İBB’nin, Avrupa Birliği finansmanıyla hayata geçirdiği İstanbul Sürdürülebilir Kentsel Ulaşım Planı’nın (SKUP) ikinci aşamasına geçiliyor. Sürdürülebilir, eşitlikçi, ekonomik ve çevre dostu bir dizi pilot proje önümüzdeki dönemde tek tek uygulamaya konulacak.
SKUP İstanbul, kentin merkez bölgelerinde otomobil kullanımını, karbon salınımını ve hava kirliliğini azaltacak düşük salım bölgeleri, deniz ulaşım ağını geliştirecek düzenlemeler, güvenli yaya ve bisiklet yolları, “otobüs öncelikli şerit” uygulamalarını kapsıyor.
30 ay süreli projenin bütçesi yaklaşık 5.55 milyon Euro. Bütçenin yüzde 85’i AB Komisyonu, yüzde 15’i İBB tarafından karşılanacak.
Söz konusu proje kapsamında yürütülecek faaliyetler özetle şöyle:
. Kent içi ulaşımda enerji verimliğini artırmak, ulaşımdan kaynaklı sera gazı emisyonlarını azaltmak ve kentsel hava kalitesini artırmak üzere Tarihi Yarımada, Kadıköy, Beyoğlu gibi merkezi alanlarda otomobil kullanımını caydırıcı önlemler geliştirilecek. Özel otomobiller belirli bölgelere ücretli olarak girebilecek.
. Yaya trafiğinin yoğun olduğu alanlarda, otomobil kullanımını ve trafik hızını azaltıcı uygulamaların geliştirilmesi de planlanıyor.
. Toplu taşımada deniz ulaşımının payını artırmaya yönelik uygulamalar yapılacak, kıyı ilçelerde iskelelere erişime yönelik pilot çalışmalar yürütülecek.
. Yürüme ve bisiklet gibi aktif ulaşım türlerini teşvik etmek üzere, yolların yeniden düzenlenecek. Merkezi alanlardaki yayalaşmış alanlar oluşturulacak.
. Toplu taşımayı teşvik etmek üzere, dünyada yaygın olarak uygulanan “otobüs öncelikli şeritler” ve sürdürülebilir ulaşım ve insan odaklı bir yaklaşım olan “Sağlıklı Sokaklar” oluşturmak üzere fizibilite çalışmaları yapılacak.
. Beklenen İstanbul depremi ve iklim değişikliği kaynaklı seller öncelikli olmak üzere, afetlere ve gelecekteki olası pandemilere dirençli kentsel ulaşımın tesisi için yol haritaları oluşturulacak.
Sözcü
Karşılıksız çekte rekor15 izlenme
İsrail eyleminde kadın göstericiye tokat atan komiserle ilgili karar verildi!27 izlenme
3 kişi öldü, gittikçe yayılıyor! Prof. Dr. Yıldız’dan kene uyarısı: En riskli kısım…111 izlenme
Bahçeli tehdit etmişti, Mansur Yavaş noktayı koydu!54 izlenme
Corona virüsü tespit edilen Çeşme Limanı’ndan şoke eden görüntüler!132 izlenme
İstanbul Fatih'te yaşlı bir yobaz, etek giydiği için bir kadına 'şerefsizin evladı' dedi !1720 izlenme
Kızını Meclis’te işe sokan Mustafa Destici kendisini böyle savundu: "Burada gayriahlaki bir durum yok"40 izlenme
Narin'in evindeki halıların raporu çıktı! Kan, sperm testi yapıldı38 izlenme