Derideki değişim ve dökülmelerden dolayı toplumdan soyutlanan ve tedavisi uzun yıllar süren cüzzam hastalarının tedavi gördüğü hastane Sağlık Bakanlığı tarafından kapatılıyor. 1981 yılında Cüzzamla Savaş Derneği, İstanbul Tıp Fakültesi ve bakanlık arasındaki protokolle açılan Lepra Deri ve Zührevi Hastalıkları Hastanesi tüm hukuksal kazanımlara rağmen cildiye kliniğine dönüştürülüyor.
Sağlık Bakanlığı’nın hastaneyi kapatma kararına karşın sekiz yıl önce açılan davayı Cüzzamla Savaş Derneği kazansa da, protokol tek taraflı olarak Sağlık Bakanlığı tarafından feshedilmiş, dava da bakanlıkça temyize götürülmüştü. Danıştay 2014 yılında hastanenin zarar etmesini öne sürerek kamu yararı vardır, hastane klinik olarak başka hastaneye bağlanabilir kararını verdi.
ALANINDAKİ TEK HASTANE
Cüzzam hastalarının görünümünden kaynaklı insanların korktuğunu, bu durumun cüzzam hastalarını olumsuz etkilediğini ve toplumdan soyutlandığını söyleyen Cüzzamla Savaş Derneği avukatı Hüseyin Karataş hastanenin kapatılmasına tepki gösterdi. Karataş, “Cüzzam denilen hastalığın Türkiye’de bir deyimi var: Cüzzamlıyım gibi benden neden kaçıyorsun, derler insanlara. Çünkü cüzzamlı hastaların yüzü dökülür, parmakları düşer. Toplumdaki soyutlanmayı ve hastalıkla mücadeleyi Türkan Saylan başlattı. Bu hastalığın tedavisiyle ilgili, bunun bulaşıcı olmadığına, tedavi edilebilir olduğunu oturdu anlattı” dedi.
HASTANE ARAZİSİ RANT KAPISI
Hastanenin alanı çevresindeki yapılar itibariyle çok değerli bir alan haline geldiğini ifade eden Karataş “Hastanenin çevresinde bulunan çarpık, tıraşlanmayı bekleyen 16/9 kuleleri olması hastanenin bölgesini değerli hale getirdi. Hastanenin yerini de artık hangi özel üniversiteye, hastaneler zincirine verecekler bilinmiyor. Ya da araziye hangi rant kulesini dikecekler belirsiz” ifadelerini kullandı.
BEŞ YILDIR UYGULANMIYORDU
Danıştay tarafından verilen kararın beş yıldır uygulanmadığına dikkat çeken Karataş “Danıştay kararı seneler önce verildi. O yıldan bugüne kadar bağlanabilir kararına rağmen işlem yapmadılar. Milletin dikkati Kazdağları’nda Salda’da iken, insanlar çevre üzerine yoğunlaşmışken böyle bir gizli kararla hastaneyi kapatalım dediler” ifadelerini kullandı.
https://www.birgun.net/haber/karetmiyordiyekapatiyorlar264210
Gerici İhsan Şenocak bu kez de laik eğitimi hedef aldı! 'Tesettürle verdiği kızını mini etekle geri alıyor'33 izlenme
RTÜK'te, olmayan daire başkanlığına atama yaptılar!100 izlenme
Uluyan ülkücüden solcularla kucaklaşan Cemal Enginyurt’a: "Direne direne kazanacağız"22 izlenme
Ekrem İmamoğlu'ndan İstanbul'a bir müjde daha!41 izlenme
Mahkemeden 66 yıl ceza alan suç örgütü elebaşısı Kürşad Yılmaz hakkında karar55 izlenme
Ekonomik kriz korkusu terör korkusunu geçti76 izlenme
Mansur Yavaş'tan AKP'lilere asfalt ayarı!291 izlenme
Halil Falyalı dosyasında neler var? Uyuşturucu , şantaj, bahis46 izlenme
İstanbul’daki 1 Mayıs gösterilerinde gözaltına alınanlardan 38'i tutuklandı
İBB Meclisi’nden tepki çeken karar: Cumhur İttifakı’nın oyları ile kabul edildi!
Tesla hissesi borsada neredeyse dibi gördü! Hisseler yüzde 60 düştü
'Tam kapanma'nın ardından kademeli 'açılma' planı belli oldu