Kerkük polisi, kentte yaşanan protestolardan dolayı şehir sakinlerine evlerine dönmesi çağrısı yaparak, sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini duyurdu.
Kerkük'te Kürtlerin yoğun yaşadığı Rahimava bölgesinde toplanan göstericiler, lastik yakarak bazı yolları kapatmıştı.
Protestocular, 2017 yılına kadar KDP tarafından kullanılan binanın tekrar partiye teslim edilmesine karşı çıkanlarca kapatılan ErbilKerkük yolunun da açılmasını istiyor.
Ordunun kullandığı binanın KDP'ye verilmesi gerektiğini savunan göstericilerin, karargah önünde Arap ve Türkmenlerce sürdürülen eylem alanına yaklaşması üzerine güvenlik güçleri havaya ateş açmış, olay yerinden dumanların yükseldiği ve ambulansların da bölgeye sevk edildiği görülmüştü.
PROTESTOLAR SÜRÜYOR
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) bağlı Peşmerge güçleri, 2014'te terör örgütü DEAŞ'ın ortaya çıkmasından sonra Irak ordusunun Kerkük'te boşalttığı üslere konuşlanmaya başlamış ve 3 yıl boyunca kentte denetimi fiilen ele almıştı.
IKBY'nin 25 Eylül 2017'de düzenlediği sözde "bağımsızlık referandumu" ve Kerkük'ü ilhak girişiminin ardından, merkezi hükümete bağlı güçler 16 Ekim 2017'de Kerkük'e girerek kentteki Peşmerge varlığına son vermişti.
Irak ordusu KDP binasını boşaltıp Kerkük Operasyonlar Komutanlığı karargahı yapmıştı.
KDP, söz konusu binanın daha önce kendileri tarafından kullanıldığını ve yeniden kendilerine verilmesi gerektiğini belirtiyor.
Binanın Başbakan Muhammed Şiya esSudani'nin talimatıyla boşaltılarak KDP'ye devredilme hazırlıklarına karşı başlatılan protestolar, 25 Ağustos'tan beri devam ediyor.
Karargah önündeki gösterilere Kerkük'teki Sünni Arap Aşiretleri, Türkmenlerden farklı gruplar ve Kays elHazali liderliğindeki Asayib Ehlilhak Hareketi taraftarından bazı kişiler destek veriyor.
ntv.com.tr
Erdoğan'ın seçim planını Ali İhsan Yavuz ifşa etti! Yeniden adaylık ve tarihini açıkça anlattı10 izlenme
Berna Laçin dün akşam elektriğe gelen zamma isyan etti!106 izlenme
AKP'li Yılmazer'den vatandaşa 'yok artık' dedirten yanıt! "Her sene karpuz ekiyorum"54 izlenme
Haniye için bayraklar yarıya indi... İktidara 'milli yas' tepkileri19 izlenme
Sokak röportajına konuşan vatandaşın AKP seçmeni vatandaşa söylediği sözler gündem oldu "Senin çocuğunun hakkını senin yerine de savunacağım"34 izlenme
AKP’li Belediyeden yandaşa yeni yıl hediyesi! Parkın içine çelikten sosyal tesis32 izlenme
Adana'da evden çıkarılan çift 9 aylık bebekleriyle parkta yaşamaya başladı!80 izlenme
Dışişleri bu kafayla yönetiliyor!63 izlenme