Türkiye’de gıda fiyatlarına her geçen gün yeni zamlar gelirken ve gıda enflasyonu tırmanırken, dünyadaki gıda fiyatları 26 ayın en düşük seviyesine geriledi.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından derlenen, tahıllar, yağlı tohumlar, süt ürünleri, et ve şeker fiyatlarındaki aylık değişimleri izleyen dünya gıda fiyatları endeksi, mayıs ayındaki revize edilmiş 124 seviyesinden haziran ayında 122,3’e düştü.
Mayıs gıda fiyatları endeksi daha önce 124,3 olarak açıklanmıştı.
Böylece, dünya gıda fiyatları endeksi haziran ayında şeker, bitkisel yağlar, tahıl ve süt ürünleri fiyatlarındaki düşüşlerin etkisiyle Nisan 2021’den bu yana en düşük seviyeye gerilemiş oldu.
Haziran ayındaki dünya gıda fiyatları endeksi Mart 2022’de Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle kaydedilen tarihi yüksek seviyenin yüzde 23,4 altında bulunuyor.
Türkiye’de ise haziran ayında yıllık gıda enflasyonu yüzde 53,92 olarak hesaplandı. Böylece ülkedeki gıda fiyatları Ağustos 2020’den bu yana geçen 34 ayda aralıksız artmış oldu.
Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) göre, haziranda aylık enflasyon yüzde 3,92, yıllık enflasyon yüzde 38,21, 6 aylık enflasyon yüzde 19,77 olmuş; ENAG’a göre ise haziranda tüketici fiyatları aylık yüzde 8,54, yıllık yüzde 108,58, 6 aylık yüzde 50,53 artmıştı.
Haziran enflasyonu, son beş ayın en yüksek aylık enflasyonu olarak kayıtlara geçti.
Böylece, TÜFE'de artış serisi 54. ayda da devam etti.
Haziran ayında zam şampiyonu ise, yüzde 14,93'lük ortalama fiyat artışıyla “çay ve diğer demlendirilen içecek çeşitleri” olmuştu.
Sözcü
İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü'nün önünde protesto: "Terörist doktor istemiyoruz!"31 izlenme
Birinci doz aşılama durma noktasına geldi!120 izlenme
'Bu pazar seçim olsa Erdoğan kazanır mı?' anketinden çok çarpıcı sonuç!47 izlenme
Çanakkale Savaşları Tarihi Alan Başkanı’nın Atatürk alerjisi! Hakkında suç duyurusunda bulunulmuştu46 izlenme
TİP Genel Başkanı Erkan Baş: "Çalmaya geldiklerinde çok becerikliler, iş ekonomiye gelince mi beceriksiz! Hayır. Bilerek ve isteyerek yapıyorlar"30 izlenme
Hakem Ali Palabıyık'ın Sacha Boey'e verdiği kırmızı kartla ilgili VAR diyaloğu ortaya çıktı.27 izlenme
Erdoğan'ın 'küserim, tıraşlayın' dediği ancak hiç birşey yapılmayan 16/9 Kuleleri hakkında bir skandal daha!228 izlenme
Çiftçi krizin eşiğinde!196 izlenme
AKP üyesine merak edilen soru soruldu: Bahçeli, HDP ziyaretinizden haberdar mıydı?
YSK CHP'nin itirazını kabul etti, yeniden sayım kararı durduruldu: Beykoz'da Alaattin Köseler mazbatasını alacak
Bakanlar farklı, masallar aynı! Şimşek: 2024 yılı ortasından itibaren enflasyon düşmeye başlayacak
Dünya Sefalet Endeksi açıklandı: Türkiye ilk sıralarda!