Emekliler ve asgari ücretliler için zam için “kaynak yok” denirken, işsizlik ödeneğine başvuranların yarısı ödenek almaya hak kazanamazken, İşsizlik Sigortası Fonu işverenlere akıyor. Şubat ayında işsizlik ödeneği için ödenen tutar 3.2 milyar TL olurken, fondan işverenlere aktarılan kaynak ise 7.2 milyar TL’yi buldu. Türkiye İş Kurumu’nun (İŞKUR) İşsizlik Sigortası Fonu şubat ayı bültenine göre, 8 Mart itibarıyla fon varlığı 208 milyar 670 milyon 31 bin TL oldu.
İŞSİZE 3, İŞVERENE 7 MİLYAR
Varoluş amacının işsizlerin yeni bir iş bulana kadar geçinmesini sağlamak olan fondan işsizlik ödeneği için şubat ayında 3 milyar 217 milyon 279 bin TL ödeme yapıldı. İşverenlere ise teşvik ve destek ödemeleri ile işbaşı eğitim programları aracılığıyla fondan yapılan destek tutarı ise 7 milyar 180 milyon 590 bin TL oldu. 2024’ün ilk iki ayında patrona verilen destek tutarı ise işsizlere yapılan ödemenin 2.2 katı oldu.
İşverene teşvik ve destek ödemeleri kapsamında ocak ve şubat aylarında toplam 9 milyar 940 milyon 340 bin TL, aynı dönemde işbaşı eğitim programları kapsamında da 4 milyar 57 milyon 320 bin TL destekte bulunuldu. İşverene iki ayda yapılan toplam destek tutarı 13 milyar 997 milyon 660 bin TL’yi bulurken işsizlere ise 6 milyar 261 milyon 744 bin TL ödeme yapıldı.
‘İşsizlik Ödeneği Alanlara Yönelik Teşvik’, ‘Asgari Ücret Desteği’ gibi teşvik ve destek ödemeleri ile İşbaşı Eğitim Programı adı altında işverenin desteklendiği fon adeta ‘İşverene Destek Fonu’na dönüştü. İşbaşı Eğitim Programı ile işveren, bu kapsamda çalıştırılanların ücretleri ve primleri İşsizlik Sigortası Fonu tarafından karşılanarak, işverene herhangi bir maliyet çıkarılmayarak desteklenmiş oluyor.
Mart 2002’den itibaren işsizlik ödeneğine başvuran yaklaşık 19.4 milyon kişiden sadece 10.5 milyon kadarı ödeneğe hak kazanırken bu kişilere yapılan ödeme tutarı 74.3 milyar TL oldu. İşverenlere 2022, 2023 yılları ile 2024’ün ilk iki ayında yapılan teşvik ve destek ödemeleri ise işsizlere 22 yılda ödenen tutarı aşarak 78.5 milyar TL’ye ulaştı.
Sözcü
Linçten kıl payı kurtuldu! İşte İBB tesisinin açılışında Şadi Yazıcı'ya yapılan saldırının en net görüntüleri35 izlenme
Binali Yıldırım garsonunu müşavirliğe atadı!750 izlenme
Sezen Aksu'dan Ayşe Barım ve Murat Çalık çağrısı: Sağlığı ve hayatı sizin yükümlülüğünüzdür20 izlenme
Cumhurbaşkanlığı anketinde Erdoğan'a kötü haber: Her 2 aday da fark attı24 izlenme
Türkiye Kamu-Sen’den sert ‘Andımız’ açıklaması!141 izlenme
Ankaragücü eski Başkanı Faruk Koca tahliye edildi!37 izlenme
Atatürk Havalimanı pistleri yıkılırken THY bilin bakalım nereyi kiraladı?64 izlenme
AKP’li belediyeden 30 milyonluk karidesli tanıtım!89 izlenme
AKP 'Andımız' yazarı Reşit Galip için 'şaibeli' dedi ama 'Kafatasçı' değil 'Köylü'
Ekim ayında konutların yüzde 94’ü kredisiz satıldı: Kim alıyor bu konutları?
Yaparsa bunu ancak AKP yapar! İşte iktidarın sıralı zam listesi
Deha dizisinde kara paranın güzellik merkezlerinde nasıl aklandığı anlatıldı