Vergi reformu çalışmalarında kritik bir hatadan dönüldü. Üzerinde çalışılan vergi reformu taslağına, kira geliri elde eden ev sahiplerinin ödediği vergilere uygulanan 33 bin liralık istisnanın kaldırılmasına yönelik bir madde konuldu. Madde yasalaşsa özellikle tek evini kiraya verip geçimini oradan sağlayan ev sahiplerinin vergisi olağanüstü artacak, dolaylı olarak kiralara da zam gelecekti. SÖZCÜ, üzerinde gizli çalışılan bu düzenlemeyi haber yapıp kamuoyu gündemine taşıdı. Kira vergisi ödeyen milyonlarca vatandaştan tepki yağdı. Düzenleme, AKP içerisinde de büyük rahatsızlık yarattı. Artan tepkiler üzerine istisnanın kaldırılmasını öngören madde, taslak metinden çıkarıldı.
ÇOK EVİ OLANI ETKİLEMEZ
Ev sahiplerinin kira gelirinin 33 bin liraya kadar olan kısmına vergi istisnası uygulanıyor. Bu tutar her yıl yeniden artırılıyor. 2023’te elde ettiği kira geliri 33 bin liranın altında kalanlar istisna sayesinde hiç vergi ödemedi. Daha yüksek kira geliri elde edenler de 33 bin TL düştükten sonra kalan gelirleri üzerinden vergi ödedi. Vergi reformu yasa taslağına işte bu istisnanın tamamen yürürlükten kaldırılması için madde kondu. SÖZCÜ, “Ev sahibine yeni yük, kiracıya zam geliyor” başlığıyla haberi kamuoyuna duyurdu. Ev sahibi ve kiracılar düzenlemeye tepki gösterirken AKP içerisinden de komisyona, “Ev sahiplerinin büyük çoğunluğu kiradan geçiniyor. Yeni düzenleme direkt onları vurur. Çok evi olan zengin etkilenmez, çünkü istisnadan zaten bir ev için yararlanıyorlar” uyarısı geldi. Uyarı ve tepkiler üzerine istisnayı kaldıracak madde taslaktan çıkarıldı.

Bayramdan hemen sonra Meclis’e sunulması planlanan vergi paketinin içerisinde ayrıca evini 5’inci yıldan sonra satanlardan da vergi alınması, ikinci ve daha fazla evi olanlara kademeli ilave emlak vergisi ve tapu harcı getirilmesi, gayrimenkul satışlarının düşük belediye rayici yerine gerçek piyasa değeri üzerinden yapılması gibi düzenlemeler de bulunuyor. Bu düzenlemelere de tepki geldiği, ancak henüz maddelerin taslakta yerini koruduğu bildirildi.
Halktan tepki gelmese, istisnanın kaldırılmasıyla birlikte en çok evini düşük tutarlarla kiraya veren ev sahiplerinin vergi yükü artacaktı. Örneğin evini 5 bin lira kiraya veren bir ev sahibi 33 bin liralık istisna sayesinde 3 bin 910 lira vergi ödedi. Yeni sistemde aynı vergi 9 bin liraya çıkacak, dolayısıyla geçimi daha da zorlaşan ev sahibi kiraya zam yapmak zorunda kalacaktı. Aynı şekilde 10 bin lira kira alınan ev için ödenen vergi 11 bin 559 liradan 19 bin liraya, kirası 15 bin lira olan evin vergisi 20 bin liradan 31 bin liraya çıkacaktı.
Sözcü
Bir dönemin dev marketini işleten holdinge iflas şoku!120 izlenme
Solcu gençlere idam cezası veren hakim Memleket Partisi listelerinde36 izlenme
Erdoğan’ın atadığı rektörler yine ‘tanıdık’ çıktı!191 izlenme
Tüik Araştırma Sonuçlarını Paylaştı En Yüksek Yoksulluk Oranı Adana ve Mersin’de29 izlenme
Sözde imam “Hatay Arap toprağı” der, gerçek imam gönülleri fetheder: "Değerli kardeşlerim hiç kimseyi ötekileştirmeyin, dinini ırkına, mezhepine değil insanlığına göre değerlendirelim"42 izlenme
Ünlü şarkıcı Gülşen hakkında yeni gelişme: Mevcutlu olarak savcılığa ifade verecek37 izlenme
Türk bayrağına tepki gösteren Rus'a karşı dev Türk bayrağı asıldı29 izlenme
"Enflasyon hesabından ücretli ve emekliler zararlı çıktı"42 izlenme
Megastar isyan etti: "Amacınız nedir? Aklım almıyor"
Havalimanında bir simit ve meyve suyunun fiyatı 'yok artık' dedirtti
Mehmet Şimşek "Yurt dışında para aramıyoruz" dedi, muhalefet sıralarının tepkisi bir hayli sert oldu
Afganistanlı Kaçak, Çocuk Parkında Genç Kıza Tecavüz Etti!