CHP milletvekili Yüksel Mansur Kılıç, Bakan Ersoy’un yanıtlaması talebiyle TBMM Başkanlığı’na önerge verdi.
Galata Kulesi’nin 1985’ten 2013’e kadar özel bir şirket tarafından işletildiğine dikkat çeken Kılıç, şirket ile sözleşmenin yenilenmemesi üzerine 16 Nisan 2013 tarihinden itibaren İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) kuruluşu olan BELTUR A.Ş. tarafından işletilmeye başlandığını anlattı.
Cumhuriyet Gazetesi'nden Selda Güneysu'nun haberine göre; Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün başvurusu üzerine Galata Kulesi’nin mülkiyetinin, 13 Mayıs 2019’da, Kulei Zemin Vakfı adına, Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devredildiğini anlatan Kılıç, “İBB Hukuk Müşavirliği tarafından, 27 Aralık 2019’da, İstanbul Nöbetçi Sulh Mahkemesi’nde açılan davada Galata Kulesi’nin Kulei Zemin Vakfı adına tescilinin iptali talep edilmiştir” dedi.
Kılıç’ın önergesini yanıtlayan Ersoy, “Galata Kulesi’nin mülkiyet bahsinin netleştiğini” ileri sürdü. Kulenin, Kulei Zemin Vakfı adına tescil edildiğini söyleyen Ersoy, “BELTUR A.Ş. adına düzenlenmiş olan sözleşme 31 Aralık 2019 tarihinde sona ermiş bulunmaktadır.
BELTUR. A.Ş’nin halihazırda bir sözleşmesi bulunmamaktadır. Şirket, işgalci olduğu bu süreçte ödemesi gereken kiralarını ödememiştir” savunmasını yaptı. Ersoy, şirketin Galata Kulesi’ni 30 gün içinde tahliye etmesi için süre verildiğini belirtti.
PROF. ZEYNEP AHUNBAY: GALATA’NIN DEVRİ FIRSATÇILIK
Restorasyon uzmanı ve mimarlık tarihçisi Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, Galata Kulesi’nin “geçmişinde vakıfla ilgili bir dönem” olmadığına dikkat çekerek, Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devrini “fırsatçılık” olarak niteledi.
Prof. Ahunbay, Karar gazetesinde yayımlanan söyleşisinde devir işlemine ilişkin soruya şu yanıtı verdi:
“Bir kültür varlığının onun bakımını yapmayan kurumlardan alınıp, daha fazla kaynak ayırabilecek, daha fazla uzmanla yönetebilecek bir kuruma verilmesi konuşulup tartışılabilir. Ancak böyle bir tartışma yapılmadan, mülkiyet ve kullanım kaydırmaları yapılması fırsatçılıktır. Kültür mirasının yönetimi kaptıkaçtı zihniyetiyle değil, hukuk çerçevesinde, özen gösterilerek yürütülmesi gereken bir alandır. Kültür Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü, İBB çok sayıda kültür varlığının sorumluluğunu taşıyan kamu kuruluşlarıdır... Galata Kulesi’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden alınıp Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devredilmesi uygun bir hareket olmamıştır. Yasaları çarpıtırsanız hukuk ortadan kalkar” dedi.
Şirketin unvanı değişti, kaderi değişmedi: Ayakkabı devi iflasla boğuşuyor19 izlenme
Londra Türk Konsolosluğu önünde Kur'an yakan provokatör, bir kişi tarafından tekme tokat dövülerek hastanelik edildi19 izlenme
47 yıl sonra CHP’ye geçen Edirne Lalapaşa’da itfaiye krizi: "Belediyede 2 tane itfaiye aracı var. Bunların biri, bir daha çalıştırılamayacak kadar arızalı"33 izlenme
Türk Devletleri Teşkilatı Aksakallar Konseyi’nin üç üyesi Kıbrıs Rum Kesimi’nde büyükelçilik açtı! Nerede bizim Aksakallı?26 izlenme
İmamoğlu'ndan AKP'ye ekonomi tepkisi: Kara Düzen, yıllardır ekonomimizi tüketiyor10 izlenme
Dev satışla ilgili paranın kaynağı belli oldu! Demirören kaynağı Ziraat Bankası’ndan sağlayacak!268 izlenme
Bakan zammı böyle savundu: "Hızlı tren toplu taşıma değildir!"42 izlenme
Erdoğan’dan asgari ücret açıklaması 'Asgari ücreti beyefendiler beğenmiyor. Ya eline diline dursun'536 izlenme
EPDK'den 'sürpriz' adım: Akaryakıta indirim geliyor!
Çalışanlarının sigortasını dahi ödeyemeyen esnaf isyan etti: "Kaçak göçek gideceğiz Suriyeliler gibi Afganlar gibi"
70 ülkeye ihracat yapan Türkiye'nin 75 yıllık devi iflasın eşiğinde
Eski AKP'li Mazhar Bağlı’nın sözleri karşısında Ersan Şen bile dondu kaldı! 'İnsanlar 11'inci kattan F-16'lara kafa atarak şehit oldu'