‘Dünya Kredi Notu Ligi' raporuna göre, son 3 yılda aralarında Bahamalar, Umman, Namibya, Paraguay, Guatemala'nın bulunduğu 15 ülke Türkiye'yi geçti. Uluslararası yatırımcılar portföy tercihlerini ve yatırım yapacakları piyasaları seçerken derecelendirme kuruluşlarının değerlendirme notlarını göz önünde bulunduruyor. Notun düşmesi kredi verenlerin yükleneceği riskin arttığını gösteriyor.
YOL GÖSTERİYOR
Küresel fonlara ve yatırımcılara yol gösteren kredi notlarındaki gelişimi ve ülkelerin risk puanlarına göre dünyadaki yerlerini ortaya koyan ‘Dünya Kredi Notu Ligi' raporu hazırlandı.
Alnus Yatırım Araştırma Müdürü Yunus Kaya'nın hazırladığı rapor, Fitch Ratings, S&P ve Moody's olmak üzere üç büyük kredi derecelendirme kuruluşunun 2018 yılsonu itibarıyla dünya üzerinde not verdiği 148 ülkenin sıralamasını gösteriyor.
BREZİLYA RAKİP
Türkiye'nin 2019 yılında rekabet edeceği ülkelerde Brezilya öne çıkıyor. Dünyanın 9'uncu büyük ekonomisi Brezilya 13.3 puanla 79'uncu sırada yer alırken, dünyanın 19'uncu büyük ekonomisi Türkiye 13 puanla 82'nci sırada yer alıyor. Her iki ülke de 148 ülke arasında en düşük nota sahip 3'üncü grup içerisinde bulunuyor. Bir ufak not artırımı mesafe önümüzde yer alan Brezilya'nın yanı sıra Türkiye'nin bir basamak üstünde dünyanın 121'inci büyük ekonomisi Gürcistan 13.3 puanla, bir basamak altında ise dünyanın 43'üncü büyük ekonomisi Bangladeş 13 puanla yer alıyor. Sırbistan, Vietnam, Gürcistan, Bangladeş, Bolivya ve Dominik diğer rakipler olarak gözüküyor.
2017 sonunda aldığı kredi notlarının ortalaması ile 2'nci grupta yer alan Türkiye geçtiğimiz yıl 3'üncü gruba geriledi. Son 3 yılda 15 ülke Türkiye'yi geçti. Bu ülkeler sırasıyla Bahamalar (15.5), Güney Kıbrıs (15.3), Umman (15.0), Güney Afrika (15.0), Namibya (15.0), Azerbaycan (14.6), Hırvatistan (14.6), Paraguay (14.6), Guatemala (14.0), Kosta Rika (13.6), Sırbistan (13.6), Makedonya (13.5), Brezilya (13.3), Gürcistan (13.3), Vietnam (13.3) oldu. Türkiye'nin 2015'te maksimum ulaştığı seviye olan 15.7 puanı, 2018 sonu itibarıyla Rusya ve Fas'ın aldığı görülüyor.
Son dönemde yetkisiz fatura ödeme noktalarında yaptıkları fatura ödemeleri nedeniyle birçok tüketici mağdur oldu. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'ndan (BDDK) vatandaşlara uyarı geldi. Açıklamada sadece Merkez Bankası ve ödeme hizmeti sağlayıcısı olan bankalar, elektronik para kuruluşları, ödeme kuruluşları ve PTT tarafından ödeme hizmeti sunulabildiği vurgulandı.
Bu hafta yatırım araçlarından borsa, altın, dolar ve Euro kazandırdı. BIST 100 endeksi, haftayı yüzde 0.26'lık kazançla 102.715 puandan kapattı. Kapalıçarşı'da 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı, bu hafta yüzde 0.98'lik artışla 223.50 liraya, Cumhuriyet Altınının satış fiyatı ise yüzde 0.93'lük kazançla bin 500 liraya yükseldi. Serbest piyasada haftayı, dolar ve Euro da yükselişle kapattı.
https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/kredinotuliginde82ncisirayadustuk3558209/?fbclid=IwAR0tsjlLPUga2Bv_EbpRE_B336SrMPC2Q9KARWj0tlGNJ3Ku9VupKTtdc
“Siyasilerin mal varlıkları araştırılsın” önergesine AKP ve MHP “hayır” dedi!15 izlenme
Bir seçim müjdesi daha yalan oldu: On binlerce aileyi kandırdılar! Aylardır tek bir açıklama yok40 izlenme
‘Saray’ bütçesini katlıyor: İlk 5 ayda 2.5 milyar lira!87 izlenme
Süleyman Soylu’dan provokatif seçim açıklaması: "14 Mayıs 2023, Batı'nın siyasi darbe girişimidir"44 izlenme
İmamoğlu canlı yayında açıkladı 'İBB bütçesinden TRT dizisine 12,5 milyonluk bütçe niye verilir ki ?'467 izlenme
Atatürkçü teğmenlerin ihracına karşı çıkan 2 üyeye daha tasfiye iddiası!27 izlenme
Diyarbakır'da hastaneye giden 13 yaşındaki Suriyeli çocuk hamile çıktı!45 izlenme
İstanbul Üniversitesi Rektörü kaçtı, vekiline imzalattı29 izlenme