Tunceli’nin Aliboğazı ve Salördek bölgesinde 5, Darıkent ve Gökçek bölgesinde 5, Büyükyurt ve Çıralı bölgesinde 5 ve Derindere ile Kocatepe bölgesinde 2 olmak üzere toplamda 17 dağ keçisinin katledilmesinin planlandığı ihale, 13 Temmuz günü yapılacak. Daha önce kentte avcılığın yasaklanması için imza kampanyası düzenlemiş, 2019 yılında da dağkeçilerinin gerek yasal gerekse yasadışı avlanmasına artan tepkiler üzerine dönemin Valisi Tuncay Sonel imzasıyla ildeki tüm avcılık faaliyetlerini yasaklayan bir karar alınmıştı.
Munzur Koruma Kurulu Sözcüsü Hasan Şen, “Dersim’de birçok hayvanın özgürce yaşadığını biliyoruz. Yaban hayat başlığıyla yapılan araştırmalara da bu yansımış durumda. Munzur alabalığı olarak tabir edilen kırmızı pullu alabalık, çengel boynuzlu dağkeçisi ve Bezuvar ilk akla gelen Dersim’e özgü türlerdendir.
Öte yandan doğanın katledilmesi yüzünden çok az yaşam alanı kalan vaşaklar, ayılar, sansarlar, kurtlar, porsuklar ve susamurları da buranın sakinlerindendir. Ur kekliği, atmaca, kaya kartalı, akbaba gibi birçok kuş türü de tüm katliamlara rağmen buraları terk etmediler. Hayvanların katledilmediği ve endemik bitkilerin yok edilmediği bir doğada yaşamak istiyoruz” diye konuştu.
NESLİ TÜKENİYOR
Kaçak avcılığa karşı yaban avını denetleme görevini yürüten İl Çevre Orman İşletme Müdürlüğü’nün ve kanunlara göre yaban hayatını koruma konusunda sorumluluk, denetleme yetkisi bulunan muhtarlıklar, belediyeler ve karakolların duruma yeterince müdahale etmediklerini belirten Şen, “Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi’ne (Bern Sözleşmesi) göre ilimiz coğrafyasında bulunan çengel boynuzlu dağkeçileri ve Bezuvarlar nesli yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunan ve kesin olarak koruma altına alınması gereken hayvan (fauna) türleri olarak belirlenmiştir.
Bu kapsamda Doğu Karadeniz Bölgesi’nde de görülen çengel boynuzlu dağkeçileri koruma altına alınmıştır. Ancak İl Valilik Av Komisyonu’nda, korunması gereken tür olarak bilinmesine rağmen, altına imza atılmış bulunan uluslararası sözleşmeye aykırı davranılarak yasal çerçevede bu türün avlanması için kota belirlemiştir. Böylece Bern Sözleşmesi de çiğnenmektedir’’ ifadelerini kullandı.
Her şey burada başladı… Karantinaya alındı ama sınırı geçti!85 izlenme
Edirne'de 3 ilçede ekmeğe zam42 izlenme
CHP'de muhaliflerden son açıklama422 izlenme
Muhtar: Sayaçları söküp Saray’a gideceğiz86 izlenme
Vatandaşın geçim derdi büyüyor! Takibe düşen alacaklar katlanarak arttı34 izlenme
Zehra Kınık davasında Adli Tıp raporu: "Asli kusurlu"32 izlenme
İYİ Parti’den istifa eden 250 kişi CHP’ye geçti51 izlenme
Yeni anket sonuçları: Yüzde 56,5 ‘Erdoğan’a kesinlikle oy vermem’ dedi!40 izlenme
Enflasyon canavarı hortladı, AKP sürekli para basıyor! Darphane enflasyon canavarına yetişemedi, sınavsız işçi takviye edecek
Abdurrahman Dilipak AKP'ye ağır suçlamaları peş peşe sıraladı!
Bebek'teki eğlence mekânındaki aramanın ardından Etiler'deki iki eğlence mekânında daha Narkotik ekipleri tarafından arama yapıldı!
Aileler yargılanmasını istemişti: Çorlu tren kazasının tartışmalı ismini devlet 7 milyarla ödüllendirdi!