Hatay halkının çilesi bitmiyor. Depremin ardından her yağmurda sular altında kalan kent, şimdi de kışın en sert günlerinde karanlık ve soğukla mücadele ediyor. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kente yaptığı ziyaretin hemen ardından il merkezi ve birçok ilçede başlayan elektrik kesintileri, yaklaşık 5 gündür aralıksız devam ediyor.

Erdoğan’ın ziyareti öncesinde Hatay’da hummalı bir "makyajlama" çalışması yürütülmüştü. Yollar hızla yamanmış, tamamlanmamış konutlar pankartlarla bitmiş gibi gösterilmiş ve caddeler ışıklandırılmıştı. Erdoğan, "dünyanın ilk aydınlatılan caddesi" olarak bilinen Kurtuluş Caddesi’ndeki törende, "Şimdi butona basmak suretiyle tüm caddenin ışıkları inşallah yanarak bu cadde aydınlığa kavuşmuş olacak" diyerek şov yapmıştı.

Ziyaretten hemen önce Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum da paylaştığı videoda iddialı konuşmuş, "Antakya’mızın ışıkları bundan böyle hiç sönmeyecek" vaadinde bulunmuştu. Ancak Erdoğan’ın kentten ayrılmasıyla birlikte "sahne ışıkları" söndü, Hatay halkı gerçekleriyle baş başa kaldı.

5 gündür elektrik verilemeyen kentte, özellikle Antakya, Defne ve Samandağ ilçelerinde hayat durma noktasına geldi. Kar yağışı ve düşen hava sıcaklıkları nedeniyle ısınma sorunu yaşayan yurttaşlar, evlerinde yaktıkları mumlar ve mutfak tüpleriyle hayatta kalmaya çalışıyor. Vatandaşlar, dağıtım şirketi EDAŞ’ın kesintilere gerekçe olarak "kontrolsüz ve kaçak elektrik tüketimini" göstermesine tepki gösteriyor. Hataylılar seslerini duyurmak için sosyal medyada "Hatay'da elektrik yok, hayat yok" kampanyası başlattı.

Hatay’ı felç eden kesintiler TBMM gündemine de taşındı. DEM Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’a verdiği soru önergesinde, kesintilerin ani ve uzun süreli olduğuna dikkat çekerek, bu durumun dondurucu soğuklarda ciddi mağduriyet yarattığını belirtti.
CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara ise kesintilerin 48 ila 72 saati bulduğunu vurguladı. Kara, Bakan Bayraktar’a şu soruları yöneltti:
Tepkilerin çığ gibi büyümesi üzerine Enerji Bakanlığı bir basın açıklaması yayınlamak zorunda kaldı. Bakanlık, kesintilerin nedenini "yeni yılla birlikte gece saatlerinde meydana gelen ani sıcaklık düşüşleri"ne bağladı. Açıklamada, "Mevsim normallerinin dışında gelişen bu durum bir yandan elektrik tüketimini rekor seviyelere yükseltirken, diğer taraftan da elektrikli ısıtıcıların kullanıldığı bölgelerde şebekede aşırı yüklenmeye sebebiyet vermiştir" denildi.
Bakanlık, 1 Ocak 2026 itibarıyla farklı illerden 200'ün üzerinde personelin Hatay'a sevk edildiğini duyurdu. Yapılan tespitlerde Altınözü ve Yayladağı ilçelerinde fırtına ve kardan dolayı 60 elektrik direğinin yıkıldığı, bu bölgelerdeki onarımların tamamlanarak sorunun giderildiği belirtildi.
Ancak asıl krizin yaşandığı Antakya, Defne ve Samandağ ilçelerinde trafoların aşırı yüklenmeyi kaldıramadığı ortaya çıktı. Bakanlık açıklamasında şu teknik detaylar paylaşıldı:
Bakanlık, vatandaşların merakla beklediği "Elektrik ne zaman gelecek?" sorusuna da yanıt verdi. Yapılan planlamaya göre:
Açıklamada ayrıca, TOKİ ve Emlak Konut tarafından inşa edilen deprem konutları ile konteyner kentlerde elektrik kaynaklı herhangi bir sorun yaşanmadığı not düşüldü. Hataylılar şimdi, verilen bu tarihlerin tutup tutmayacağını ve "hiç sönmeyecek" denilen ışıkların tekrar ne zaman yanacağını bekliyor.
Elektrik Mühendisleri Odası'ndan uyarı geldi: "Yandaşa kadro açıyorlar!"126 izlenme
Milletin parasıyla bedelli askerlik yapan üç vekil hakkında flaş gelişme!64 izlenme
Tasarruf onlara yok! Bakan yardımcılarına çift maaş hakkı getirildi!852 izlenme
İmamoğlu: Soruşturma açmak istiyorsanız, Ekrem İmamoğlu burada!180 izlenme
Bir erkeğin, Kadınlar Günü kutlaması için attığı ses kaydı sosyal medyada gündem oldu41 izlenme
Diyanet’in son 10 yılda yayınladığı skandal fetvalar!361 izlenme
İflasların arkası kesilmiyor: Yıldız Yatak'tan kötü haber28 izlenme
3 buçuk milyar doları Türkiye’ye kim getirdi?534 izlenme
Vatandaş artık kırmızı eti rüyasında görecek
AKP’yi destekleyen Sinan Oğan’ın Mersin’deki konuşmasını dinlemeye 48 kişi geldi
Üç bekçi 'kimliğini göstermek istemediği' gerekçesiyle genci karga-tulumba gözaltına aldı ! Bu neyin hırsı böyle ?
Tedarik zinciri koptu, üretim bantları durdu!