Yap İşlet Devret modeliyle yapılan köprü, tünel ve otoyollarda kur güncellemesi yapıldı. Devletin verdiği garanti tutarları üzerinden yapılan güncellemeye göre, her bir geçiş için vatandaşın ödediği ücretlerin dışında devlet şirketlere Osmangazi Köprüsü'nde 1388 Türk Lirası, Çanakkale Köprüsü'nde 180 Türk Lirası, Avrasya Tüneli'nde 52 Türk Lirası, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde 158 Türk Lirası ödeyecek.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, "AK Parti’nin vatandaşın dikkatinden kaçırmaya çalıştığı gerçekler" başlığıyla yayınladığı sosyal medya paylaşımında garanti edilen geçiş ücretlerini gündemine aldı. Yavuzyılmaz, şirketlere ödenen garanti tutarlarına yapılan güncel kur ayarlamasıyla, köprü, tünel ve otoyollarda, Hazine'den şirketlere aktarılacak rakamları açıkladı.
1 Temmuz itibarıyla yapılan güncellemeye göre, Osmangazi Köprüsü’nde geçen araç ücreti 795 Türk Lirası olarak kalacak ancak Hazine'nin şirkete garanti ettiği araç geçiş ücreti 2183 Türk Lirası'na çıkıyor. Böylece, vatandaşın ödeyeceği paranın yanında devlet şirkete geçen her araç için ödeyeceği 1388 Türk Lirası fark ödeyecek.
Çanakkale Köprüsü’nde geçen araç ücreti tıpkı Osmangazi Köprüsü'ndeki gibi 795 Türk Lirası olarak ancak Hazine'nin şirkete garanti ettiği geçiş ücreti 975 Türk Lirası'na çıkıyor. Geçen her bir araç için Hazine, müteahhit şirkete 180 Türk Lirası daha ödeyecek.
Avrasya Tüneli’ni kullanan vatandaşlar geçiş ücreti olarak 225 Türk Lirası ödüyor. Yapılan güncellemeyle her geçen araç için Hazine'nin şirkete garanti ettiği ücret 277 Türk Lirası'na çıkacak. Böylece her araç için Hazine şirkete 52 Türk Lirası fark ödeyecek.
Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nde ise geçiş ücreti 80 Türk Lirası ancak yapılan güncellemeyle Hazine'nin her araç için garanti ettiği ücret 238 Türk Lirası'na çıkıyor. Hazine, her geçen araç için 158 Türk Lirası farkı şirkete ödeyecek.
Ayrıca, bu projelerde garanti edilen günlük geçiş sayıları tutturulamazsa, Hazine tutturulamayan her bir araç için şirketlere Osmangazi Köprüsü için 2138 Türk Lirası, Çanakkale Köprüsü için 975 Türk Lirası, Avrasya Tüneli için 277 Türk Lirası ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü için 238 Türk Lirası ödemek zorunda.
Vatandaşa açlık yılı, bakanlığa tonlarca tatlı27 izlenme
Ayvalık'ta yanan alan havadan görüntülendi: Denize nazır!77 izlenme
"Sorumlu arıyorsanız soğana değil, soyana bakacaksınız!"90 izlenme
CHP, Diyarbakır’da ezber bozdu40 izlenme
Özgür Özel mafyatik tipler demişti! İşte CHP'nin kapısına dayanan siyahlılar28 izlenme
Timur Selçuk yaşamını yitirdi71 izlenme
Ünlü ekonomist paylaştı! Bayram ikramiyesi, enflasyon kadar artmış olsaydı ne kadar olacaktı?46 izlenme
Katliamcı belediyenin kitap fuarına dev boykot: Onlarca yayınevi çekildi25 izlenme
Rusya’dan korkutan uyarı: Teröristler Türkiye üzerinden geliyor
CHP’li İnan Alp’ten ‘seçmen mobilizasyonu’ iddiası: "Az oy farkı olan il ve ilçelere seçmen olarak asker ve polis kaydırılıyor"
İki dev finans kuruluşu uyardı! Türkiye ekonomisi için alarm zilleri çalıyor
AKP'nin kalesi Konya'da vatandaşlardan AKP'li belediyeye tepki: "Hepimiz senelerdir AK Parti'ye oy verdik. insan utanır yazık..."