YouTuber Diamond Tema, Yer6 isimli YouTube kanalında sosyal medya fenomeni Asrın Tok ile yaptığı tartışmada şeriat hakkındaki görüşlerini dile getirdi. Tema, şeriata neden karşı olduğunu anlatırken Sahihi Buhârî adlı hadis derlemesinden örnekler sundu.
Tema'nın "Şeriat dışında hiçbir sistemde altı yaşındaki bir kızla evlenemezsin" şeklindeki açıklamaları ve Hz. Muhammed ile ilgili söyledikleri nedeniyle "halkın bir kesimini ve dini değerleri aşağılamak" suçlamasıyla hakkında soruşturma açıldı ve yakalama kararı çıkarıldı.
Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Tarihi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Azimli, Tema’nın açıklamaları üzerine başlayan tartışmalar hakkında yorum yaptı.
Medyascope'tan Gülseven Özkan'ın haberine göre, Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Tarihi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Azimli, bazı araştırmacıların Hz. Muhammed'in evlilik yaşını çeşitli hesaplamalarla 18 olarak gösterdiğini, ancak bunun doğru olmadığını ve bu konuda hiçbir kanıt bulunmadığını savundu.
Prof. Dr. Azimli, “Hz. Muhammed, Hz. Ayşe altı yaşında iken sözlendi ve dokuz yaşında evlendi. Bu, cinsel ilişki anlamında zifaf demektir. Altı yaşında sözlendi, dokuz yaşında evlendi. Üç yıllık beklemenin nedeni muhtemelen Hz. Ayşe’nin adet görmesini beklemektir. Altı yaşında değil, dokuz yaşında evlilik söz konusudur ve bu kesin bir bilgidir” dedi.
Bu konudaki tüm rivayetlerin Hz. Ayşe'nin dokuz yaşında evlendiğini doğruladığını vurgulayan Prof. Dr. Azimli, “Bütün hadis ve tefsir kitapları, İslam tarihi kaynakları Hz. Ayşe’nin dokuz yaşında evlendiğini tasdik eder. Diyanet Ansiklopedisi de bu yaşta evlendiğini belirtir” dedi.
Türkiye’de bu konudaki ilk makalelerden birini yazdığını belirten Prof. Dr. Azimli, bilimsel verilerin bunu gösterdiğini ve Kur’anı Kerim’deki ayetlerden örnekler verdi. Prof. Dr. Azimli, bu durumun yalnızca Hz. Muhammed’e özgü olmadığını belirterek Talak Suresi’nin dördüncü ayetinden söz etti. Arap toplumunda bunun bir gelenek olduğunu ifade eden Prof. Dr. Azimli, “Bu yalnızca peygamberin yaptığı bir şey değil. Hz. Ömer, Hz. Ali’nin adet görmemiş kızı Ümmü Gülsüm ile evlendi. Peygamberin kızı Rukiye sekiz yaşında evlendi. Bu tür evliliklerin birçok örneği var. Erkekler de küçük yaşta evleniyordu. Amr Bin As’ın oğlu Abdullah, babasından 11 yaş küçüktür. Bu da babasının 10 yaşında evlendiği anlamına gelir” dedi.
Diamond Tema’nın doğru söylediğini belirten Prof. Dr. Azimli, “Genç doğru söylüyor. Bir şey uydurmuyor, iftira atmıyor. Hadis kitaplarındaki bilgileri aktarıyor. İslam’ın en güvenilir kitabı Buhari’den konuşuyor. Bu meseleye devletin müdahale etmemesi gerekir. Mahkemeler bu konularda karar veremez. Sonunda çelişkiye düşerler. Ya bu hadisleri reddedecekler, ki reddedemezler. Diyanet bu konuda açıklama yapmıyor. Diyanet’in görüşü de dokuz yaşında evlilik yönündedir” diyerek sözlerini tamamladı.
Gerçek Gündem
Türkiye'nin ilk Atatürk heykeli için harekete geçildi!262 izlenme
Okul müdürünü öldüren Iraklı öğrenci tutuklandı29 izlenme
Eski ÖSYM Başkanı soruları nasıl çaldıklarını itiraf etti!96 izlenme
Evlat katilinin GBT'si mi silindi? İmamoğlu'na suikast ihbarının belgesi ortaya çıktı!16 izlenme
Reza Zarrab davasında son gelişme! Egemen Bağış ve Zafer Çağlayan...912 izlenme
AKP'nin güya Atatürk ve Cumhuriyet ile hiçbir zaman sorunu olmamış !283 izlenme
Bakan Koca açıkladı: 23.810 yeni vaka tespit edilirken, 218 kişi hayatını kaybetti, 28.749 kişi iyileşti!44 izlenme
İlk Atatürk heykeli neden Sarayburnu'na konuldu?2112 izlenme
AKP ve MHP seçmeni İmamoğlu sorusuna öyle bir yanıt verdi ki: Cumhur'u eriten şüphe
Peker'in danışmanından büyük iddia: Erdoğan Karadağ'da kalbinden rahatsızlandı
Şeriat karşıtı pankart asan gençlere ev hapsi
Fas ve Fransa yarı final maçı öncesinde Katar'a bazı tarifeli uçuşlar iptal edildi.