CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, Türkiye’de yurttaşların kanserden diyabete, tansiyondan epilepsiye bir çok hastalık için zorunlu ilaçlara ulaşamadığını söyledi.
Şubat ayında ilaç fiyatlarına yüksek oranda zam yapılmasına karşın yurttaşların birçok ilacı temin edemediğine dikkat çeken Barut, “Türkiye Büyük Millet Meclisi’nce araştırma yapılmasını, ilaçta dışa bağımlılığın son bulması ve yerli üretim için seferberlik başlatılmasını istiyoruz” dedi.
“100 İLAÇTAN 20’Sİ BULUNAMIYOR”
Sözcü'de yer alan habere göre, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne Araştırma Önergesi sunarak gerekçesini paylaşan Ayhan Barut, “Gelişen dünyada tıbbi tedavinin ayrılmaz parçası ilaçlarla ilgili Türkiye’de ciddi sorunlar yaşandığı ortadadır. Bunlardan birisi de sıklıkla gündeme gelen ilaç yokluğu sorunudur. İlaç fiyatlandırmasında kullanılan döviz kuru güncellenmiş, ilaç fiyatlarına yüzde 37.43’lük zam yapılmıştı. Fiyat geçişinden sonra birçok ilaç piyasa verilmeye başlasa da yine de her 100 ilaçtan 20’sinin bulunamadığı ortaya çıktı” diye konuştu.
YERLİ ÜRETİM ÇAĞRISI
Kanserden diyabete, tansiyondan epilepsiye ve romatizmal ilaçlara kadar 600 kalem ilacın temin edilemediğine işaret eden Ayhan Barut, şunları kaydetti:
– Tüm ilaçlara yapılan kur zammı sonrası özellikle kanser, diyabet ve bazı tansiyon ilaçlarının bulunamadığı sağlık camiası ve eczacılarımız tarafından dile getirilmektedir. Haziranda ilaçlara yapılacak yüzde 1525 aralığındaki yeni bir zam beklentisinin bu sorunun temelinde yattığı iddiası ise akıl alır gibi değildir. İlaç yokluğun nedenlerinden belki de en büyüğü ilaçta dışa bağımlılıktır. Derhal tıbbi ilaçta da dışa bağımlılıktan kurtulmalı, yerli ilaç üretimi için seferber olunmalı, yerli üretim desteklenmelidir.
– İnsan hayatının her şeyden üstün olduğu, sağlığın da bu açıdan önemi gözetildiğinde ilaçta yaşanan krizin çözülmesi elzemdir. İlaç yokluğu ve temininde yaşanan sorunların tam olarak saptanması, benzer sorunların tekrarlanmaması ve gerekli önlemlerin alınması, ilaçta dışa bağımlılıktan kurtulup yerli üretime destek verilmesi için Meclis Araştırması istiyoruz.
AKP'li vekil Oya Eronat "yardım gelmiyor" diyen depremzedeyi üzerine yürüyerek provokatörlükle suçladı!45 izlenme
İsrailli askerin öldürdüğü Ayşenur’un son sözü ne oldu? Arkadaşları vurulma anını anlattı22 izlenme
Son ankette AKP’ye büyük şok! Saray’da herkes bu anket sonuçlarını Erdoğan’dan saklamaya çalışıyor45 izlenme
Adana'da evden çıkarılan çift 9 aylık bebekleriyle parkta yaşamaya başladı!80 izlenme
Türkiye’de gıda enflasyonu rekor kırarken dünyada gıda fiyatları geriledi!53 izlenme
Erbakan AKP ile ittifakın bozulmasının nedenlerini açıkladı: "İsrail'le olan ihracatın tamamen kesilmesi gibi adımlar atılmadı. Teşkilatlarımız bir ittifakın içinde yer almamızı istemiyor"40 izlenme
Av yasağının bitmesiyle balıkçılar ağ attı! Hamsinin kasası 2.250 TL'den satıldı31 izlenme
Facia otelinden sağ çıkan personel: "İnsanlar çocuklarını aşağıya atmak zorunda kaldı"44 izlenme
Engin Altay'dan fotoğrafla ihbar: Ey İstanbul Savcısı, bir saygısızlık arıyorsan burada!
Belediyelerin borç rekoru AKP’de
Canlı yayında sert tartışma ! Prof. Dr. Recep Seymen ile LDP Eski Başkanı Cem Toker fena kapıştı !
Çağdışı kafanın zulmü karşısında sevinç çığlıkları attılar !