CHP İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Erdoğan Toprak Kamu Özel İşbirliği Projeleri, Yap İşlet Devret sistemi, Yapİşlet (Yİ) ve İşletme Hakkı Devri (İHD) modelli yatırım projeleri hakkında kapsamlı bir rapor hazırladı.
Toprak raporunda, “Sözleşme tutarı 139.8 milyar dolara ulaşan Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) projelerinin fonksiyonları tartışılır hale gelirken, verilen Hazine garantileri nedeniyle Türkiye ekonomisinin en az 25 yıllık geleceği ipotek altına alındı” dedi. Toprak'ın raporunda şu ifadeler yer aldı: “Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı'nın (CSBB) yayınladığı Kamu Özel İşbirliği (KÖİ), YapİşletDevret (YİD), Yapİşlet (Yİ) ve İşletme Hakkı Devri (İHD) modelli yatırım projeleri ile ilgili veriler, 17 yılık AKP hükümetlerinin ülkemizin geleceğini nasıl ağır bir borç yükü ve ipotek altına soktuğunu gözler önüne serdi. CSBB verilerine göre, AKP'nin 2003 yılından başlayarak, ilerleyen yıllarda oluşturulan iktidara yakın müteahhitler havuzu ve sektörde öne çıkan az sayıdaki müteahhitlik şirketine paylaştırılan milyar dolarlık projelerin sayısının ve tutarlarının hızla arttığı görülüyor.”
238 PROJEYİ BULUYOR
2010'da ihale edilen KÖİ projesi sayısının 27 iken, 2013'te projelerin 79'a ulaşarak ulaşarak zirve yaptığını ifade eden Toprak, “17 yılda KÖİ, YİD, Yİ, İHD modelleriyle müteahhitlik şirketlerine verdikleri Hazine garantilikefaletli işlerin sayısı 238 projeye ulaştı. Bu projelerin toplam yatırım tutarı 63 milyar 644 milyon 641 bin 249 dolar iken, proje türüne göre ödeme taahhütleriyle, bu yatırımların sözleşmelerinin toplam tutarı 139 milyar 764 milyon 16 bin 331 ABD doları olarak CSBB kayıtlarında yer alıyor” değerlendirmesini yaptı.
Bu projeler için toplamda 140 milyar dolar, proje bedeline kıyasla ise fazladan 76.1 milyar dolar Hazine garantisi verildiğini hatırlatan Toprak, Dolayısıyla bu para tüm toplumun cebinden çıkacak” ifadelerini kullandı.
Kısa bir süre önce hizmete alınan İstanbulİzmir Otoyolu için Hazine'nin verdiği garantiler de tartışma yarattı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak İstanbulİzmir otoyolu için Hazine'nin 4 milyar 956 milyon 312 bin 328 dolarlık dış krediye kefil olduğunu açıkladı. Öztrak, “Bu otoyolda da araç geçiş garantisi var ve araçlar geçsin geçmesin devletin kasasından para çıkacak” diye konuştu.
İBB’nin elinden Talat Paşa Konağı da alındı!61 izlenme
Minguzzi ailesini tehdit edenlere örgüt soruşturması12 izlenme
Heyelan sonrası yapılmıştı! Selden sonra yıkılıyor42 izlenme
İran'dan Suriye'ye operasyon mesajı: "Orduyu gönderebiliriz"20 izlenme
Nagehan Alçı'dan 'analiz': Erdoğan ve partisi artık iktidar değil120 izlenme
Ormanları Özel Harekât koruyacak27 izlenme
Sinan Oğan’dan bomba Bahçeli itirafı: "Kılıçdaroğlu evimize kadar geldi ama..."41 izlenme
Ankara'da servis ücretlerine büyük zam23 izlenme
Varlık Fonu satışa açıldı
AKP'den ayrılan Fakıbaba, Erdoğan ile yaptığı görüşmeye ilişkin şunları söyledi: "Konuyu Cumhurbaşkanımıza sundum."
Gökyüzünden bakıldığında 'Allah' lafzı görünen cami! 8 yılda tamamlandı, 22 ekimde açılacak
Sedat Peker'in iddialarında yer almıştı: Engin Özkoç'tan savcılara flaş çağrı!