İlk olarak Malatya Yeşilyurt Belediyesi'nde ortaya çıkan gri pasaport skandalında 'Çevreye Duyarlı Vatandaş Yetiştirme Projesi' kapsamıyla Almanya'ya gönderilen ve bir daha geri dönmeyen vatandaşlar gündeme gelmişti.
Malatya'dan sonra birçok şehirde belediyeler hatta çeşitli dernekler tarafından da yapılan bu uygulama sonrası Almanya'nın, Türkiye'den gri pasaport uygulaması ile ülkelerine gelecek kişileri inceleyeceklerini açıklamıştı.
Barış Terkoğlu, Almanya'daki Türk Konsolosluğu'nun skandallar ortaya çıkmadan öncede, Türkiye'yi bu konuda uyardığını dile getirdi. Terkoğlu, ancak skandalın peşine düşmek yerine bu konuda çalışma yapan konsolosluk diplomatlarının peşine düşüldüğünü ifade ederek gazeteci Süheyla Kaplan'a yaşananların perde arkasını sordu.
Programa Almanya'dan bağlan Süheyla Kaplan, Hannover Konsolosluğu'nda çalışan iki diplomat muavininin geçen yıl mart ayından bu yana merkeze çekildiğini kaydetti. Kaplan olayla ilgili şunları söyledi; "Bu insanlar Almanya'da yaşayan Ersin Kilit aracılığıyla Almanya'ya giriyor. Ersin Kilit'le ilgili soruşturma tamamlandı, hakkında iddianame hazırlandı. Eylül ya da Ekim ayında hakim karşısına çıkacak" dedi.
Kaplan, Hannover Konsolosluğu'nda çalışan iki diploman muavininin Malatya'dan gri pasaportla gelen 43 kişinin ardından olayı araştırmaya başladığını ve bu kişilerin Türkiye'ye geri dönmediğini tespit ettiğini ifade etti. "İki konsolos skandalı tespit ettikten sonra durumu Berlin'deki Başkonsolosluğa ve Türkiye Dışişleri Bakanlığına bildiriyor" diyen KAplan sözlerini şöyle sürdürdü;
"Peki ne oluyor? Skandalın üstü örtülüyor. Olayların basına yansıyıp patlak vermesinin ardından da iki diplomat Güler ve Mehmet Fidan açığa alınıyor ve merkeze çekiliyorlar. Ancak şuan iki diplomat psikolojik durumları nedeniyle Almanya'dalar"
https://halktv.com.tr/gundem/gripasaportskandaliniortayacikaranikidiplomatacigaalinmis470499h
Metin Lokumcu Davası: "Emri kaymakam verdi"56 izlenme
YSK’dan açıklama! İşte yenilenen İstanbul seçiminin maliyeti148 izlenme
AKP'li başkan makam sahibi olmanın formülünü verdi! 'Bizim dönemimizde makam sahibi olmak için bir imam hatipli olacaksın bir de Trabzonlu!'32 izlenme
İzmir'de kuryeler itfaiye ekiplerine su ve ayran taşıdı54 izlenme
Çiftlik Bank’ın kurucusu ‘Tosuncuk’ lakaplı Mehmet Aydın teslim oldu!39 izlenme
Tüketici Hakları Derneği vatandaşı uyardı: Sebze meyve lüks oldu önlem alın!42 izlenme
Yargıtay kararını verdi: Yeni kira ücretleri böyle belirlenecek!20 izlenme
Pendik’teki trafik magandaları Hasan ve Hüseyin Sel tutuklandı!89 izlenme
Balıkesir depreminin ardından yıkım görüntüleri geliyor!
İşte 30 maddelik infaz paketinin detayları
Düzce'de elektrik faturasını afiş yapan esnaf isyan etti: "Hiç Allah korkunuz kalmadı mı?"
Boratav'ın Venezuela uyarısı gerçek oldu: "Yarım kalan karşı-devrim tamamlanacak"