MHP lideri Devlet Bahçeli'nin 22 Ekim 2024'te yaptığı çağrıyla başlayan ve TBMM'de komisyon aşamasına geçilen 'Terörsüz Türkiye' sürecine ilişkin dikkat çeken bir anket ortaya çıktı.
SÖZCÜ TV'de gazeteci Özlem Gürses'in sunduğu "Para Politika ve Hayat" programına konuk olan KONDA Araştırma ve Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Erdem hem Türk hem de Kürt seçmene yöneltilen, "Son aylarda yaşanan gelişmeler baktığınızda sizce, hükümetin başlattığı açılım, Kürt sorununu çözer mi?" sorusunun sonuçlarını açıkladı.

Aydın Erdem
KONDA Barometresi Eylül araştırmasında Türk seçmenlerin iktidarın Kürt sorunun çözüp çözemeyeceğine ilişkin görüşleri şöyle oldu:
Kesinlikle çözmez: Yüzde 27
Çözmez: Yüzde 35
Fikri yok: Yüzde 23
Çözer: Yüzde 12
Kesinlikle çözer: Yüzde 3

Ankete göre; Türk seçmenlerin yüzde 62'si hükümetin Kürt sorununu çözemeyeceğini düşünüyor. KONDA Barometresine göre bu oran; birinci çözüm süreci olarak bilinen 2013'te yüzde 48 düzeyindeydi.
Ayrıca MHP lideri Devlet Bahçeli'nin 22 Ekim 2024'te yaptığı çağrıdan 5 ay sonra mart ayında yapılan ankette iktidarın bu sorunu çözebileceği düşünenlerin oranı yüzde 16 düzeyindeyken bugün yüzde 12 seviyesine gerilediği görüldü.
Ayrıca kararsız seçmen oranının da yüzde 32'den yüzde 23 seviyesine düştüğü görüldü.
Konda Barometresi'ne göre; hükümetin Kürt sorunun çözebileceğini düşünen Kürt seçmen oranının Eylül ayında yüzde 32 düzeyinde kaldığı buna karşın, fikrim yok diyenlerin oranının yüzde 20 ve 'çözemez' diyenlerin oranının da yüzde 48 olduğu görüldü.
2013'teki birinci çözüm süreci olarak anılan dönemde Kürt seçmenin hükümetin başlattığı açılım sürecinde Kürt sorununu çözebileceğine olan güveni yüzde 66 düzeyinde ölçülmüştü.
Kürt seçmenlerin, Bahçeli'nin çağrısından 5 ay sonra Mart ayında yapılan ilk ankette ise Kürt sorunun çözüleceğine ilişkin desteği yüzde 27 düzeyindeydi.
Kürt seçmenlerde de kararsızlık düzeyinin yüzde 32'den yüzde 20'ya geriledi.
İşte o anket sonuçları:

Sözcü
Kuyumcular isyanda! "Onun bunun vergisini affedeceklerine devlet o parayı oraya kaydırsın. Bizden neden istiyor?"45 izlenme
Haydarpaşa ve Sirkeci garları ihalesini alan Hezarfen Danışmanlık'tan açıklama274 izlenme
FETÖ’nün Mülkiye Yapılanması Davası’nda sanık Mutlu ve Çapkın’ın cezası belli oldu263 izlenme
İstanbul'a gelmeye çalışan yurttaşlara akıl almaz engelleme!166 izlenme
Memur emeklilerinin zam farkını alacağı tarih belli oldu30 izlenme
Kamer Genç'in anısına... AKP'li Fatma Şahin'i çıldırtan sözler 'Atatürk Olmasaydı Hangi Tarikatçının Kaçıncı Eşi Konumunda Olacaktınız'699 izlenme
Erdoğan’a Bosna Hersek’ten tepki! 'Seçim kampanyası için gelecekse, gelmesin!'576 izlenme
İzindeyken yerine başkasının işe alınmasına kalbi dayanmadı...78 izlenme
12 Eylül 1980 darbesinin acı dolu tarihi… 12 Eylül’de neler oldu?
Nobel jürisindeki Emeritus profesörü Alpar Sevgen'i Boğaziçi Üniversitesi'nden kovdular!
Ruhsar Pekcan'dan bir skandal daha! Kiraladığı evin tadilatını bakanlığa yıkmış!
KKTC'de CTP Milletvekili Doğuş Derya'dan AKP'ye eleştiri yağmuru! 'Sarayları olan ama sosyal devlet olmayan bir yer Türkiye'