2025 verilerine göre Almanya 810 bin tondan fazla plastik atık ihraç ederek dünyada ilk sıraya yerleşti. Birleşik Krallık ise 675 bin tonla ikinci sırada yer aldı.
EN BÜYÜK YÜK TÜRKİYE'YE GELİYOR
The Guardian'ın haberine göre, Avrupa’dan çıkan plastik atıkların büyük bölümü Türkiye’ye gönderiliyor. Türkiye’nin yanı sıra Malezya ve Endonezya da önemli alıcı ülkeler arasında.
Uzmanlara göre bu durum, söz konusu ülkelerde çevresel zarar, yasa dışı döküm ve işçi hakları ihlalleriyle ilişkilendirilen bir geri dönüşüm sorununa yol açıyor.
TÜRKİYE'DE KAPASİTE SORUNU
Türkiye’de yılda yaklaşık 3,3 milyon ton plastik atık üretildiği ve bunun geri dönüşüm kapasitesinin üzerinde olduğu belirtiliyor. Avrupa’dan gelen atıklar bu yükü daha da artırıyor.
AB'DEN 2026 YASAĞI
AB, 2026’dan itibaren OECD dışı ülkelere plastik atık ihracatını yasaklayacak. Uzmanlar ise, bu durumun atıkların Türkiye gibi ülkelere daha da yoğunlaşabileceği endişesini doğurduğunu belirtiyor. Almanya ve İngiltere’nin yüksek hacimli plastik atık ihracatı, Türkiye’yi Avrupa’nın en büyük atık hedeflerinden biri haline getiriyor.
Sözcü
Türk ayakkabı fabrikası iflas etti, 147 işçi bayram öncesi işsiz kaldı48 izlenme
İddianame sonrası İmamoğlu'ndan ilk açıklama: "İhtiyacımız, milletimizin egemenliği ve adalettir!"24 izlenme
CHP’li Mustafa Adıgüzel 'Araplara peşkeş çekiliyor'86 izlenme
Yanlış bilgi veren Mehmet Metiner, doğruyu duyunca canlı yayında dondu kaldı!269 izlenme
Metin Uca'nın Osmaniye'deki gösterisi, İl Kültür Turizm Müdürlüğü tarafından iptal edildi61 izlenme
Doğan Grubu'na ait Trump Towers'ın ismi değişecek mi?121 izlenme
Evleri sağlam kadınlar, yardım erzak ve battaniyelerini eve götürdü, kendilerini çeken vatandaşa utanmadan tepki gösterdi!132 izlenme
Çiftçi “Ben de AK Partiliydim lanet olsun” diyerek isyan etti: "Atatürk ne dediyse tersini uyguluyor. Çiftçi düşmanlığı neden?"37 izlenme
Türk vatandaşının 70 saati İngilizlerin 2 saatine eşit!
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ensar Aytekin masaya vurarak Gürsel Tekin'e çıkıştı: "5 bin polis ile buraya gelinir mi?"
"OGM'nin itfaiye araçları AKP ve MHP belediyelerine hibe edildi!"
Ekrem İmamoğlu o davada savunma yaptı: "Kelimenin muhatabı bizzat İçişleri Bakanı'dır"