Eylül ayından bu yana Türk Lirası'nı yıpratan bir dizi ekonomik ve politik gelişmeye şahit olduk. Mevcut risklere yenileri eklendi, bunlardan birisi de, kara paranın aklanması ve terörizmin finansmanını engellemede başarılı olmadığı gerekçesiyle Türkiye'nin Uluslararası Mali Eylem Görev Gücü (FATF) tarafından gri listeye alınması oldu.
SICAK PARAYI AZALTIR
Uzmanlar Türkiye'nin gri listeye girmesinin sıcak para girişini azaltacağına dolayısıyla TL üzerinde baskı yaratacağına dikkat çekiyor. Nitekim Mayıs 2021'de Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) yayınladığı bir araştırmaya göre, gri listeye alınan ülkeye gelen sermaye akımlarında ortalama GSYH'nin %7.6'sı kadar bir azalma görülüyor. Bulgulara göre, bunun %3'ü doğrudan sermaye akımlarından, %2.9'u ise portföy akımlarından, kalanı ise yurtdışı kredilerden kaynaklanıyor. Orta Vadeli Program'a göre Türkiye'nin 2022'de GSYH'sinin 850 milyar dolar olması öngörülüyor. Dolayısıyla IMF'in işaret ettiği kayıp 64.6 milyar dolara denk geliyor.
34.3 MİLYAR $ KALDI
Gri listeye alınmanın yankıları sürerken Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, Türkiye'ye ekonomik yönden olası etkilerini değerlendirdi. En büyük ekonomik kaybın borsa, devlet iç borçlanma senetleri, repo işlemlerini içeren “sıcak para” ve doğrudan yabancı sermaye yatırımlarında görüldüğünü aktaran Kozanoğlu, Türkiye'den son yıllarda ciddi sermaye çıkışı gözlendiğine işaret ederek, hali hazırda IMF'nin ortaya koyduğu ölçüde sermaye yatırımının da kalmadığını vurguladı. Kozanoğlu, içeride yabancı yatırımcıya ait 20.8 milyar dolar hisse senedi, 5.8 milyar dolar tahvil ve 7.7 milyar dolar swap olmak üzere sadece 34.3 milyar dolar sıcak para kaldığı bilgisini verdi.

Hayri Kozanoğlu
AKP il başkanı başhekimin odasını bastı! Tozu dumana kattı36 izlenme
SGK, EYT’liler için ‘emekli maaş hesaplama tablosunu’ açtı: Bugün emekli olsam ne kadar maaş alırım?53 izlenme
İBB reklamını Kanal 7 kabul etti, NTV ve CNN Türk yayınlamadı31 izlenme
Avustralyalı askerin ülkesine götürdüğü bayrak yüz yıl sonra vatanına döndü!94 izlenme
Türkiye-BAE ilişkileri sil baştan! Sedat Peker ayrıntısı59 izlenme
Mehmet Şimşek, bütçe açığını deprem ve EYT'ye bağladı38 izlenme
Ayasofya'nın yanı başındaki 1500 yıllık sarnıç, SPA merkezine çevrildi!37 izlenme
Ahmet Şık'tan Soylu ve Bozdağ'a: "Sinan Ateş cinayeti narko-terör faaliyetlerinin devamı mı?"51 izlenme
Her taşın altında o çıkıyor! Cem Duman, Ümitcan Uygun’un avukatı çıktı
Mustafa Sarıgül ve Mahmut Tanal'dan ortak açıklama: "Cumhuriyet'ten ayrılmıyoruz. Altı Ok'tan ayrılmıyoruz. Tüm müktesebatıyla birlikte yeni bir yola çıkıyoruz"
KYK koşullarını protesto eden öğrencilere pişkin yanıt: "Babanızın evinde klima mı vardı?"
Kızılcık Şerbeti dizisindeki market sahnesi gündem oldu: "Et aldık ya…"