Artan maliyetler, krediye ulaşamama, ihracatın zorlaşmasıyla iş dünyası adeta kâbus yaşıyor.
Hem şirketler hem de bireylerin borç ödeme kapasitesinin daralması paralelinde karşılıksız çek ve senetlerle birlikte icra ve iflaslarda da yükseliş dalgası yaşanıyor.
İcra dairelerindeki dosya sayısı 25 milyona dayanırken, 86 milyon nüfusluk Türkiye’de her üç kişiden biri icralık oldu.
Geçen yılın tamamında mahkemeler 2 bin 817 adet dosya için konkordato geçici mühlet kararı verirken, bu sayı tarihi zirve olarak dikkat çekti. 2025’in tamamındaki konkordato sayısı 2022, 2023 ve 2024’ün toplamını da geçti.
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) verilerine göre, son 5 yılda kapısına kilit vuran esnaf sayısı 606 bin 843’e yükseldi. 2024’te 120 bin 5 esnaf kapanırken 2025’te bu sayı 418 adetlik artışla 120 bin 423 seviyesine yükseldi. Yani 2025’te her gün 330 esnaf iflas etti.
Her saat iflas bayrağını çeken esnaf sayısı ise 13’ü aştı. 2025’te 93 bin 561 esnaf sicil terkini yaparken, 26 bin esnaf 862 da meslek terkini yoluna gitti.
Geçen yıl 97 bin 995 esnaf ise sicilinde değişiklik yaptı. 2025’te tecil yaptıran esnaf sayısı ise 323 bin civarında gerçekleşti. En fazla iflas bayrağını çeken meslek grubu ise bakkallar oldu.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği verilerine göre, şirket, kooperatif ve gerçek kişi ticari işletme dahil 2025’te bir önceki yıla göre 488 adetlik artışla toplam 50 bin 832 işletme de kapıya kilit vurdu.
2025 Kasım sonu itibarıyla karşılıksız çek tutarı 225 milyar liranın üzerine çıkarken, protestolu senet tutarı 81 milyar lirayı aştı. 16 Ocak 2026 haftasında bankaların takibe aldığı kredi miktarı son bir yılda yüzde 100’den fazla artışla 610 milyar 769 milyon liraya çıkarken, KOBİ’lerde de batık miktarı 207 milyar lirayı aştı.
Sanayiciler, ihracatçılar ve KOBİ’ler nakit sıkışıklığıyla boğuşurken; bankaların kredi musluklarını kısması krizin etkilerini derinleştiriyor. Artan maliyetler özellikle düşük marjla çalışan KOBİ’lerin sermaye döngüsünü zayıflattı.
Prof. Dr. Aziz Konukman, politika faizindeki düşüşün kredi ve mevduat faizlerine yansımadığını ya da geç yansıdığını belirterek, “Bunda en fazla öz kaynağı yetersiz firmalar, yani KOBİ’ler ve esnaf etkileniyor. Arz tarafı baskı altında, talebi de azaltırsanız firmaları sık boğaz ederseniz bu da tıknefes yapar” diye konuştu.
NEFES
Sokak röportajına konuşan vatandaşın AKP seçmeni vatandaşa söylediği sözler gündem oldu "Senin çocuğunun hakkını senin yerine de savunacağım"36 izlenme
Tuborg grubu biralara zam geldi! İşte yeni fiyat listesi86 izlenme
Narin'i arayan jandarmanın üfürükçüye gittiği iddiasına valilikten açıklama27 izlenme
Saraya yelken açan Nedim Şener, 4 gazeteciye yapılan saldırılara gülerek "Aile içi şiddet" dedi !204 izlenme
DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Ekmen açıkladı ‘Kıyamet kopuyor, Lütfi Elvan ve pek çok ismin istifası kabul edilmedi!’56 izlenme
Sayıştay raporları ortaya çıkardı: Turistler Sağlık Bakanlığı’na 51 milyon TL borç bırakmış!62 izlenme
AKP'li okul müdürü her sabah öğrencilere elini öptürüyor !1689 izlenme
TTB, 1 Haziran için uyardı "Bütün illere virüsü taşıyacaklar"76 izlenme
Toprağına sahip çıkan köylülere biber gazlı meydan dayağı!
O şehirde koronavirüs denetimi cezası 1.5 milyon lirayı buldu!
ABD'deki Sezgin Baran Korkmaz davasında dikkat çeken ayrıntılar
Sağlık Bakanlığı açıkladı: 1.743 yeni vaka tespit edilirken, 7 kişi hayatını kaybetti, 2.239 kişi sağlığına kavuştu!