Yüksek enflasyon ve düşük gelir, vatandaşın yaşadığı ekonomik zorlukları artırmaya devam ediyor.
Bireysel kredi kartlarında yasal takip oranı, geçen hafta yüzde 5 eşiğini aştı. Böylece pandemi dönemi olan Temmuz 2020 sonrasında ilk kez bu eşik aşılmış oldu.
Son bir yılda bireysel kredi kartı borçları yüzde 48,3 oranında artışla 3 trilyon 68 milyar TL'ye ulaşırken, bu kalemde yasal takip hacmi yüzde 82,3 artışla 153,6 milyar TL'ye yükseldi.
İhtiyaç kredilerinde de yasak takip oranı geçen hafta yüzde 5,7 ile 9 yılın zirve seviyelerine ulaştı. Bu seviyeler en son 2017 yılında görülmüştü.
Son bir yılda ihtiyaç kredisi hacmi yüzde 48,1 oranında artışla 2 trilyon 413 milyar TL'ye ulaşırken, takipteki ihtiyaç kredisi hacmi yüzde 68,3 artışla 136,6 milyar TL oldu.
Hayat pahalılığı nedeniyle birçok yurttaş, yüzde 60'ı aşan faizlerle ihtiyaç kredisi kullanmak zorunda kalıyor. Yüzde 30'luk vergi de eklendiğinde ihtiyaç kredisinde maliyetler fahiş seviyelere yükseliyor.
Toplam kredilere bakıldığında takip oranı yüzde 2,78 ile 4 yılın zirvesinde yer alırken, bu oran ticari kredilerde yüzde 2,18, KOBİ'lerde yüzde 3,61 seviyesinde bulunuyor.
Takip oranı, ticari kredilerde 3 yılın, KOBİ kredilerinde 4 yılın zirvesinde bulunuyor.
Son bir yılda kredi hacmi yüzde 39,2 artışla 25,6 trilyon TL'ye ulaşırken, takipteki kredi hacmi yüzde 81,1 artışla 712,7 milyar TL'ye ulaştı.
Takipteki kredi hacmi, ticari krediler için 420,8 milyar TL, KOBİ kredileri için 250 milyar TL olarak kayıtlara geçti.
NEFES
İşte ekonomik krizin en net göstergesi: Ölümü göze alan işsiz vatandaşın tek bir isteği var!58 izlenme
İBB 'yolsuzluk' soruşturmasında iddianame tarihi belli oldu34 izlenme
AKP'li milletvekilinin hastane şovu tıp dünyasını ayağa kaldırdı43 izlenme
Emekliler isyanda: Murat Kurum'un sözlerini hatırlatıp sert tepki gösterdiler51 izlenme
Ankara ve Konya'da öğrenci yurtları karantinaya uygun hale getirildi! Umreden dönen binlerce kişi karantinaya alındı!134 izlenme
'En az üç çocuk' fikrinin mucidiydi: Kamudan kaç maaş aldığı ortaya çıktı!64 izlenme
Mermer tozlu gübre skandalında yeni gelişme: Altından AKP'liler çıktı!57 izlenme
Rusya-Ukrayna savaşı: Çeçen güçler bölgede, Kadirov’un sağ kolu öldürüldü89 izlenme