İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın geri adım attığını ve İsrail'e yönelik ticari kısıtlamaların birçoğunu kaldırdığını belirtirken, Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı kaynakları İsrail ile ticarette kısıtlama kararında geri adım olmadığını söylediler.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat da iddiaları reddetti. Bakan Bolat, "İsrail Dışişleri Bakanı’nın açıklamaları kesinlikle hayal ürünü olup, gerçekle hiç bir ilgisi yoktur" dedi.
Ticaret Bakanlığı'ndan 2 Mayıs gecesi yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik askeri operasyonlarında 35,000 sivilin öldüğüne dikkat çekilerek, çatışmaların durdurulması için Ankara'nın çaba gösterdiği ancak İsrail hükümetinin karşılık vermediği, bunun üzerine 9 Nisan'da 54 ürün grubunun İsrail'e ihracatının kısıtlandığı ifade edilmişti.
Erdoğan, İsrail'e karşı ticaret alanında atılması gereken adımların atıldığını, iki ülke arasındaki ticaret hacminden vazgeçildiğini ve kapının kapandığını söylemişti.
Katz bu konuda çıkarılması gereken dersin "bir diktatörün" tehditlerine boyun eğmemek olduğunu söyledi.
Katz'ın bugün Twitter hesabından İbranice yaptığı paylaşımda "Erdoğan ticaret kısıtlamalarının çoğunu geri çekti ve iptal etti; ders açık: Diktatörün tehditlerine boyun eğmemeliyiz, alternatifler yaratmalıyız ve her şeyi her an durdurabilecek Müslüman Kardeşler'in adamlarına bağımlı olmamalıyız." ifadeleri yer aldı.
Öte yandan, Ticaret Bakanlığı kaynağı İsrail'i ihracat yasağı nedeniyle dahilde ve hariçte işleme belgeleri ve ihracatlarını kapatmak zorunda olan şirketlere mücbir sebep süre uzatımı getirildiğini söyledi.
İsrail ile ihracatta esneme kesinlikle olmadığını belirten kaynak, bu belgeyi kapatabilmek için şirketlerin ek sürede başka ülkeye ihracat yapabileceğini ifade etti.
Ticaret Bakanlığı'ndan ikinci bir kaynak ise yerli ihracatçıyı korumak için atılmış bir adım olduğunu ve İsrail ile ticaretin gevşemesi anlamına gelmediğini söyledi.
Jerussalem Post'a konuşan bir Ticaret Bakanlığı kaynağı İsrail Dışişleri Bakanı'nı yalanladı.
Kaynak, şirketlerin mevcut siparişleri üçüncü ülkeler aracılığıyla yerine getirmek için üç ayları olmasına rağmen, Türkiye'nin İsrail'e ihracat yasağının gevşetilmesinin "söz konusu olmadığını" söyledi.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat da iddiaları reddetti. Bakan Bolat, "İsrail Dışişleri Bakanı’nın açıklamaları kesinlikle hayal ürünü olup, gerçekle hiç bir ilgisi yoktur" dedi.
X hesabından açıklama yapan Bolat şunları söyledi:
"İsrail ile ticaret konusunda hükümet olarak almış olduğumuz kararın arkasındayız. Bu karar geçerliliğini korumaktadır. İsrail’in Gazzeye yönelik saldırılarının durdurulması, kalıcı ateşkesin sağlanması ve Gazze’deki Filistinli kardeşlerimize yönelik insani yardımların kesintisiz olarak ulaştırılması konusundaki şartlarımız sağlanıncaya kadar, İsrail ile ticaretin durdurulması kararımız yürürlüktedir"
Sözcü
İşte butlanın kadrosu!22 izlenme
AKP iktidarına anketlerden peş peşe şok sonuçlar: Oy oranlarındaki düşüş hızlanıyor!52 izlenme
Tutuklu İPA Başkanı Buğra Gökçe'den Bakan Göktaş'a cezaevinden "aile fotoğrafı yarışması" yanıtı23 izlenme
Ramazan pidesi almak hayal olacak54 izlenme
Yıllardır aranıyordu, Erdoğan'ın diploma örneği tartışmalara neden oldu53 izlenme
Aday adayı olan AKP’li eski başkan rüşvetten yargılanacak47 izlenme
Ayşe Ateş'ten takipsizlik tepkisi: "Korumaların artık anlamı yok"37 izlenme
Türkiye bu olayı konuşmuştu: Marmaray'daki yumruklu saldırının yeni görüntüleri ortaya çıktı71 izlenme
Türkiye'de gıda krizi büyüyor: Sebze meyve ve et ürünlerine büyük zam geliyor!
Zehirli gıdalar Avrupa’dan döndü
Selim ve Hasan İmamoğlu ifade vermişti, Dilek İmamoğlu'ndan tepki: "Aileleri de hedef alıyorlar!"
Erdoğan depremden 4 gün önce açılışını yapmıştı: Yeni hastane 6.2'lik depremde hasar aldı