Merkez Sarıçam ilçesine bağlı İncirlik Mahallesi’nde hediyelik eşya, halı, spor aletleri, cezerye, aktar ve kuyumcu gibi iş yerleri bulunan esnaf, İncirlik Hava Üssü’nde görev yapan 20 bin askere, 1990’lı yıllardan itibaren satış yapmaya başladı.
Ancak 2015 yılında ABD, güvenlik gerekçesiyle askerlerin üs dışına çıkışını yasaklandı. Üste, askerlerin ihtiyacını karşılayacak restoran, market, hediyelik eşya mağazaları açıldı.
Bu nedenle Adana’nın Küçük Amerika’sı’ olarak anılan mahallede esnaf iş yapamaz oldu. Önceki yıllarda günlük 3 bin dolar civarında ciro yapan esnaf işleri durunca, iş yerlerini kapatmak zorunda kaldı. Esnafın yüzde 80’i ya iş yerini kapattı ya da satışa çıkardı.

Önceki yıllarda mobilya işi yaparak çok güzel paralar kazandığını söyleyen Arzu Nefis (40), “Amerikan askerleri üssün içerisinden çıkmadığı için büyük dükkanı kapatıp küçük ofise geçmek zorunda kaldım. İlk yıllarda bu çarşının durumu çok güzeldi. Birçok kişi bu çarşıdan ekmek kazanıyordu.
Şimdi gördüğünüz gibi hayalet şehre döndü. Askerler dolar kullanıyordu. Bu durumda ülkemize katkı sağlıyordu. Buradaki dükkanlar en az günlük 1000 doların üzerinde ciro çekiyorlardı. Bunun da devlete katkısı büyük oluyordu. İnsanlar vergi olarak devlete para ödüyorlardı. Herkesin hayali eski günlere geri dönmek” dedi.

İncirlik Hava Üssü’nün hemen karşısında lokantası bulunan Zülküf Yılmaz ise, “Önceden Amerikan askerleri dışarıya çıktığında çok güzel satışlar yapıyorduk. Bazı sorunlar yaşanınca 2015 yılından bu yana Amerikan askerlerinin dışarı çıkması yasaklandı. Buradaki tüm esnafın işi çok iyiydi. Eskiden 2 bin 3 bin dolar arasında satış yapıyorduk. Şimdi bu oran çok düştü. Esnafın yüzde 80’i kapattı. Şu anda 10 tane iş yeri yok bile” diye konuştu. (DHA)
https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/gundeyuzlercedolarkazaniyorlardisimdiperisanhaldeler6215963/
Başkan Yavaş’ın başlattığı kampanyayla Ankaralıların tüm su faturaları ödendi!71 izlenme
Reuters 6 yetkiliden teyit etti: İşte Naci Ağbal'ın gidiş sebebi105 izlenme
Bir şey mi saklanıyor? Çin aşısının internet sitesine Türkiye'den girişi yasakladılar!71 izlenme
Volkan Konak’a ilk müdahaleyi yapan doktor Ahmet Görkem Yasak konuştu: "Yardımcı olduğun o genç büyüdü, doktor oldu"86 izlenme
Manisa'dan sonra şimdi de Sakarya! 143 asker hastaneye kaldırıldı!295 izlenme
Sağlık Bakanlığı açıkladı: Şehir hastanelerine 2020’de 8,7 milyar TL ödendi81 izlenme
CHP Gençlik Kolları'ndan 'Vatan haini, terörist' hakaretlerine videolu yanıt!66 izlenme
Camiyi yıktılar vatandaş ayaklandı! 'MHP ve AKP cami yıkan parti olarak tarihe geçecek'75 izlenme