18 Mart 2025'te yapılan toplantı ise İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun 33 yıl önce aldığı diplomayı iptal eden İstanbul Üniversitesi için bu kararın faturası ağır olabilir...
Halktv.com.tr yazarı İsmail Saymaz, Ebru Baki’nin sunduğu Para Siyaset programında Ekrem İmamoğlu’nun diplomasının iptaliyle ilgili süreç ile ilgili kritik bir gelişmeyi aktardı.
Saymaz, Türkiye'nin en köklü üniversitelerinden biri olan İstanbul Üniversitesi açısından büyük itibar kaybı olabilecek gelişmeleri şöyle aktardı:
Saymaz’ın verdiği bilgiye göre, başvurunun yapıldığı AACSB (Türkçesi: Küresel Yüksek İşletme Eğitim Kurumları Birliği), işletme ve yönetim alanındaki en prestijli uluslararası akreditasyon kuruluşlarından biri.
İstanbul Üniversitesi’nin ve İmamoğlu’nun mezun olduğu İşletme Fakültesi’nin bu akreditasyona sahip olduğunu aktaran Saymaz, başvurunun gerekçesini şöyle özetledi:
“Ekrem İmamoğlu'nun diplomasının iptalinden sonra İstanbul Üniversitesi'nin akreditasyon kurumunun belirlediği akademik ve bilimsel kararlara uymadığı gerekçesiyle buraya başvuru yapılmış.”
Amerika’da CHP'ye yakın çevreler ve Türk akademisyenlerin de süreci takip ettiğini belirten Saymaz, başvurunun nasıl şekillendiğini şu cümlelerle anlattı:
“Amerika'daki bu kuruluşa başvuru yapılmış. Amerika'da bir grup aktivistin ve Cumhuriyet Halk Partisi'nin oluşturduğu 19 Mart platformu var.
Onlar Amerika'da 19 Mart meselesini gündemde tutuyorlar. 19 Mart grubu da bu durumu öğrenince Amerika'daki Türk akademisyenler aracılığıyla bu AACSB adlı akreditasyon kurumuna kurumla iletişime geçiyorlar.”
Saymaz, kurumun başvuruya yanıt verdiğini ve süreci değerlendirmeye aldığını aktardı:
“Ve kurumdan aldıkları bilgiye göre kurum bu gruba bilgi veriyor. Türkiye'den yapılan başvurunun işleme alındığını, süreçle ilgili istenen belgelerin gönderildiğini ve şu an inceleme aşamasında olduğunu bildiriyorlar.”
Saymaz, akademisyenlerin süreci yakından izlediğini, sürecin sonucunda akreditasyonun iptal edilmesi ihtimalinin tamamen dışlanmadığını belirtti:
“Türkiye hem Türkiye'deki hem Amerika'daki akademisyenler bu akreditasyon kurumunun değerlendirme sürecini yakından takip ediyorlar. Eğer akreditasyon kurumu iptal yönünde bir karar verirse yani İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi'nin akreditasyonunu iptal ederse ne olur? Bu durumda fakültenin uluslararası saygınlığı ve güvenilirliği büyük ölçüde zedelenir zedelenir deniyor.”
Saymaz’a bilgi veren akademisyenlerin dikkat çektiği önemli bir nokta daha vardı:
“Bu organizasyonun yani uluslararası AACSB adlı akreditasyon kuruluşunun Ekrem İmamoğlu ile ilgili bu başvuruyu kabul etmesinin bile zaten başlı başına büyük bir olay olduğunu söylüyorlar.”
Saymaz, AACSB’nin önümüzdeki günlerde bir karar verebileceğini belirtti:
“Dolayısıyla bu kuruluşun önümüzdeki günlerde ya da önümüzdeki haftalarda İstanbul Üniversitesi'nin akreditasyonun İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi'nin akreditasyonunu iptal etmesi uzak ihtimal olmayabilir deniyor.”
Saymaz, benzer bir vakanın kısa süre önce yaşandığını da aktardı:
Rusya-Ukrayna savaşı… Rus casuslar: Başarısız olduk ama Putin’e kimse söyleyemiyor40 izlenme
Ege Akersoy’un tutukluluğuna itiraz edildi38 izlenme
Kremlin'den Wagner'in çekilme kararı sonrası ilk açıklama: Prigojin Belarus'a yerleşecek, hakkındaki ceza davası geri çekilecek40 izlenme
Milyonların aklındaki soru: Özel Sektörde maaşlar nasıl olacak?29 izlenme
İbrahim Haskoloğlu tahliye edildi!40 izlenme
Depremde 78 kişiye mezar olmuştu, yıllar sonra ifşa olan skandal rapor17 izlenme
Iğdır'da ekmeğe zam24 izlenme
Kaftancıoğlu: "Yarın Atatürk Havalimanı’na gidiyoruz"42 izlenme