Seçim sonrası gözlerin çevrildiği ekonomide kemer sıkma politikasına gidiliyor. İktidara yakın Türkiye gazetesi ekonomide yeni çerçeveyi Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in seçim sonrası bazı AKP kurmayları ve bakanlarla yaptığı toplantıda anlattığını belirtti.
Yücel Kayaoğlu imzalı haberde Şimşek’in “Kamu kurumlarına bir kuruş bütçe dışı ödenek verilmeyecek. Her kurum ve bakanlıklar ile belediyeler bütçelerinde öngörülen sınırların dışına çıkamayacak. Kimse ek ödenek için bana gelmesin” sözlerini kullandığı belirtildi.
Şimşek’in emekliler için neden yeni bir adım atılmadığı konusuyla ilgili “Bunu yapmak için Türkiye’nin yurt dışından yüzde 50’den fazla bir faizle borçlanması gerekecekti. Böyle yaparsak, gelecek nesilleri de ipotek altına alacaktık. Buna izin veremezdik” diye konuştuğu iddia edildi.
Habere göre Şimşek’in ekonomide yeni dönemle ilgili açıklamaları şöyle:
“Bir kuruş bütçe dışı ödenek verilmiyor, verilmeyecek. Her kurum ve bakanlıklar ile belediyeler bütçelerinde öngörülen sınırların dışına çıkamayacak. Kimse ek ödenek için bana gelmesin.
Fiziki gerçekleşmesi yüzde 6070’in üzerinde olan yatırımlara ödenek verilecek. Bunun dışında örneğin, fiziki gerçekleşmesi yüzde 20 olmuşsa, bu türdeki yatırımların ödenekleri yıllara yayılacak. 4 kilometrelik bir tünel yatırımının fiziki gerçekleşmesi 500 metre ise, bu konuda acele edilmeyecek. Ancak, tarımsal üretim, nitelikli yatırımlar, sulama ve baraj gibi yatırımlar öncelikli olacak. Tarımsal desteklerden herhangi bir kesinti yapılmayacak. Kamu yatırım programında rasyonelleştirme çalışmaları yapıldı, kısa sürede tamamlanarak ekonomik ve sosyal fayda üretecek yatırımlar önceliklendirildi.
Yeni kamu binası alınmasına kesinlikle izin verilmeyecek. Tam tersine kamu binası giderleri konusunda tasarruf yapılacak. Bu konuda gelecek ödenek talepleri reddedilecek. Örneğin bizim bakanlığımıza bağlı bir birimin binası ile ilgili sorun çıktı. Yeni bina almadık veya kiralamadık. O binadaki personeli kendi bakanlığımızın binasına taşıdık. 3 kişi oturan personel odalarını masa sandalye koyduk 5’e6’ya çıkardık. Bu nedenle tüm kamu kurumları ellerindeki bina imkânına göre planlama yapacak.
Kamudaki servis hizmetine sınırlama getirilecek. Zorunlu olmayan servis hizmetleri son buluyor. Kamuda araç tasarrufu en çok önem verdiğimiz konulardan biri. Bu nedenle, zaten bir süredir araç tasarrufu konusunda dikkat ediyoruz. Kiralama veya yeni araç alımında çok katı kurallar var. Yeni araç alınmasına yönelik talepler geldiğinde, titiz bir inceleme yapılıyor. Öncelikle ‘Elinizdeki mevcut araçları satın, yerine o zaman yenisini alın’ diyoruz. Yenisi alınacaksa da TOGG almalarını söylüyoruz.
Yurt dışı ve yurt içi toplantılar, eğitim seminerleri veya konferanslar gibi talepler olduğunda, her kurum kendi binası içinde kendi bulunduğu yerde bunları yapacak. Yurt dışındaki bir toplantıya katılım zorunlu ise, personel sınırı olacak. Örneğin, Ankara’daki bir kamu kurumu Antalya’daki 5 yıldızlı otele para verip eğitim semineri düzenleyemeyecek. Ankara’da bunu kendi imkânları ile yapacak. Ayrıca, kırtasiye, temsilağırlama giderleri sıkı bir şekilde kontrol ediliyor.
Kamu İhale Yasası değişiyor. Kamu ihale mevzuatı uluslararası norm ve standartlara uyumlu olacak şekilde güncellenecek. Kamu alımlarına yönelik harcamalar tasarruf odaklı olacak. Kamu alımlarında ortaya çıkacak zararların önlenmesi için her türlü adım atılacak.”
Tele1
AKP'li vatandaştan olay yaratacak Mansur Yavaş yorumu!92 izlenme
Kamu kurumlarının zararı AKP'lilerin kazanç kapısı oldu!76 izlenme
Salim Güran'ın ifadesindeki en kritik detay! Narin'in bulunduğu dereye kaçta gitti?60 izlenme
12 vatandaşımızı yakarak öldüren hain, kahraman gibi konuşma yaptı32 izlenme
Yenidoğan Çetesi lideri doktor PKK üyeliğinden hapis yatmış! İfadesinde itiraf etti34 izlenme
Salgın anketinde AKP’ye güven şoku! Seçmenin sadece yüzde 23’ü inanıyor109 izlenme
Corona virüsünde son durum! Türkiye, İran'ı geçti...152 izlenme
İYİ Parti’den çok konuşulacak yeni seçim videosu! 'Güçlü Türkiye'44 izlenme
Melih Gökçek’in mallarına ihtiyati haciz kondu, avukatı hakimi suçladı
Özel'den Erdoğan'a sert yanıt: "Onun düzeyine inmemeye çok kararlıyım"
Emekli ikramiyesine zam yapmayan iktidar AKP binasında bayram harçlığı dağıttı!
Bakan Koca açıkladı: 29.718 yeni vaka tespit edildi, vaka sayısı 1.928.165'e, can kaybı 17.121’e yükseldi!