İnternet ücretlerine yansıyacak Türk Telekom’un rekor tarife zammı, Türkiye’yi ‘en yavaş interneti çok pahalıya satan ülke’ haline getirdi. Faturalara zam üstüne zam geliyor ancak internet hızında Türkiye’de durum içler acısı. İngiltere merkezli araştırma şirketi Uswitch’in 2022 Mart ayında yaptığı araştırmaya göre Türkiye 26.34 medyan indirme hızı ile OECD (Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü) ülkeleri arasında açık ara en yavaş internetin olduğu ülke.
Çek Cumhuriyeti’nden Litvanya’ya, Kolombiya’dan İsrail’e kadar tüm OECD ülkelerinde insanlar Türkiye’dekinden çok daha hızlı internet kullanıyor. Toplam 37 ülke arasında en yavaş internet hızı olan ülke olan Türkiye’de 1500 mb bir film 7 dakika 36 saniyede indirilebiliyor. Dünyada internet hızında ilk 3 sıradaki ülkeler Şili, Danimarka ve ABD’de internet Türkiye’den 7 kat daha hızlı. Türkiye’deki internet hızının standart bir HD filminin indirilmesinde Kosta Rica’nın yaklaşık iki katı yavaşlığında olduğu belirtildi.
Kısa bir süre önce yönetimi Varlık Fonu’na geçen Türk Telekom, 1 Nisan’dan (bugün) itibaren geçerli olmak üzere toptan tarife fiyatlarına yüzde 67 zam yaptı. Zammın kısa süre içinde internet abonelerine yansıması bekleniyor. Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) zamma tepki göstererek kararının geri alınmasını talep etti. TELKODER Başkanı Halil Nadir Teberci, “Türk Telekom tekrar devletin sahipliğine geçti ve ilk alınan kararın zam olması bizleri üzdü. BTK bu yüksek tarife artışı kararı öncesinde mutlaka sektörün görüşünü almalıydı” dedi.
Araştırmada internete erişimin en erişilebilir ücrette olduğu ülkeler de listelendi. Türkiye zam öncesi yapılan bu araştırmada, dünyada internetin en pahalı olduğu 12’nci ülke olarak dikkat çekti. Araştırmaya göre Türkiye’de aylık ortalama internet ücretinin ortalama gelire oranı yüzde 1.82. En ucuz internet yüzde 0.78 fatura\gelir oranı ile İsrail’de. Tarife zammının faturalara yansıması sonrası Türkiye bu sıralamada yüzde 3’e ulaşacak oranla ilk 10 arasına tırmanacak.
Yeni Şafak yazarı Yusuf Kaplan'dan Atatürk'e hakaret!315 izlenme
Baba Arif Güran'ın mahkemede fenalaşarak hastaneye kaldırıldığı anlar29 izlenme
Binali Yıldırım'ın serveti dünya sıralamasında Koç ve Sabancı'yı bile geride bıraktı!76 izlenme
AKP'li "Senatör"ün masasındaki detay! Bakın o çanta ne çantası ve kaç para!226 izlenme
AKP ve MHP 2.5 yıl erteledi ama tablo son derece vahim!103 izlenme
İstanbul’daki sır ölüm ile ilgili iki yeni gelişme111 izlenme
Millet yoksullukla boğuşurken, Millet bahçelerine 11 ayda 6 milyar lira harcandı!55 izlenme
CHP'den, Katarlılara satılan tank palet fabrikasıyla ilgili 'Kim Hain Kim Yalancı' videosu!68 izlenme
Nobel Ekonomi Ödülü, Daron Acemoğlu'na verildi
Eleştirilerin odağındaydı: Serap Yazıcı Özbudun sessizliği bozdu, AKP'ye geçiş sürecini böyle anlattı
CHP’li vekil Antmen’den çarpıcı iddia: Önce tahliye sonra indirim gelecek
Sosyal medyayı sallayan Erdoğan - Kılıçdaroğlu videosu!