Sanayicinin kullandığı hammaddelerin hem pahalı olması hem de piyasada bulunamaması nedeniyle şalterler inmeye başladı. Sac ve kereste ürünleri başta olmak üzere hammaddelerin yüksek fiyatları nedeniyle ihraç edilmesi, mobilya ve bazı makine sektörlerinde imalatı durma noktasına getirdi. Hububatta da önümüzdeki 1 ayda fiyatların katlanacağı ve bu nedenle gıda sektöründe de benzer bir krizin başlayacağı ifade ediliyor.
Geçen yıl 580 dolar olan sac fiyatının bu yıl mayıs ayında 1.000 dolara çıktığını söyle
yen Uluslararası Piyasalar Uzmanı ve Gers Danışmanlık Yöneticisi Selçuk Şağban, hammadde ihracatı nedeniyle sanayicinin üretimi durdurmak zorunda kaldığını belirtti. Geçen yıl mobilya sektöründe ihracat rakamının 3 milyar dolar, kereste ve MDF'de ise 800 milyon dolar olduğunu anlatan Şağban, son 12 aylık dönemde ise bu rakamların 3.1 milyar dolar ve 1.4 milyar dolara çıktığını ifade etti.

FİYAT ARTIŞLARI SÜRECEK
Bu rakamların dahi gelinen durumu gözler önüne serdiğini kaydeden Şağban, hammadde ihracatının patlamasının ihracat birim değer fiyatlarını artırdığını ancak bunun sanayiciye faturasının daha ağır olduğunu dile getirdi. Şağban, önümüzdeki dönemde uluslararası piyasalarda emtia fiyatlarındaki artışın süreceğine dikkat çekti.

Selçuk Şağban
Uluslararası piyasalarda tarım ürünlerinin fiyatlarının katlandığını belirten Selçuk Şağban, bu durumun gıda sanayisine yansımasının da ağır olacağını ifade etti. Buğday, mısır, soya, arpa ve pamuk fiyatlarında son 1 yıllık artışların ciddi seviyeye ulaştığını kaydeden Şağban, “Mesela tüm hayvancıların girdisi soya. Bitkisel protein kaynağı. Son 1 yılda fiyatı 2 kat arttı. Tavuk ve yumurta üreticilerini özellikle çok ağır etkileyecek. Ayrıca yurtiçinde stokçuluğun başlaması fiyatları tırmandırıyor” dedi.
https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/hammaddesorunuimalattakrizedonusuyor6456640/
Bakan: "Hayatında oradan geçmemiştir" dedi, Profesör ÇED Raporu ve tezleriyle yanıt verdi!50 izlenme
Ortadoğu’da başlattığı savaş İsrail’i boşalttı! Binlerce kişi akın akın kaçtı21 izlenme
Sedat Peker'den flaş 'BAE' çıkışı!47 izlenme
Fatih Portakal'dan Saray'ı çıldırtacak açıklama! "Hiçbir şeyden korkmuyorsanız Yaradan’dan korkun"43 izlenme
Sivas’ta tabela krizi: AKP’li belediye ‘Cumhuriyet’ ifadesini kaldırdı!77 izlenme
Engelli yolcunun talebine şoförden tepki çeken yanıt: "Ben senin hizmetçin miyim?"16 izlenme
Ankara'da da ekmeğe zam geldi!42 izlenme
Bayramın ilk günün bilançosu belli oldu: 16 bin acemi kasap yaralı!39 izlenme
AOÇ'nin adının 'Beştepe Millet Ormanı' olarak değiştirilmek istenmesine suç duyurusu!
Kamuda tasarruf paketi açıklandı
Hakan Fidan'ın diploması şaibeli iddiasına YÖK'ten açıklama
Türk gençlerini tarikatların pençesine böyle atıyorlar! Korkunç rapor ortaya çıktı: Cemaat ve tarikatlara bağlı yurtlar yüzde 93 arttı