyle dükkanıma erzak almakta zorlanıyorum. Eskisi gibi iş de olmuyor. Ne yapacağımı şaşırdım kaldım” ifadelerini kullandı.
Lokantacı Ali Şen de gelen zamlar nedeniyle azalan müşteri sayısı nedeniyle 2 kişiyi işten çıkartmak durumunda kaldığını söyledi.
Şen, “Dükkanımız kira. Kiralar aldı başını gitti. Üstüne akaryakıta gelen zamlar. Doğalgaz, elektrik, kira, vergi derken elde bir şey kalmıyor. Bunlara ilaveten gıda maliyetlerimizde de çok büyük bir artış oldu. Bütün maliyetlerimiz artmasına rağmen biz bunu fiyatlarımıza yansıtmamaya çalışıyoruz. Ama o da bir yere kadar. Şu anda para kazanma derdinde değil, dükkanımızın kepengini kapatmama derdindeyiz” dedi.
Bilgi Üniversitesi'ne de el konuldu, şimdi ne olacak?30 izlenme
Berat Albayrak’ın ortaya çıkan fotoğrafı Ankara’yı karıştırdı!64 izlenme
Sedat Peker ifşa etmişti: AKP'li Taşkesenlioğlu'nu 213 kişi şikâyet etti 'ifadesi bile alınmadan' savcılık dosyayı kapattı!19 izlenme
AKP'nin konser ikiyüzlülüğü! Menemen Belediyesi 1 ayda 33 konser için 300 milyon TL harcamış!20 izlenme
Meral Akşener hakkında FETÖ soruşturması!109 izlenme
Eskişehir ‘Kanal İstanbul’ için teyakkuzda!59 izlenme
Krizi hisseden AKP'liler de isyana başladı 'Bu devlette adalet yok, Tayyip baba dediğimiz insanlar bak ne hale getirdi bizi !'197 izlenme
Özelleştirmeden sonra ‘faaliyet dışı gelir’ oyunu: Türkiye Denizcilik İşletmeleri’nde 5 milyon dolar buhar olmuş26 izlenme
DHA, ‘Patronaj baskısına maruz kaldım’ diyen muhabiri iş başı yapmaya davet etti
ABD'de bir çevre aktivistinin eylemi
İsmailağa Cemaati'nin ölen liderinin yeğeninden tehlikeli çağrı: "Hamas'ın yaptığını Türkiye'de yapalım. Karşı devrim için vakit uygun"
Ali Koç Suudi Arabistan'daki skandalı açıkladı! "TFF, 'Cumhuriyetimizin yüzüncü yılı kutlu olsun' pankartını iptal edip 'yüzüncü yılımız kutlu olsun' pankartı ile çıkmak istedi"