Avrupa'da corona virüsü salgınından en çok etkilenen ülkelerden biri İspanya. Ülkede işsizlik yüzde 14.5'i gördü. Birçok kişinin ekonomik anlamda zorluk yaşaması nedeniyle geçtiğimiz ay ülkede yoksul olan her vatandaşa maaş verilmesini içeren ‘temel basit gelir' uygulamasına geçilmesi gündeme gelmişti.
İspanya'da bu konuda somut adımlar atılmaya başlandı. CNBC'de yer alan habere göre, ‘temel basit gelir' herkese verilmeyecek. Geliri belli bir seviyenin altında olan 850 bin haneden 2.5 milyon kişi bu haktan yararlanacak. Ülkenin toplam nüfusu 46 milyon. ‘Temel basit gelir’in devlete maliyeti senede yaklaşık 3 milyar euro olacak.
El Pais’te yer alan habere göre her haneye verilecek olan yardım hanenin durumuna göre değişecek. Yasa tasarısında çocuk sayısını da kapsayacak şekilde 14 farklı hane tipi belirlenmiş durumda. Hane büyüklüğüne göre 462 euro ile 1.015 euro (asgari ücret) arasında bir ödeme yapılacak.
Bu planı destekleyenler kadar karşı çıkanlar da var. Karşı çıkanlar, ‘temel basit gelir’in işsizlik sorununa çare olamayacağı görüşünde. Daha önce Finlandiya, ‘temel basit gelir’ uygulamasına geçmişti. Yapılan araştırmalar, bu gelirin insanları daha mutlu ettiğini ancak işsizlik oranlarını etkilemediğini göstermişti.
Brüksel merkezli düşünce kuruluşundan ekonomist Zsolt Darvas, “Temel basit gelir, insanları iş aramaktansa evlerine kapanmaya teşvik edecek. Bunun nasıl bir yarar sağlayacağını anlamıyorum. Bunun yerine işini kaybedenlere yardım edilmeli, şirketlere sağlanacak desteklerle işçi çıkartılmasının önüne geçilmeli” yorumunu yaptı.
İspanya Merkez Bankası Başkanı Pablo Hernandez de Cos, corona virüsü salgını sırasında yapılan devlet harcamalarının fazlalığına dikkat çekerek, “Vergi tabanlarını genişleten yapısal bir reform paketine ihtiyaç var” demişti. ‘Temel basit gelir’in hayata geçmesi halinde devletin üzerindeki mali yük daha da artacak.
İşçinin talebi yüzde 95 zam16 izlenme
RTÜK'ün boş koltuğu AKP'nin oldu30 izlenme
Berat Albayrak korumalı, havuzlu lüks bir villaya taşındı iddiası!40 izlenme
Köfteci Yusuf: "Helal sertifikada Türkiye'de öncüyüz"29 izlenme
Türkiye’nin en kritik konumdaki arazisi İsraillilere mi satılıyor? Sadece 2 yılda 89 dönüm toprak satıldığı ortaya çıkmıştı39 izlenme
Doktorlar ve sağlık çalışanları salgının birinci yılında konuştu "Ölümlerin tek sorumlusu corona virüsü değil"109 izlenme
16 IŞİD militanını Türk vatandaşı yapmışlar!34 izlenme
Borçla yaşayanlar ülkesi olduk9 izlenme
CHP'li vekilden dikkat çeken soru: 1921 Anayasası ile Cumhuriyet mi pazarlık masasında?
Emekli maaşında yeni rakam: SGK uzmanı tarih verdi
Tarım Kredi Marketi’nin çöpünden sebze toplayan kadın 'Bizim Cumhurbaşkanımız Tayyip Erdoğan utansın, daha ne diyeyim'
Ambargoyu bildikleri halde '80 öncesinde tüp kuyrukları vardı' diyorlardı, bugün ucuz ekmek, ucuz et kuyruğundalar!