Vatandaşın direnecek mecalinin kalmadığı enflasyon canavarına karşı mücadelenin en önemli ayaklarından biri kamu harcamalarında tasarrufa gitmek.
En önemli önceliğinin hayat pahalılığını ortadan kaldırmak olduğunu defalarca açıklayan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, göreve geldiğinden bu yana kamu tasarruflarını vurgulamış son olarak geçtiğimiz aylarda Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile "Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi"ni açıkladı.
Mehmet Şimşek'in tasarruf paketine göre; tüm kamu kurumlarının kendi bütçelerinde veya tasarruflarındaki kaynaklardan yapacakları harcamalar için tasarruf tedbirlerine uymaları; resmî taşıtların ve taşınmazların edinilmesi ve kiralanması, haberleşme giderleri, personel görevlendirmeleri, basın ve yayın, kırtasiye ve demirbaş alımları, temsil, tören, tanıtım, enerji alımları gibi giderlerde tasarruf yapması bekleniyor.
Şimşek'in tasarruf açıklamaları ve sıkı ekonomi politikalarına rağmen Bakanlığın açıkladığı veriler kamuda tasarruf değil israfın sürdüğünü ortaya koydu. Prof. Dr. Binhan Elif Yılmaz o verileri kalem kalem birleştirip kamu harcamalarındaki artışı tablolarla paylaştı.
- Yılın ilk üç ayında taşıt giderleri 2,1 milyar TL’den son üç ayda yaklaşık 4 kat artışla 10,3 milyar TL'ye ulaşmış.
- Taşıt giderlerinde yaşanan bu fahiş artışta taşıt alımlarının etkisi büyük. Yılın ilk altı ayında taşıt alımı için 231 milyon TL harcanırken son altı ayda harcama 7,5 milyar TL’ye ulaşmış (buradaki artış oranını hesap makinası hesaplamakta zorlandı).
- Taşıt alımı arttıkça onarım giderleri de doğal olarak artacağından, yılın ilk çeyreğinde taşıt onarımına 855 milyon TL harcanırken, yılın son çeyreğinde harcama 2,3 milyar TL’ye yükselmiş.
- Haberleşme giderleri ilk çeyrekte 2,2 milyar TL'den son çeyrekte yaklaşık 2,5 kat artarak 8,1 milyar TL'ye ulaşmış.
- Kırtasiyebaskı giderleri yılın ilk çeyreğinden son çeyreğine kadar 4 kat, lojmansosyal tesis giderleri de 6 kat artmış.
- Temsilağırlamaorganizasyon giderleri yılın son döneminde azalmış ve 2024’te toplam 2,4 milyar TL harcanmış.
- Enerji giderlerinin ulaştığı düzey, asıl tasarruf edilmesi gereken temel belirleyici olduğunu gösteriyor. Tasarruf kapsamındaki tüm kalemlere yapılan harcamaların yarısından fazlasını enerji giderleri oluşturmuş.
Harcamaları değerlendiren Binhan Elif Yılmaz, "Alım gücü olmayanlar ihtiyaçlarını bile karşılayamazken tasarruf genelgesine rağmen tüketin ve tasarruftan uzak bir devletin varlığı, hem enflasyonla mücadele hem de gelir dağılımında adalette çelişkili bir durum yaratıyor. O nedenle enflasyonla mücadelede kamuda tasarruf kaçınılmaz." dedi.
Tasarruf tedbirleri kapsamındaki bu kalemlere yapılan harcamalar 2023 yılında toplam bütçe harcamalarının yüzde 1,9’u, 2024 yılında yüzde 1,7’si oldu.
2023 yılından 2024 yılına bütçe başlangıç ödenekleri yaklaşık yüzde 100 arttırıldı. 2024’te kamuda tasarruf edilmesi gereken bu kalemlerdeki artış oranı yüzde 40 oldu. Bu sonuçta etkili harcama kalemi, enerji giderleri oldu. Enerji giderindeki artış bir yıl içinde yüzde 20’lerde kaldı ki zaten en yüksek meblağ burasıydı ve sonuçta tüm tasarruf edilecek kalemlerdeki harcama artışı yüzde 40’da kaldı.
Ancak diğer harcama kalemlerinde farklı oranlarda artış ortaya çıktı:
2023’ten 2024’e taşıt kiralama ve onarım giderlerinde yüzde 136 oranında artış ortaya çıkarken, haberleşme giderlerinde artış yüzde 100 oldu. Kırtasiyebaskı giderleri ile lojmansosyal tesis giderleri yüzde 70’e yakın artış gösterdi.

Bir ucuz dolar skandalı daha! O banka da 'ucuz' dolar sattı!713 izlenme
Mansur Yavaş'tan öğrencilere internet müjdesi!83 izlenme
80 okul inşaatı parasızlıktan yarım kalırken, 72 milyon TL Millet Bahçesi’ne gidiyor!165 izlenme
Süleyman Soylu’nun telefonları, emrindeki polislerce dinlendi!284 izlenme
İstanbul’da ekmeğe zam geldi: Yeni fiyatlar açıklandı12 izlenme
Atatürk’ün ilk defa göreceğiniz videosu ortaya çıktı! Çarşaflı kadınlar bakın nasıl da seviyorlar Mustafa Kemal’i76 izlenme
“Mega Projeler” için 2.7 milyon metrekare imara açıldı!135 izlenme
Hamza Yerlikaya krizi büyüyor! Hangisi doğru?106 izlenme
Akaryakıtta gece yarısı depremi: Motorine dev zam!
İmamoğlu gözaltına alındı: Ünlü isimlerden tepki gecikmedi
Malatya'da tanesi 4 TL'den satılan halk ekmek için metrelerce uzunlukta kuyruk oluştu
Ekrem İmamoğlu cezaevinden gençlere seslendi: "Adaletin, özgürlüğün ve eşitliğin hâkim olduğu bir Türkiye’yi el ele kuracağız"