Türkiye saati ile 12’de başlayan güven oyu yoklamasında parlamentodaki vekillere tek tek soruldu. 350 vekilin olduğu parlamentoda karar alınabilmesi için gerekli olan 176 oy çoğunluğuna ulaşıldı ve resmen İspanya’da başbakan Mariano Rajoy’un hükümeti düştü.
180 vekil hükümetin düşmesini isterken 1 çekimser oy ve 169 vekil de hükümetin düşmesine karşı çıktı.
SANCHEZ BAŞBAKAN OLDU
Partilerin desteğini almasına kesin gözüyle bakılan muhalefet Sosyalistler’in lideri Pedro Sanchez, bu ayın başında Başbakan Rajoy’un oluşturduğu ve Bask Milliyetçi Partisi’nin destek verdiği bütçeye sadık kalmaya söz vermişti. Yeni bütçe kapsamında Bask bölgesine ayrılan bütçe miktarı yükseliyor ve Bask Milliyetçi Partisi’nin talebi doğrultusunda emekli ikramiyelerinde artış öngörülüyordu. Sanchez, aynı zamanda Katalonya ile bağımsızlık talepleri doğrultusunda yeniden görüşmelere başlamayı vaat etti.
Güven oylamasının ardından Sanchez resmen başbakan oldu. Pazartesi günü göreve başlaması beklenen Sanchez’in gelecek hafta kabinesini sunması bekleniyor.
Sosyalistler’in lideri Pedro Sanchez.
AB ENDİŞELİ
Cuma günü Rajoy’un görevden alınması takdirinde para birimi euronun ve piyasaların nasıl tepki vereceği merakla bekleniyor. İtalya’da ortaya çıkan siyasi kriz ve İspanya’da yaşanan belirsizliklere euro hafta içinde sert yanıt vermiş ve dolara karşı değer kaybetmişti. Avrupa borsaları başta olmak üzere ABD ve Asya piyasalarında düşüşler yaşanmıştı.
2011 yılından beri İspanya'yı yöneten Rajoy, güven oyu yoklamasını geçemeyerek İspanya'nın demokrasiye geçtiği 1975 yılından beri ilki başardı. İspanya’da o tarihten beri ilk defa bir başbakan güven oyuyla görevini kaybetmiş oldu.
FİTİLİNİ GÜRTEL OLAYI ATEŞLEDİ
Güven oyu süreci kamuoyu tarafından “Gürtel Olayı” olarak bilinen ve bazı Halk Parti (PP) üyelerinin 1990 ve 2000'li yıllarda rüşvet alarak seçim kampanyalarını finanse etmekle suçlandığı davanın 24 Mayıs'ta karara bağlanmasıyla başladı. Mahkeme, PP'nin 1987 ve 2010 yılları arasında mali işler müdürlüğü yapan Luis Barcenas'ın da aralarında olduğu bazı üst düzey yetkililer ile işadamlarından oluşan 29 kişiye yolsuzluk suçlamasıyla toplamda 351 yıl hapis cezası vermişti.
https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/ispanyadayolsuzlukbasbakaninipinicekti2443149/
'Sedat Peker daha iyi biliyor' diyen ünlü ilahiyatçıdan Diyanet'i çok kızdıracak liste69 izlenme
Anayasa Mahkemesi Erdoğan’ın bir yetkisini daha iptal etti32 izlenme
AKP'ye yakın yazar EYT'yi eleştirdi: "Ülkesini zerre kadar düşünen bir siyasetçi evet diyemez"56 izlenme
Emeklilere yapılacak seyyanen zammın oranı netleşti: Uzman isim masadaki son rakamı duyurdu29 izlenme
ABD elçilik görevlisi: Dolar 7 lira olacak!199 izlenme
Kızılay Başkanı Kerem Kınık'ın devlet sırrı gibi saklanan maaş miktarı sızdı46 izlenme
İstanbul halkı 'Kanal İstanbul' hakkında bakın neler düşünüyor ?178 izlenme
Eylem Tok ve oğlunun sahte pasaportla nereye kaçmaya çalıştıkları ortaya çıktı45 izlenme
'Atatürk dinsizdi' diyenlere iki dakikada yanıt verdi !
Giresun'daki felaketle ilgili kahreden gerçek! Askerlere mezar olan menfezin çökeceğini 7 ay önce haber verdi, kimse umursamadı!
Türkiye'yi derinden etkileyen olayın dünyada cezası çok ağır!
Almanya, Türkiye'de de faaliyetleri bulunan "Uluslararası Ensar Vakfı" ("Ansaar International e.V.") ve tüm yan kuruluşlarını, terör örgütlerine destek verdiği gerekçesiyle yasakladı!