Kamuya ait gayrimenkullerin elden çıkarılması süreci, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından yoğun bir şekilde yürütülüyor. Kurum, resmi internet sitesinde neredeyse her gün yeni satış ilanları yayımlayarak süreci canlı tutuyor. Satışa sunulan taşınmazlar arasında tarım arazileri, konut alanları, turizm amaçlı arsalar ve lojmanlar gibi farklı türde mülkler bulunuyor.
Planlama yetkisi idarede, nihai karar Cumhurbaşkanı’nda
Özelleştirme kapsamına alınan arazilerle ilgili imar planlarını hazırlama ve değiştirme yetkisi Özelleştirme İdaresi’ne aitken, bu planların yürürlüğe girmesi Cumhurbaşkanı’nın onayına bağlı. Bu yetki dağılımı, özellikle rant değeri yüksek bölgelerde plan değişikliklerinin daha kolay yapılabilmesini sağlıyor.
Devletin bütçe açığını kapatma çabaları doğrultusunda hız kazanan bu satışlar, kamu yönetimini adeta bir gayrimenkul pazarlayıcısı konumuna getirmiş durumda. Bugüne kadar satışı tamamlanan taşınmaz sayısı 6 bin 334’e ulaşırken, bu işlemlerden toplamda 5 milyar 110 milyon 343 bin dolar gelir elde edildi. Bu satışların yaklaşık yüzde 95’i AKP iktidarı döneminde gerçekleşti.
Satış hacmi yıllar içinde artış gösterdi
Özellikle ekonomik sıkıntıların derinleştiği 2021 yılından itibaren satışlarda gözle görülür bir artış yaşandı. 2020 yılında yalnızca 22 milyon dolar olan satış geliri, 2021’de 187 milyon dolara, 2022’de ise 441 milyon dolara çıktı. Seçim yılı olan 2023’te bu rakam 179 milyon dolara gerilerken, 2024’te 121,3 milyon dolarlık satış yapıldı. 2025 yılının ilk üç ayında ise satışlardan elde edilen gelir 237 milyon 476 bin dolara ulaştı.
İhaleler kapalı teklif ve pazarlık yöntemiyle yapılıyor
Türkiye genelindeki bu taşınmazlar, genellikle kapalı zarfla teklif alınarak ve ardından pazarlık usulüyle yapılan ihalelerle satılıyor. Alıcılar, ödeme konusunda peşin ya da vadeli seçeneklerden birini tercih edebiliyor. Vadeli satışlarda, toplam bedelin en az yüzde 40’ı peşin alınırken, kalan tutar en fazla 48 ay içinde, yılda bir ödeme yapılacak şekilde taksitlendirilebiliyor.
Nefes
Kişi başı gelirde 2007 seviyesinin altına geriledik!129 izlenme
Jandarma Atatürk’ün portresini ve Türk Bayrağı’nı kaldırdı!247 izlenme
Zehra Kınık’ın isteği acılı anneyi çileden çıkardı! “Oğlum gitti, canı gitti, sen eğitimini dert ediyorsun. Bu kadar vicdansız olamazsın”31 izlenme
Sahiplendiği köpekleri istismar edip katletmişti: Ankara'daki kan donduran dehşette cani doktorun cezası belli oldu12 izlenme
'PKK elebaşını öven kim varsa biz eleştiririz' diyen AKP'li Mehmet Çelebi komando beresi takıp şehit ailelerine İmralı Süreci'ni anlattı!21 izlenme
Sedat Peker'in işaret ettiği Demirören'in arazisinde skandal üstüne skandal!11594 izlenme
İki yılda 14 milyon yurttaşın elektriği kesildi!96 izlenme
İhsan Şenocak'a tepkiler büyüyor! "Kuran kursu öğrencilerine tecavüz edilirken sesleri çıkmıyordu"44 izlenme