Tarihçi, akademisyen, yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı, dünyaca ünlü piyanist Fazıl Say'ın Harbiye Açıkhava Cemil Topuzlu Sahnesi'nde vermesi planlanan konserin yapım şirketi tarafından iptal edilmesiyle ilgili "Bu sefer devletten değil özel şirketten gelen bir çarpıklık" yorumunda bulundu.
Fazıl Say'ın 'tamamıyla Türkiye'nin ürünü, Cebeci Konservatuvarı’nın yetiştirdiği müzisyen bir ebeveynin hediye ettiği bir dâhi' olduğunu söyleyen Ortaylı, "Bu son davranışlarla çilekeş Türk milleti hak etmediği bir yaftayı daha yiyor. Şu musiki etkinlikleriyle uğraşanlar, devletözel sektör mensubu olsun biraz kendilerine gelmeliler" dedi.
"Türk milleti hak etmediği bir yaftayı daha yiyor"
Ortaylı'nın Hürriyet gazetesinin bugünkü nüshasında yer alan köşe yazısının ilgili bölümü şöyle:
"Bu sefer devletten değil özel şirketten gelen bir çarpıklık. Bütün sorun Türk milletinin halen müzikal bir millet olamayışında. Klasik Türk musikisinden bahseden ve onu sevenlerin sayısı klasik Batı musikisini sevenlerden daha az. Tabii ki her evde ciddi bir eğitime adım atılmasını gerektiren klasik Batı musikisi küçük bir kitleyi üstelik sathi bir şekilde meşgul ediyor. Tanzimat’tan beri ve fakat Cumhuriyet’te çok daha geniş tedbirlerle bunun tanıtılması ve sevdirilmesine çalışıldı. Dünyaca ünlü sanatçılarımız çıktı. Fazıl Say tamamıyla Türkiye’nin ürünü. Cebeci Konservatuvarı’nın yetiştirdiği müzisyen bir ebeveynin bize hediye ettiği dâhi. Ne olduğunu anlamanız için Zürih gibi, Tel Aviv gibi, Londra gibi müzik başkentlerine gidip bir konserini takip ediniz. Kalabalık bir hayran kitlesi onun yolunu gözler. Bu son davranışlarla çilekeş Türk milleti hak etmediği bir yaftayı daha yiyor. Şu musiki etkinlikleriyle uğraşanlar, devletözel sektör mensubu olsun biraz kendilerine gelmeliler."
http://www.yurtgazetesi.com.tr/gundem/ilberortaylidanfazilsayyorumuh101574.html
MHP'li belediye camiyi sosyal tesise çevirdi AKP destekledi: Bunu muhalefet yapsaydı...17 izlenme
İnce: Kaybedecek bir günümüz bile kalmadı270 izlenme
Egemenlik 23 Nisan’da saltanattan alınıp halka teslim edildi!32 izlenme
Pazar günü ders verme zamanıdır92 izlenme
Narin cinayetinde flaş gelişme: Salim ve Enes Güran'ın sildiği mesajlar ortaya çıktı!110 izlenme
Bombacı teröristin yanında yürüyen iki kadın İsrail ve İran'ı karşı karşıya getirdi20 izlenme
Bakanlık duyurdu: 3 şehit, 1 yaralı28 izlenme
NATO’nun 30 Ağustos tebriği Atina’yı yine rahatsız etti27 izlenme