Son dönemde döviz getirisi, Türkiye'deki yüksek kredi faizleri ve konut fiyatlarındaki aşırı artış Türkleri yurt dışında gayrimenkule yönlendirdi. Türklerin yurt dışında yaptığı gayrimenkul alımları mayısta aylık bazda rekor kırdı.
Bu veriler Merkez Bankası'nın bugün açıkladığı mayıs ayı ödemeler dengesi verilerine de yansıdı.
Gayrimenkul yatırımları incelendiğinde, yurt içi yerleşiklerin yurt dışında 238 milyon dolar gayrimenkul alımı yaptığı görüldü. Yabancılar ise mayısta Türkiye’de 171 milyon dolarlık net gayrimenkul alımı yaptı. TÜİK verilerine göre, yabancılar mayısta Türkiye'den 1771 adet konut aldı.
Türklerin yurt dışından yaptığı gayrimenkul alımı ise mayısta rekor kırdı. Yurt dışından gayrimenkul edinimi Aralık 2024'te 234 milyon dolarla zirveye çıkmıştı. Mayıs 2025'te Türklerin yurt dışında yaptığı gayrimenkul alımları bu dönemi geçerek tarihteki en yüksek seviyeye ulaştı.
Aynı zamanda son 5 ayda da Türklerin yurt dışıdan yaptığı gayrimenkul alımları, yabancıların Türkiye'den yaptığı alımları miktar olarak geride bıraktı.

Böylece yılın ilk beş ayında Türklerin yurt dışında yaptığı toplam gayrimenkul yatırımı 1 milyar 31 milyon dolara ulaşarak, yabancıların Türkiye'de yaptığı 726 milyon dolarlık alımı miktar olarak geride bıraktı.
Son bir yıldaki toplam veriler incelendiğinde, Türklerin yurt dışı gayrimenkul alımı 2 milyar 321 milyon doları bulurken, yabancıların Türkiye'deki yatırımı 2 milyar 111 milyon dolar oldu.
TÜRKLER NEDEN YURT DIŞINDA KONUT ALIYOR?
Uzmanlara göre, Türkiye'de konut fiyatlarında yaşanan sert artış, yüksek kredi faizleri, yatırım geri dönüş sürelerinin uzaması ve konut sektörüne yönelik hukuki düzenlemelerin yarattığı tedirginlik, Türklerin gayrimenkulde rotayı yurt dışına çevirmesinde etkili oldu.
Konut fiyatlarındaki yüksek seviyeler ile hukuki ve idari düzenlemeler de yabancıların Türkiye'deki alımlarının azalmasında etkili oldu.
Sektör uzmanlarına göre, Türkler ise en çok Birleşik Arap Emirlikleri ve Yunanistan'dan konut alıyor. İspanya ve Portekiz de altın vize gibi kolaylıklar nedeniyle ön plandaydı ancak bu ülkelerde konut ediniminin zorlaşması nedeniyle alımlar bir miktar geriledi.
Nefes
İşsizlik ve geçim derdi intihara sürüklüyor!110 izlenme
TOGG'dan inip masaj koltuklu Mercedes'e binmişti! Bakan Göktaş açıklama yaptı27 izlenme
Bakanlığın ödeme kararı tedarikçileri böldü, ameliyatlar tehlikeye girdi!43 izlenme
Cezayir'in Vahran kenti 19. Akdeniz Oyunları'na ev sahipliği yapacak42 izlenme
CHP’den YSK’ya Hatay için tam kanunsuzluk başvurusu47 izlenme
"Erdoğan'ın Eliyle Ege'de 9 Adamız Daha Gitti"190 izlenme
Gül'ün atadığı rektörün göreve getirdiği 190 kişinin 190'ı da FETÖ'cü çıktı!380 izlenme
Bakan Tekin'den skandal kreş açıklaması: "Çocuklara LGBT propagandası yapılmakta"22 izlenme
Ünlü ekonomistten dolar uyarısı: "Bugünler korkunç günlerin provası gibi kalacak"
Narin davasının seyrini değiştirecek belge dosyada! Salim Güran ile ilgili belgeyi avukatı açıkladı: Bir saat içinde 45 adım atmış!
Bilim Kurulu üyesinden önemli açıklama! "Rakamlar artarsa ikinci pik yaşayabiliriz"
Üç yıl önce işaret ettiği bütün binalar yıkıldı! Kimse onu dinlemedi ne belediye başkanı ne de vali