Amasya Merzifon Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren Mersim Metal Fabrikasında çalışan yirmi beş işçi Türk MetalSen’e üye oldukları gerekçesiyle için işten çıkarıldı. İşçilerin iş sözleşmeleri kot 45’ten 30 Kasım 2024’te gece saat 01.30’da feshedildi.
Sendikaya üye olmanın yasal hakları olduğunu, kot 45 maddesiyle işten çıkarılmanın gerçeği yansıtmadığını belirten işçiler “Ne olursa olsun ne ile suçlarsa suçlasınlar haklı mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz” dedi. Sendikaya üye oldukları gerekçesiyle işten çıkarıldıklarını belirten işçiler, yaptıkları basın açıklamasında, işverenin iş çıkışlarını “Kod 45: İşçinin sarhoş veya uyuşturucu etkisi altında işyerine gelmesi ya da işyerinde bu maddeleri kullanması” şeklinde yaptığını söyledi. İşten çıkarılan birçok işçinin tütün mamülü dahi kullanmadığını belirten işçiler “Biz ekmeğimizin, çocuklarımızın ekmeğinin peşindeyiz, işçi olarak yasal haklarımızı kullanmak için sendikaya üye olduk, sendikaya üye olmak suç mu?” diye tepki gösterdiler.
İşten çıkarılma nedeni olarak uyuşturucu kullanmak gibi kendilerine iftira atıldığını belirten ve işten atılan işçiler adına konuşan Erhan Bal şu şekilde konuştu;
“Savcılık kanalı ile yasaklı madde kullanmadığımızı resmen ispatlayacağız. 27 Kasım 2024 tarihinde yasal hakkımız olan TürkMetal sendikasına üye olarak çoğunluğu sağlayıp, bakanlıktan onay kağıdını almış bulunmaktayız. İşe başladığımızda işveren tarafından “size ustalık kalfalık belgesi alacağız” denildi. Ancak sendika üyeliklerimizi öğrenildiğinde işçi çıkarımlarına başlandı. Verilen 45 çıkış kodu tamamen bize suçlama atılarak uyuşturucu madde kullanma, alkollü işe gelme v.s gibi tamamıyla bize yakışmayan asılsız suçlamalarla çıkışlarımız verildi. Birçoğumuz sigara dahi içmezken insan özgürlük haklarımıza karşı haksız ithamlarla suçlandık. Bizler tamamen yasal hakkımız olan sendikal haklarımızı almak için mücadele veriyoruz. İşveren tarafına hiçbir kötü niyetimiz yoktur. Tamamıyla ekmek teknemiz olan işyerinde haklarımız ile çalışmak istiyoruz” dedi.

Merzifon Organize Sanayinde başka fabrikalarda çalışan akrabalarının da işten çıkarılmak için tehdit edildiğini belirten Erhan Bal işçilere yönelik gözdağı verilmek istediğini belirtti. Bal “Bizim, fabrikalarda çalışan eşlerimiz çocuklarımız akrabalarımız, kısaca muhatap aldığımız herkes bizlere gözdağı vermek adına gece uykumuzdayken işten çıkarılmaya başlandı. Hepimiz biriz. Ne olursa olsun ne ile suçlanırsak suçlasınlar haklı mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz. Sonuna kadar davamızın arkasındayız. Haklarımızla beraber uzlaşmaya açığız” şeklinde konuştu.
Cumhuriyet
Bir gerici daha kadınları hedef aldı! 'Kadınların, hanımların pantolon giymesi haramdır. Hanımın ne işi var üniversitede'39 izlenme
Ülkücülerde 'kurucu önder' krizi büyüyor! Eski Ülkü Ocakları başkanı: "Bunlarınki mobil milliyetçilik"15 izlenme
Benzin ve motorinden kaçan yurttaşın sığınağı LPG’ye dev zam!34 izlenme
Camiler için toplanan paradan Ali Erbaş'ın kitabı mı alınıyor?52 izlenme
İsmailağacılar’dan seçim gecesi Nesin Vakfı’na provokasyon38 izlenme
İkinci dalga geliyor! Yarın yılın en soğuk gecesi olacak35 izlenme
Geri ödeme tarihi geldi: Hazine’den altında rekor zarar!105 izlenme
Sağlık Bakanlığı açıkladı: 4.883 yeni vaka tespit edildi, toplam vaka sayısı 5.409.027'ye, can kaybı da 49.576’ya yükseldi!174 izlenme