ABD Başkanı Donald Trump, Hindistan ve Pakistan arasında ateşkes ilan edildiğini açıkladı.
Trump, sosyal medya platformu Truth Social üzerinden yaptığı açıklamada Hindistan ve Pakistan’ın “tam ve derhal yürürlüğe girecek” bir ateşkes konusunda anlaşmaya vardığını bildirdi. Açıklamaya göre, iki ülke arasındaki uzlaşma, ABD’nin arabuluculuğunda gerçekleştirilen gece boyunca süren görüşmelerin ardından sağlandı.
Trump mesajında, “Uzun bir gecenin ardından ABD'nin arabuluculuğuyla yapılan görüşmeler sonucunda, Hindistan ve Pakistan TAM VE DERHAL geçerli olacak bir ATEŞKES konusunda anlaşmaya vardı. Her iki ülkeyi de sağduyulu ve akıllıca bir karar aldıkları için tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı.
'TÜRKİYE DE ARACILIK ETTİ'
Pakistan ve Hindistan hükümetleri anlaşmayı doğruladı. Ateşkesin bugün yere saatle 17.00'da başlayacağı bildirildi.
Pakistan Dışişleri Bakanı Ishaq Dar, Türkiye ve Suudi Arabistan’ın ateşkes anlaşmasını kolaylaştırmada önemli bir rol oynadığını ifade etti.
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, ABD Başkan Yardımcısı Vance ile birlikte son 48 saattir iki taraftan yetkililerle yoğun görüşmeler yaptıklarını söyledi.
Rubio dün Pakistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Muhammed İshak Dar ve Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar ile telefon görüşmesinde taraflara gerilimi yatıştırmanın yollarını bulmak için doğrudan iletişimin yeniden kurulması çağrısında bulunmuştu.

TANSİYON NASIL YÜKSELDİ?
İki ülke, uzun yıllardır özellikle Müslüman nüfusun çoğunlukta olduğu Keşmir bölgesinde sık sık gerilim ve çatışmalar yaşıyor. Son dönemde sınır bölgelerinde yaşanan karşılıklı saldırılar nedeniyle tansiyon yeniden yükselmişti.
Hindistan, 22 Nisan'da Pahalgam bölgesinde 26 kişinin öldürüldüğü terör saldırısına misilleme gerekçesiyle 6 Mayıs'ta Pakistan toprakları ve yine Pakistan'ın kontrolündeki Azad Keşmir bölgesine füze saldırıları düzenlemişti.
Hint ordusu, "terör yapılanması" şeklinde nitelediği 9 hedefi vurduğunu açıklarken İslamabad yönetimi, saldırılarda sivillere ait 6 noktanın hedef alındığını, 33 kişinin hayatını kaybettiğini ve 62 kişinin yaralandığını duyurmuştu.
Pakistan ise dün Hindistan’ın saldırılarına karşı başlattığı BunyanunMarsoos Operasyonu’nda çok sayıda askerin vurulduğunu açıklamıştı.
Nefes
Hizbullah üniversitede kadrolaşıyor: Stantlarını rektör ziyaret etti40 izlenme
Üç hastane, üniversite yerleşkesi ve TOKİ konutları fay hattına yapılmış!36 izlenme
CHP'li Yavuzyılmaz: "AKP'nin hazinede açtığı bir kara deliği daha tespit ettik. Ankara-Niğde otoyolunda 2024'te garanti verilen geçiş 27 milyon 375 bin, gerçekleşen 9 milyon 366 bin!"19 izlenme
Bağımlılara kötü haber! Sigarada zam var işte yeni fiyatlar21 izlenme
İBB’nin Kurban Bağışı Kampanyası’nda rekor kırıldı!45 izlenme
Skandalları tek tek sayan Barış Atay AKP'lileri çıldırttı! 'Ne tondan söylüyorsanız, öyle karşılık göreceksiniz ve gideceksiniz'109 izlenme
Tayyar'ın ardından Küçük! "Büyük bir isim daha var" deyip operasyon sinyali verdi9 izlenme
Emekli Tümgeneral Kısacık Kozmik Oda kumpasını anlattı: Bülent Arınç FETÖ’cülerin babasıdır!1559 izlenme
Kıyak atamayla gündeme gelen imam, şehit babasını hastanelik etti!
Bilim Kurulu Üyesi Azap'tan korkutan açıklama
İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, 96 yaşında hayatını kaybetti
Suriyeliler Suriye'de yapmadıkları milliyetçiliği Türkiye'de yaptılar! Kaçtıkları ülkenin bayrağıyla İstanbul'un göbeğinde denize girdiler