Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk için yaptığı "Atatürk demokrasiyi kurabilirdi ama o otoriterleşmeyi tercih etti” değerlendirmesiyle tartışmaların odağına oturan Daron Acemoğlu’na bir tepki de Prof Dr. İlber Ortaylı’dan geldi.
Acemoğlu’na Hürriyet gazetesinde yazdığı yazıyla yanıt veren Ortaylı şu ifadeleri kullandı:
“DAHA OTURAKLI DEĞERLENDİRMELER YAPMASI TAVSİYE EDİLİR”
“Atatürk devri üzerinde yazan insanların Batı’daki bu tip söylemlere kaynaklık eden Erich Jan Zürcher yorumundan etkilendiği görülür. O kitabı herhâlde okumuş olmalı ve tesir altında kaldığını zannediyorum. Zürcher kaynak kullanılmak bakımından çok özürlü bir yazardır. Sınırlı kaynak yorumcusu ve nakilcisidir. Başka bir şeyi de pek okuduğunu düşünemiyorum. İlla Avrupa kaynağı arıyorsa cumhuriyet dönemi için Bernard Lewis’ten başlar ve Andrew Mango ile devam edersiniz. Hadi Standford Shaw’u beğenmiyorsunuz Paraşkev Paruşev’e kadar devam edersiniz.
İnsanların tarihteki bazı devirlerle hoşnut olmayan anıları olabilir. Şunu söylemek istiyorum; böyle anılar bir imparatorluğun mirasçıları olarak Türk toplumunda şu veya bu gruba mahsus ızdıraplar değildir. Rumeli’den göçenimizin ayrı travmaları vardır, Kafkasya göçlerinden gelenlerin ayrı, Rusya arazisinden gelenlerin başka, Arap ülkelerinden gelenler hakeza. Bir ülkenin tarihi ne kadar kalabalık ve ne kadar yaygınsa ki bu Birinci Dünya Savaşı’na kadar devam eden büyük imparatorluklarından biridir, hakkında hüküm vermek de biraz okumayı ve düşünmeyi gerektirir. Bana göre Daron Acemoğlu bir iktisat ödülünü üçe bölerek verilecek biri değil, demek orada da kendisine hafif bir haksızlık yapılmış. Bunu da düşünerek, göz önüne alarak söylüyorum. Aldığı bilim ödülünün durumunu düşünerek daha oturaklı değerlendirmeler yapması tavsiye edilir.”
Tele1
İki Avrupa ülkesi harekete geçti! 50 bin Türk sınır dışı edilecek32 izlenme
AKP’li Yenişehirlioğlu ‘Takmaya devam edeceğim’ dediği Rolex saati sakladı45 izlenme
'Evimizi ısıtamazsak sokakları ısıtacağız'11 izlenme
İnce'den Erdoğan'ın 'gariban' sözüne yanıt 'Gariban olmak şaibeli para sahibi olmaktan iyidir !'2320 izlenme
Kaşıkla verip kepçeyle almaya devam: Maaşlar daha cebe girmeden eridi!30 izlenme
Altın, Euro ve Dolar uçuyor, TL en değersiz günlerini yaşıyor, AHaber milletle resmen dalga geçiyor!104 izlenme
Bakan’ın bayram videosundan bile sığınmacı çıktı29 izlenme
Eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş’in ailesinden açıklama79 izlenme