Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in ekonomi programıyla geçen 23 ayda yıllık enflasyon yüzde 37,86’ya inse de Türkiye, gıda fiyatlarındaki artışta dünya liderliğini elden bırakmadı. OECD ve FAO verilerine göre, Türkiye hem aylık hem yıllık gıda enflasyonunda diğer ülkeleri geride bırakarak halkın sofrasındaki yangını gözler önüne serdi. Türkiye, enflasyonda 'dünya lideri' konumunu kimseye kaptırmıyor.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in göreve gelmesinin ardından geçen 23 ayda ancak yüzde 37,86 seviyesine gerileyebilen yıllık enflasyon, Arjantin'le yarıştan vazgeçmiyor. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) üyeleri içinde Türkiye, gıda enflasyonunda da birinciliğini koruyor.
Bakan Şimşek ekonomi yönetiminin başına atandığında yüzde 39,59 olan enflasyon, 2025 Nisan'da da bu seviyeye yakın hesaplandı. Şimşek göreve geldiğinde yüzde 52,52 olan gıda enflasyonunun yüksek seyrine devam etmesi ise Bakan'ın pembe tablosunun inandırıcı olmadığını gösteriyor.
Arjantin'de yıllık enflasyon yüzde 55,9 ile Türkiye'nin hemen önünde seyrediyor. BM Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) verilerine göre, dünyada gıda enflasyonu, güncel nisan verilerine göre yıllık ortalama yüzde 7,6. Ülkedeyse gıda fiyatlarında yıllık artış oranı yüzde 36,09 ile dünyanın 4,75 katı. Aylık gıda enflasyonu verisi olan yüzde 9,21 oranı da pek çok ülkenin yıllık manşet enflasyonundan dahi yüksek seyrediyor.
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) güvenilir olmayan resmi oranları ile dahi dünyada gıda fiyatlarının en çok yükseldiği ülkelerden olma özelliğini kaybetmeyen Türkiye, en yakın 'rakiplerine' de fark attı. OECD ülkelerinin güncel gıda enflasyonu verileri de, ülkedeki krizi gözler önüne seriyor. Türkiye'yi 2'nci sıradan takip eden Japonya'da güncel gıda enflasyonu yüzde 8,8, Norveç'te 7,5, Kosta Rika'da 6,8 olarak hesaplandı. Türkiye'nin aylık gıda enflasyonu, en yakın ülkenin yıllık oranlarını geçti. Daha önce gıda enflasyonu ile mücadele eden Meksika'da yıllık oran yüzde 3,2 olurken Finlandiya'da bu oran yüzde 1,6'da kaldı.

BirGün
Bir yılda daha çok yoksullaştık, daha çok borçlandık32 izlenme
Enes Güran'ın cevap veremediği soruyu avukat sordu38 izlenme
Ayşe Barım açık kalp ameliyatı olacak! 24 saat içinde yeniden tutuklama kararı verilmişti10 izlenme
TÜGVA skandalları bitmiyor! Bir kamu binasının daha vakfa verildiği ortaya çıktı!43 izlenme
Emekli vatandaş isyan etti: "35 sene çalıştım, cebimde 20 lira param var. Tasarruf edin diyorlar, ben zaten 50 kiloyum. Tasarruf edeyim 20 kiloya mı düşeyim?"37 izlenme
Peru'da "Z Kuşağı" ayaklandı: Hükümet karşıtı gösterilerde bir kişi hayatını kaybetti, yüzlerce yaralı var14 izlenme
19 Mart eylemlerinde 120 kişi yasaklama kararı olmadan gözaltına alınmış8 izlenme
Avukat Rezan Epözdemir tahliye edildi8 izlenme
Üsküdar’da rezerv yapı ilan edilen sitede tahliyeye karşı nöbet
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Karadeniz gazı için yılbaşını işaret etti: Çıkardığımız anda bunun tadına doyum olmaz
Avukatın suç duyurusu dilekçesine gelen karar: Deprem felaketinin sorumluları hesap vermiyor
Emekliler için Cumhuriyet İkramiyesi ne kadar olacak? TÜED'den açıklama