AKP iktidarı, şehirlerin, yollar, meydanlar gibi kamusal alanların aydınlatılması için dağıtım şirketlerinden aldığı elektriğe 3 ayda peş peşe zamlar yaptı. Devlet bu defa müşteri konumundaydı. Satan ise elektrik dağıtım şirketleri. Yani devlet kendi ödeyeceği faturaya yüzde 376 zam yaptı. Sözcü'de yer alan habere göre, milletin cebinden ödenecek para 4 kat arttı.
TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Özdağ gözlerden uzakta yapılan bu zamları ve detaylarını şöyle özetledi:
“ŞİRKETLERİN EN SEVDİĞİ TARİFE”
Genel aydınlatma tarifesi dağıtım şirketlerinin en sevdiği tarife haline geldi. Çünkü müşteri derdi yok, pazarlama derdi yok. Kamu kuruluşundan elektrik enerjisini al, üstüne kar marjını koy ve kamuya tekrar sat.
YIL SONUNDA 42 KURUŞTU
Elektrik Üretim A.Ş.'nin (EÜAŞ) genel aydınlatma toptan satış tarifesi 31 Aralık 2021 tarihinde kilovatsaat başına 42 kuruş iken, 1 Nisan 2022 tarifesinde kilovatsaat başına 200 kuruşa yükseltildi. Yani son üç ayda yapılan zam yüzde 376'ı buldu.
2021'DE 5.4 MİLYAR, 2022’DE 10.8 MİLYAR

“TATLI KIYAK”
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının halkın güvenliğini hiçe sayarak 30 Kasım 2021 tarihinde uygulamaya başladığı, sokak lambalarının akşamları 15 dakika geç açılması, sabah ise 30 dakika erken söndürülmesi ile günde 45 dakikalık karartmadan elde edilen tasarrufun kat kat fazlasının özel dağıtım şirketlerine tarife oyunları ile aktarıldığı görülüyor.
Halka gelince karanlık sokaklar, özel şirketlere gelince tatlı kıyaklar…
“AÇIKÇA SÖMÜRÜ, ŞİRKETLERE KAYNAK AKTARMA”
Genel aydınlatma tarifesine yapılan bu zam halkın kamusal alanlardaki aydınlatma ihtiyacının açıkça sömürülmesi, bu kamusal ihtiyacının dağıtım şirketlerine kaynak aktarmanın başka bir yolu olarak kullanılmasıdır.

Dağıtım şirketi olan şirketler: Cengiz, Limak, Kalyon, Türkerler, Eksim, ÇalıkKiler, Aksa, Enerjisa, Alarko, Bereket, İC İçtaş, AkCezenerji, Zorlu, Kipaş…
İBB dava açtı, AKP'nin Tansu Çiller'e yaptığı kıyak yargıdan döndü!55 izlenme
Güllü'nün son doğum gününe ait görüntüler: "Evlatlarımın üniversite kapılarını görmeyi nasip eyle"25 izlenme
Yeni Akit Gazetesi Yazı İşleri Müdürü: Hz. Peygamber’in hadisi şerifiyle salgını önledik144 izlenme
Erdoğan’ın barajı su tutmuyor!171 izlenme
Mehmet Pehlivan'dan soruşturma çıkışı: "Hukuk önünde hesaplaşacağım"26 izlenme
Diyarbakır'da ucuz et kuyruğu: "Günde bin kişi geliyor"45 izlenme
Dolar tarihi zirveye yaklaşıyor51 izlenme
Ali Erbaş'ın kayınçosu hiç işe gitmeden Diyanet'ten emekli olmuş!36 izlenme