Merkez Bankası Başkanı Gaye Erkan, seçimden önce yüzde 22.3 olarak açıkladığı 2023 yılsonu enflasyon tahminini yüzde 58’e çıkarmıştı.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'te ekonomide acı tabloyu ortaya koydu ve enflasyonun birkaç ay daha devam edeceğini söyledi.
Oysa AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan 2022 sonunda, “Herkes enflasyon hesabını 2023’te yüzde 20’ler seviyesine göre yapsın” demişti.
"ENFLASYON ARTMAYA DEVAM EDECEK"
İktidara yakınlığıyla bilinen Yeni Şafak gazetesine konuşan Mehmet Şimşek, enflasyonist bir vergi düzenlemesi yaptıklarını belirterek, "Amacımız, bir geçiş dönemi sonrası kalıcı bir şekilde enflasyonu aşağı çekmek. Merkez Bankası’nın da tahminlerinden göreceğiniz gibi, enflasyon önümüzdeki birkaç ay içerisinde geçici bazı faktörler nedeniyle artışa devam edecek. Bizim bütçe dengelerini iyileştirmek, depremin yaralarını sarmak için yaptığımız bazı vergi düzenlemeleri var. Bu vergi düzenlemeleri de tabii enflasyonist ama bu bir daha tekrarlanmayacak. Bir kerelik yaptığımız bir düzenleme bu. Yine bu sene vatandaşlarımızın, toplumun değişik kesimlerinin geçmiş enflasyona karşı kayıplarını telafi için ciddi ücret artışları oldu. Biz inanıyoruz ki uygulayacağımız programla öngörülebilirlik artacak. Türkiye’ye kaynak girişi artacak ve önümüzdeki dönemde belirsizlik azaldıkça, cari açık daraldıkça inanıyorum ki kurda göreceli bir istikrara doğru gideceğiz. Bu da enflasyonu ve beklentileri olumlu yönde etkileyecek" ifadelerini kullandı.
"SERMAYE İTHALATINA İHTİYACIMIZ VAR"
Şimşek, sermaye ithalatına ihtiyaçlarını olduğu ifade ederek şunları kaydetti:
"Son 2 ay içerisinde biz önceliği Körfez ülkeleri ile olan ikili ilişkiler çerçevesinde Türkiye’nin ihtiyacı olan kaynağı tedarik noktasında bir çabaya girdik. Orta Doğu’nun özellikle de Körfez ülkeleri bağlamında bakacak olursak, Körfez ülkelerinin özelliği olarak sadece petrol ve doğalgaz ihraç etmiyorlar. Kendi ekonomilerinde absorbe edemeyecekleri kadar bir sermaye fazlasına sahipler. Dolayısıyla bizim de sermaye ithalatına ihtiyacımız var. O nedenle sermaye fazlası olan ülkelerle başladık, onlarla ikili diyalogları kurduk. Cumhurbaşkanı’mız orayla en üst düzeyde çok iyi ilişkileri var. Cumhurbaşkanı’mızın mükemmel denilebilecek düzeydeki siyasi ilişkilerini biz ekonomide ticaret anlamında, dış kaynak anlamında bir fırsata dönüştürmek istedik. O potansiyelin ikili ilişkilerin güçlü yanlarının ticarete yansımasını istedik. Sermaye akımlarına yansımasını sağlamaya çalıştık."
"TÜRKİYE HARİÇ 5 ÜLKE VAR"
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İstanbul'da gerçekleşen JP Morgan’ın ev sahipliğindeki toplantıya ilişkin şöyle konuştu:
"Türkiye’de bir dezenflasyon programı, kalıcı bir şekilde enflasyonu kontrol altına alma, cari açığı kontrol altına alma programı oldu. Türkiye her zaman yabancıların ilgilenmesi gereken potansiyeli çok büyük bir ülke. Yatırımcılara da anlattım sunumumda. O toplantıda “Bana dünyada nüfusu 85 milyon ve kişi başına milli geliri 10 bin dolar olan kaç ülke sayabilir misiniz?” dedim. “Türkiye hariç 5 tane ülke var” dediler. ABD, Çin, Rusya, Meksika ve Japonya… 6’ncı ülkeyi sayamazsınız. 6’ncı ülke Türkiye. Dolayısıyla Türkiye potansiyeli de pazar büyüklüğü de çok büyük bir ülke. Biz dünya normlarına uygun, kurala dayalı politikalar güdersek Türkiye’ye kaynak akışında herhangi bir sorun olmaz. Potansiyel kesinlikle vardı görüşmelerimizde. Biraz beklegör modundalar, doğru adımlar atıldığına inanıyorlar. Bunların devamı gelir mi, noktasında bir bekle gör modunda."
Yeniçağ
AKP eski milletvekili Özdağ: Bir avuç sandığın 15 günde sayılamaması ayıptır304 izlenme
Kaz Dağları’ndan sonra sıra İznik’te mi?105 izlenme
İstanbul’da site sakinleri isyan etti! Üç ilçede istenen aidatlar şaşırtıyor33 izlenme
Türkiye'nin gözü Narin davasında! Karar çıkacak mı? Mahkeme Başkanı açıkladı31 izlenme
Bakan Koca açıkladı: 110.602 yeni vaka tespit edildi, 86.671 kişi sağlığına kavuşurken, 217 kişi hayatını kaybetti!62 izlenme
Faturasını ödeyemeyen yurttaşlar sayaçlara not asıyor!103 izlenme
Ankara’nın soğuğunda ucuz et kuyruğu! İşte Türkiye Yüzyılı: "Gecenin 3'ünde geldim 1 kilo et için"44 izlenme
Yargıda skandal! CHP'li Alpay Antmen '13 yaşındaki Suriyeli kız çocuğuna cinsel saldırıda bulunup ardından evlenen şahıs 'Suriye kanununa göre suç değildir’ denilerek beraat etti!'68 izlenme