Şirketlerin yurtdışından dövizle borçlanmasına sınır getiren hükümet
şimdi de kamu kurum ve kuruluşlarının ithalat yapmasını yasakladı. Cari
açığın 47 milyar doları aşmasının hemen ardından alınan kararla yaklaşık
12 milyar dolarlık kamu ithalatının frenlenmesi, bu alımların yerli
üreticilerden karşılanması hedefleniyor.
Ekonomi Bakanlığı, kamu kurum ve kuruluşlarının yurtdışından yapacağı ithalata izin şartını getiren bir tebliğ yayınladı. 1 Mart'tan itibaren uygulanmaya başlayacak düzenlemeye göre, bütün kamu kurum ve kuruluşları yurt dışından mal alabilmek için öncelikle İthalat Genel Müdürlüğü'nden yazılı izin talebinde bulunacak. Genel Müdürlük yapılacak ithalatın ülke yararına olup olmadığı ile yurtiçinde üretilip üretilmediğine bakıp kararını verecek. İzin çıkarsa, bir yıl süreyle geçerli olan izin belgesi gümrüğe beyan edilip ithalat yapılacak. İzin çıkmazsa ithalat yapılamayacak. Karar verilirken uluslararası anlaşmalardan doğan yükümlülükler de dikkate alınacak.
SARAYA YASAK YOK
Kamuya getirilen ithalat yasağı Cumhurbaşkanlığı için uygulanmayacak. Buna göre, cumhurbaşkanının kişisel ihtiyaçları ile ikametgahı için gereken eşyalar bir izne ihtiyaç duyulmadan yurtdışından doğrudan ithal edilebilecek. Ayrıca askeri ve istihbarata yönelik her türlü silah araç ve gereçleriyle bu amaçla kullanılacak eşyalar da yasak kapsamı dışında tutuldu. Eğitim, sağlık, ulaştırma, bilimsel araştırmaya yönelik mallar ile hayvan ithalatı sırasında hayvanlar için gereken saman ve yemler kapsam dışında kaldı. Petrol, doğalgaz ve madeni yağların ithalatında da izin belgesi aranmayacak. Makine ekipman ve inşaat malzemelerinin ithalatına ise izin verilmeyecek.
http://www.yurtgazetesi.com.tr/ekonomi/kamuithalatinafrenlemegeldifakatsarayayasakyokh76538.html
Beyoğlu Belediyesi’ne bir haftada ikinci tahliye!25 izlenme
550 milyon liraya mal edildi, havalimanına 4 yıldır tek bir uçak bile inmedi!38 izlenme
Adet Gecikmesi Neden Olur? Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir?33 izlenme
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destek Kurumu bakın kimleri kalkındırdı: Villa ya da otel inşaatları yapan şirkete hibe!36 izlenme
Ahmet Necdet Sezer'e hakaretten kaç kişi yargılandı?555 izlenme
10 aileden 3’ü yoksulluk sınırının altında yaşıyor8 izlenme
Yarım asırlık dev şirket de konkordato ilan etti!436 izlenme
ODTÜ'de bir tuhaf seçim: Rakibinin 2 katından fazla oy aldı, 'aday değildi' diye atanmadı!144 izlenme
Ezgi Mola’ya Musa Orhan cezası!
Bakan Koca açıkladı: 38.283 yeni vaka tespit edildi, 63.311 kişi sağlığına kavuşurken, 180 kişi hayatını kaybetti!
'AKP Türkiye'yi 60 milyar lira tazminata mahkum etti' iddiasına Saray'dan cevap
Mahkemelerdeki icra dosya sayısı rekor kırıyor!