Kuzey Marmara Otoyolu'nun KurtköyAkyazı ve KınalıOdayeri kesimlerindeki olağanüstü ek maliyet artışlarını sahiplenen olmadı. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ortaya çıkan ilave maliyeti üstlenmedi.
YÜZDE 20 AŞILMAMALI
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, 2 milyar 186 milyon 895 bin dolarlık ek maliyet artışının güncel kura göre toplam tutarın 17 milyar 830 milyon lirayı bulduğuna dikkat çekerek, “Esnafımıza verilen toplam desteğin tutarı bile 5 milyar lira etmezken, yandaşlara tek kalemde bunun neredeyse dört katı tutarında bir maliyet artışı sağlanıyor. Bunun hesabını neden veremiyorlar? Bir projede ek maliyet artışı yüzde 50'yi geçiyorsa ortada çok açık bir rant vardır” dedi.
İktidara yakın 5 yandaş firma arasında yer alan LimakCengiz ortaklığı tarafından yapılan KurtköyAkyazı kesiminde yüzde 65.5 oranında, KolinKalyon ortaklığı tarafından yapılan KınalıOdayeri kesiminde ek maliyet artışı ise yüzde 55.3 oranında gerçekleşmişti. Eylül 2019 tarihinde yapıldığı anlaşılan ek maliyet artışlarının toplam tutarının 2 milyar 186 milyon 895 bin 114 olduğu Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın borç üstlenim anlaşmasına taraf olmasıyla belirlenmişti.
Akın, otoyol yapımı projelerinde ek maliyet artışının en fazla yüzde 20 oranında olması gerektiğini dile getirdi.
SORU ÖNERGESİ VERDİ
Akın'ın soru önergesine yanıt veren Hazine ve Maliye Bakanlığı, projeye alınan krediye taraf olmasına karşın ek maliyet artışı konusunda topu Ulaştırma ve Maliye Bakanlığı'na attı. Ulaştırma Bakanlığı ise “YİD projelerinde tüm iş ve işlemler mevzuata uygun olarak, sözleşmede yer alan hükümler çerçevesinde yürütülmektedir” açıklamasını yaptı.

Ahmet Akın
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, “Ek maliyet artışları maliyetin yarısını geçiyor. Hazine Bakanlığı imza attığı borç üstlenim anlaşmasında yer alan; Ulaştırma Bakanlığı da kendi ihale ettiği projedeki ek maliyet artışıyla ilgili ilgili tek kelime edemiyor. Esnafımıza verilen toplam desteğin tutarı bile 5 milyar lira etmezken, yandaşlara tek kalemde bunun neredeyse dört katı tutarında bir maliyet artışı sağlanıyor. Bir projede ek maliyet artışı yüzde 50'yi geçiyorsa ortada çok açık bir rant vardır” diye konuştu.
https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/21milyardolarlikmaliyetsahipsizkaldi6367866/
Sırada "Hilafet" mi var?61 izlenme
Bilal Erdoğan büyük sorunu tespit etti! 'Batı paradigmasında büyüyen çocuğun ülkesine bir faydası olmuyor'46 izlenme
AKP’li belediyenin 11,5 milyon TL harcadığı bina kaderine terk edildi!44 izlenme
Erdoğan istemeye devam ediyor! "Biraz daha sabır, biraz daha metanet, biraz daha gayret istiyoruz"18 izlenme
"Türkiye'nin kaymağını ülkenin yüzde 20'si yiyor. Şirketler vergide elini taşın altına koysun"43 izlenme
AKP'li Ömer Çelik'ten teğmen açıklaması: "Disiplinsizlik için soruşturma açılıyor"26 izlenme
Kubilay Kaan Kundakçı cinayetinde İzzet Yıldızhan ve Aleyna Kalaycıoğlu dahil 7 kişi tutuklandı15 izlenme
AKP'li başkan kullanamayacağı makam odası için bakın vatandaşın parasından ne kadar harcamış!99 izlenme
Rapor karapara diyor, Bakan ödül veriyor!
Yandaş yazardan flaş itiraf! FETÖ'cüler koruma altında!
İktidarın anketçisinden AKP'ye üç büyük şehirde kara haber! "Gürsel Tekin Mansur Yavaş'tan daha çok seviliyor" demişlerdi
İmamoğlu pazar tezgâhında şok oldu: 'Montaj değil gerçek. 5 liraya 5 erik'